Hrvatski telekom mora platiti rekordnu kaznu: 28 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2019. u 15:20
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Regulator HAKOM je kaznio HT jer nije poštovao zakon i dostavio cjenike po kojem su prodavali usluge korisnicima, dok HT kaže da je visina kazne neprimjerena prekršaju i razmatraju daljnje pravne korake.

Hrvatski telekom pravomoćnom presudom je kažnjen i mora platiti kaznu od čak 28,1 milijun kuna, piše Ivan Pandžić za 24 sata.

Pravomoćnu presudu je donio Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Najveća je to kazna koja je dosad izrečena nekom telekomunikacijskom operateru u Hrvatskoj.

HT je kaznio regulator HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) jer im nije dostavio maloprodajne cijene koje je HT usvojio i po kojima je prodavao usluge. U HAKOM-u su nam neslužbeno potvrdili presudu, a trebali bi detalje objaviti na svojim internetskim stranicama tijekom dana. HT kao najveći i i najjači telekom koji kontrolira i ključnu infrastrukturu mora regulatoru dostavljati cjenike baš kako ne bi prodavao svoje usluge po cijenama koje su niže od troškova (damping) i tako na netržišni način dobivao nove korisnike.

Cilj takvih zakonskih odredbi je potaknuti fer tržišno natjecanje pod jednakim uvjetima. Kako smo neslužbeno saznali, HAKOM smatra da je HT u raznim paketima išao s damping cijenama, a cijene nisu dostavili regulatoru na provjeru, ali i kako bi one bile javno objavljene i dostupne svima.

HT-ova praksa mimo pravila je počela u ljeto 2015. godine i trajala je do proljeća 2016. godine. Prva presuda Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu je donesena u travnju ove godine. Sud je dobio dokumente o desecima privatnih korisnika kojima su prodane razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Hrvatski telekom se žalio, ali Visoki prekršajni sud je odbacio njihovu žalbu. HT je među ostalim tvrdio da su već kažnjeni za istu stvar s 50.000 kuna, pa da im se ne može suditi dva puta za isto. HT je tvrdio i da su cijene za usluge utvrđene primjereno, nisu niti pretjerano niske niti netržišno niske i nije nastala šteta za krajnje korisnike. Smatrali su i da je sud pogriješio tumačeći zakone i izvodeći dokaze. Žalili su se i na visinu kazne za koju smatraju neprimjerenom i pogrešno određen. Njihovi argumenti nisu prihvaćeni i presuda je postala pravomoćna u svibnju.

Kako je određena kazna od 28,1 milijun kuna? Po Zakonu o elektroničkim komunikacijama su za ovaj prekršaj mogli biti kažnjeni i barem dvostruko većim iznosom – 56 milijuna kuna. Naime, kazne se određuju kao postotak prihoda i za ovaj prekršaj je propisana kazna od jedan do pet posto prihoda. Jedan posto prihoda je 56,2 milijuna kuna HT-a u 2016. godini. Općinski prekršajni sud je odredio pola minimalne kazne jer je uzeo je kao olakotnu okolnost što HT nije prije bio kažnjavan. Visoki prekršajni sud je utvrdio da su ispravno postupili.

U Hrvatskom Telekomu smo tek zaprimili presudu i analiziramo daljnje pravne korake. U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom." navode u pisanom odgovoru za 24sata.

Komentirajte prvi

New Report

Close