Ina bilježi 171,2 posto veću neto dobit nego u istom lanjskom razdoblju, i više nego udvostručili kapitalna ulaganja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2022. u 14:04
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Što se tiče ulaganja, ona su, kako se navodi “i dalje na visokom razinama kroz sve djelatnosti, više nego udvostručena u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine”.

Ina je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 2,72 milijarde kuna, što je 171,2 posto ili 1,71 milijardu kuna više nego u isto lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog financijskog izvješća objavljenog u petak.

Inini ukupni prihodi u prvih devet mjeseci od 27,3 milijarde kuna veći su za 68 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, a rashodi su porasli za 59 posto, na gotovo 24 milijarde kuna.

“Rezultati su snažniji u svim djelatnostima pri čemu je istraživanje i proizvodnja nafte i plina prirodno najveći generator novca, uglavnom uslijed poboljšanoj okruženja. Prihodi djelatnosti iznosili su 5,4 milijardi kuna uz EBITDA-u od 3,9 milijardi kuna. Prirodni pad proizvodnje se nastavlja, no efekt bušaće kampanje u podmorju koja je u tijeku već je vidljiv u proizvedenim količinama”, kaže se u izvješću.

Dodaje se kako je investicijski ciklus koji je u tijeku u rafinerijama i marketingu uključujući usluge kupcima i maloprodaju, doveo do negativnog tijeka novca iako su rezultati poslovanja poboljšani.

U Ini kažu i da su razna regulatorna ograničenja imala negativan utjecaj na rezultat maloprodaje, no s druge strane bolje rafinerijske marže dovele su do boljeg ukupnog rezultata s CCS EBITDA bez jednokratnih stavki od gotovo 1,3 milijardi kuna.

Što se tiče ulaganja, ona su, kako se navodi “i dalje na visokom razinama kroz sve djelatnosti, više nego udvostručena u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine”.

Rafinerije i marketing, s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka u ostaju djelatnost u koju se najviše ulaže, no i bušaća kampanja koja je u tijeku u podmorju predstavlja značajan razvojni projekt, čiji su učinci povećane proizvodnje plina već vidljivi, kažu u Ini.

Dodaju da je usprkos snažnim rezultatima poslovanja, novčani tijek iz poslovnih aktivnosti kompanije niži u odnosu na prethodnu godinu, uslijed značajnih ulaganja i velike potrebe financiranja radnog kapitala.

“Treće tromjesečje 2022. donijelo je nastavak volatilnosti svjetskog energetskog tržišta, uz oscilacije cijena plina i kontinuiranu visoku cijenu nafte. Upitna sigurnost opskrbe u nekim zemljama, uzrokovana globalnim previranjima uz povišenu razinu cijena, dovela je do brojnih regulatornih intervencija diljem svijeta. U takvom okruženju Inin rezultat ostao je snažan, prvenstveno zahvaljujući istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika. Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na Inin zreli portfelj”, izjavio je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics.

Komentari (1)
Pogledajte sve

…piz-da im  mat-rina-…a  mi bilježimo samo  probleme , pad dobiti  i rast

troškova..

New Report

Close