Digitalizacijom uredskog poslovanja do ubrzavanja poslovnih procesa

Autor: PD VL native tim , 11. travanj 2022. u 16:17
Foto: Igor Javor, direktor Službe podrške sustavima za upravljanje dokumentima u tvrtki mStart

Pojednostavljenost poslovnih procesa, ušteda resursa te brzo razmjenjivanje elektroničkih dokumenata s partnerima sa svih strana svijeta

Digitalizacija poslovnih procesa je nešto bez čega tvrtke trenutno teško mogu biti konkurente na tržištu. Vidljivo je da se postojeći poslovni procesi mogu i moraju provoditi brže i efikasnije te je trenutno najbolje vrijeme za započeti ili nastaviti svoj put digitalne transformacije poduzeća i stvaranja digitalnog ureda. “Držeći u fokusu rješavanje poslovnih ciljeva naših klijenata, tvrtka mStart je svoja dosadašnja iskustva u ovom području artikulirala kroz nekoliko usluga. To su digitalizacija papirnatih dokumenata, mArhiva, mEDI, eRačun i mProces”, kaže Igor Javor, direktor Službe podrške sustavima za upravljanje dokumentima u tvrtki mStart, te navodi kako se navedena rješenja provode unutar zakonskih okvira RH i EU te uz poštivanje ISO 27001 standarda.

Klijenti koji započinju digitalnu transformaciju većinom kreću prebacivanjem dokumenata u digitalni oblik. mStartov tim im omogućava pretvaranje papirnatih dokumenata u PDF-ove uz izuzimanje bitnih metapodataka pomoću kojih su elektronički dokumenti pretraživi u elektroničkim arhivama. Osim usluga skeniranja, mogu ponuditi rješenja i konzalting za stvaranje vlastitog ‘scanning pointa’ kako bi tvrtke samostalno pretvarale papirnate dokumente u elektronički oblik.

Kada se dokumenti skeniraju postoji potreba za njihovim arhiviranjem – mArhiva je sustav za arhiviranje elektroničkih dokumenata te je dostupna u on-premise ili cloud verziji. Organizirana je prema tipovima dokumenata s unaprijed određenim atributima po kojima je moguće pretraživanje te koji su osnova za definiranje sigurnosnih pravila za pristup pohranjenim dokumentima, omogućeno je arhiviranje različitih oblika dokumenta ( npr. XML i PDF eRačuna), različitih popratnih privitaka te povezivanje s drugim sustavima poput ERP-a, CRM-a ili sustava za razmjenu elektroničkih dokumenata.

Foto: mStart

mEDI je sustav za razmjenu elektroničkih dokumenata koji ubrzava procese i podiže točnost podataka koji prate robu u lancu opskrbe. Dobar primjer tome je uslužna logistika gdje dobavljač robe svom logističaru šalje elektroničke naloge za isporuku, a logističar klijentu povratno šalje elektroničke dokumente o isporučenim količinama. Uz to logističar, ako posjeduje sustave za digitalizaciju i elektroničku arhivu, klijentu može ponuditi i slike potpisanih otpremnica što bitno skraćuje vrijeme fakturiranja robe od strane dobavljača prema krajnjem kupcu. Izuzetno bitan element u mEDI sustavu je eRačun – elektronički dokument koji omogućava razmjenu računa bez papira. Prije početka razmjene, postiže se međusobni dogovor o početku razmjene eRačuna tako da primatelj eRačuna daje suglasnost pošiljatelju. mStart je posrednik za razmjenu eRačuna i snažno podupire suradnju s drugim posrednicima kako bi zainteresirani poslovni partneri/korisnici usluga drugih posrednika u što većoj mjeri mogli razmjenjivati elektroničke dokumente. Poslovni partneri osim eRačuna, putem mEDI-ja mogu primati i eNarudžbenice, eOtpremnice, ePrimke.

mProces je sustav za upravljanje procesima nad digitalnim dokumentima te je dostupan u on-premise ili cloud verziji. Primjer primjene je upravljanje procesom odobravanja računa, bilo da su u tvrtku stigli papirnati računi (koji su potom digitalizirani) ili eRačuni. Proces odobravanja je isti i sustav omogućava transparentnost procesa odobravanja ulaznih računa. mProces, s konektorima prema ERP i arhivskim sustavima te mobilnom aplikacijom, omogućava brži protok i dostupnost informacija korisnicima sustava.

Foto: mStart

Navedena rješenja mogu se implementirati pojedinačno ili u grupama s obzirom na ciljeve tvrtki koji kreću u digitalnu transformaciju. mStart savjetuje svojim klijentima da idu malim koracima i omoguće organizaciji usvajanje implementiranih rješenja i promjene poslovnih procesa koje pri tom nastaju. „Promjene nisu bezbolne, no jednom kad se dogode, pitat ćete se kako ste funkcionirali ranije. Benefiti su brojni – ubrzanje procesa, poboljšano korisničko iskustvo, redukcija troškova i povećanje transparentnosti.“, objašnjava Javor.

Klijentima su dostupni fleksibilni cjenovni modeli pomoću kojih je moguće balansirati troškove i ostvarene benefite. Veliko iskustvo u radu s tržišnim liderima u 10 različitih industrija, mStart čini pouzdanim partnerom, kako u radu s velikim organizacijama, tako i u radu s novim, brzorastućim tvrtkama.

Za više informacija o digitalizaciji poslovanja i podršku u cjelokupnom procesu na raspolaganju je mStart ekspertni tim: prodaja@mstart.hr; www.mstart.hr; +3851 2372 100.

Sadržaj omogućio mStart Plus

New Report

Close