Haier ulazi u strateško partnerstvo s Gorenjem?

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. veljača 2018. u 07:52
Gorenje bi ove godine trebalo pronaći partnera/Borna Filić/PIXSELL

Veliki kineski proizvođač kućanskih uređaja, s prihodom od 37 mlrd. dolara, provodi dubinsku analizu kompanije iz Velenja.

Iako su slovenski mediji u petak prenijeli informaciju da veliki kineski proizvođač kućanskih uređaja Haier provodi dubinsku analizu Gorenja s ciljem sklapanja strateškog sporazuma ili preuzimanja dijela vlasničkog udjela u toj velenjskoj kompaniji, službena je potvrda izostala.

U svojevrsnom demantiju iz velenjskog Gorenja, napominju da je prerano govoriti o bilo kakvom strateškom partnerstvu jer je taj proces tek u početnoj fazi. "U prosincu 2017. banka Rothschild & Co. je u ime Gorenja, a s ciljem istraživanja interesa za potencijalno strateško partnerstvo s Gorenje Grupom kontaktirala niz međunarodnih aktera iz sektora kućanskih aparata i srodnih industrija, uz otvorenu mogućnost i ulaska u vlasničku strukturu Gorenja.

Nakon potpisivanja ugovora o povjerljivosti u drugoj polovici siječnja 2018., potencijalni partneri koji su iskazali interes za dodatnu procjenu potencijala za partnerstvo s Gorenjem primili su paket informacija te procesno pismo. Tim se dokumentom definiraju pravila i vremenski okvir prema kojemu se potencijalni partneri pozivaju da dostave svoje ugovore do 7. ožujka 2018. godine", pojasnili su iz Gorenja.

Može se, nadalje, očekivati da će neki od njih izravno kontaktirati veće dioničare Gorenja za pregovore o uvjetima potencijalnog strateškog partnerstva, a sljedeće izvješće o ovom procesu objavit će se do 15. ožujka 2018. godine, poručili su. No, ovo nije prvi put da se Haierovo ime veže uz Gorenje jer je slovenski portal Finance 2015., pozivajući se na neslužbene izvore, prenio informaciju da je Haier izrazio zanimanje za preuzimanje slovenskog Gorenja.

Tada se godine interes Haiera povezivao sa slabljenjem njihova tržišta u Europi, dok je i Gorenje imalo financijskih poteškoća. Prošlu je godinu, pak, Haier završio s 37 milijardi dolara prihoda od prodaje, za petinu više nego 2016. godine, pri čemu im je neto dobit bila 1,2 milijarde eura, najviša u povijesti holdinga, piše RTV SLO. Dobre poslovne rezultate 2017. je donijela i Gorenju te su godinu zaključili s 4 posto više prihoda nego godinu ranije. Konkretno, radi se o 1,3 mlrd. eura, što je njihov najbolji rezultat posljednjih pet godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close