5 ključnih savjeta za odabir idealnog poslovnog prostora

Autor: PD VL native tim , 19. svibanj 2023. u 11:52
Foto: bee@work

U dobro izabranom poslovnom prostoru zaposlenici će biti zadovoljniji, kreativniji i učinkovitiji, što će se pozitivno odraziti i na poslovne rezultate.

Uredski prostor mjesto je u kojem zaposlenici provode svoj radni dan, a ugodno radno okruženje igra veliku ulogu u zadovoljstvu i radnoj učinkovitosti, ali i kod imidža tvrtke. Iako danas mnoge tvrtke prakticiraju rad na daljinu i hibridni način rada, ovisno o djelatnosti, centralizirana lokacija za rad zaposlenika donosi mnoge prednosti. U poslovnim prostorima možete na sigurno i zaštićeno mjesto pohraniti svu opremu i informacije, održavati sastanke nužne za sklapanje i vođenje poslova i naravno, smjestiti zaposlenike koji će raditi zajedno, a ne preko ekrana ili telefona.

Odabir poslovnog prostora iznimno je važan za poslovanje. Planiranje uključuje razumijevanje načina na koji zaposlenici koriste prostor i donošenje strateških odluka o dizajnu kako bi se prilagodile njihovim potrebama, od rasvjete do rasporeda sjedećih mjesta i soba za sastanke. Cilj planiranja poslovnog prostora je imati što manje izgubljenog uredskog prostora, ugodnije radno okruženje, postići bolju suradnju, kreativnost i produktivnost zaposlenika, ali i energetska učinkovitost.

Foto: Bee.Activities

U sve fleksibilnijem radnom svijetu, tradicionalni uredi sada se natječu s kućnim uredima, coworking prostorima, pa čak i kafićima. Planirate li preseljenje ili proširenje ureda ili tek tražite idealan poslovni prostor, uzmite u obzir ovih pet čimbenika kako biste odabrali prostor koji odgovara potrebama zaposlenika i klijenata i produktivan je za rad.

Dostupnost

Uredski prostor trebao bi biti lako dostupan, a to uključuje sve, od dobre prometne povezanosti, dovoljno velikog parkinga do dizala unutar zgrade. Važno je da zaposlenici i klijenti jednostavno mogu doći do njega, što znači da je lokacija dobro prometno povezana, da se nalazi u blizini izlaza na autocestu, autobusnih ili željezničkih stajališta, zračne luke… Lokacija u središtu grada može biti praktična za neke vrste poslovanja, ali u tom slučaju najveći problem su gradske gužve i nedostatak parkirališta.

Profesionalne urede i dvorane za sastanke možete pronaći i izvan gradske gužve. Smješten na istoku Zagreba, bee@work Business centar idealna je lokacija za one koji često putuju i potreban im je brz i jednostavan pristup uredu. Blizina zračne luke i velikih prometnih čvorišta pruža odličnu povezanost s ostalim dijelovima Hrvatske, ali i Europe. Svi posjetitelji imaju besplatan parking u podzemnoj garaži.

Veličina prostora

Za pronalaženje idealnog uredskog prostora važan je odabir prave veličine. Kako bi mogli učinkovito raditi, zaposlenici trebaju dovoljnu količinu prostora i velik izbor različitih prostora. Skučeni uredi smanjuju produktivnost, stoga ne treba štedjeti na prostoru. Kod planiranja uredskih prostora, trebate odrediti koliko prostora treba svaki zaposlenik, koliko uredskih stolova i stolaca, ali i koliko veliki trebaju biti stolovi i prostor za pohranu dokumenata. Ured treba imati dovoljno mjesta za sve potrebe tvrtke, od zaposlenika do klijenata, a to uključuje i odvojene sobe ili dvorane za sastanke, prezentacije te prostorije za odmor, opuštanje, druženje i jelo.

Bee@work Business centar prije pola godine proširio se za dodatnih 450m2 pa se tako danas proteže na preko 2000m2 te ima ukupno 34 ureda za 2, 3 ili 4 osobe, 3 dvorane za sastanke, gaming sobu i veliki broj coworking i Relax zona.

Tehnička opremljenost

Foto: Bee.Activities

Iako je ova stavka za neke tvrtke važnija od drugih, danas ne postoji puno poduzeća koja mogu učinkovito funkcionirati bez pouzdane internetske veze. Kod planiranja ureda, trebate uzeti u obzir trošak spajanja linije i mjesečnu naknadu za pristup, a važni su i kvaliteta i pouzdanost usluge. Nema smisla plaćati uslugu koja se stalno prekida ili puca pod pritiskom posebno napornog dana. Tehnička opremljenost ne podrazumijeva samo internet, odnosi se i na telefonske veze i poštanske usluge koje su ključne za potpisane dokumente i sve druge fizičke pakete. Ured treba imati posebnu poštansku adresu i brzu i laku dostupnost poštanskim ili kurirskim tvrtkama.

Moderna uredska rješenja u bee@work Business centru uključuju kompletno namješten prostor, troškove svih režija, čišćenja i tekućeg održavanja, besplatno parkiranje u garaži, slobodnu Wi-Fi zonu, osiguranje objekta 24 sata dnevno, korištenje suvremeno opremljenih dvorana za sastanke te slobodan pristup Relax zoni, Drop In radnim mjestima i kuhinji.

Dodatne usluge koje nudi bee@work Business centar prilikom najma virtualnog ureda je i administrativna pomoć poslovne tajnice. Poslovna tajnica može pomoći kod prijema gostiju na recepciji poslovnog centra, slanja pošte/paketa i odlazak na poštu, zaprimanja poziva u ime tvrtke, pripreme i posluživanja kave klijentima, organizacije poslovnih putovanja, domjenaka, narudžbe uredskog materijala, pisanja dopisa, ponuda, faktura (prema predlošku) te obračuna putnih naloga.

Stil i udobnost

Budući da su neki praktičniji čimbenici prioritet kad se planira ured, često se zaboravlja na stil kod uređenja ureda. Ured može biti odličan alat za brendiranje, a neuređen ured neće pomoći imidžu tvrtke. Kao poslodavac trebali biste biti ponosni na objavljivanje interijera svog poslovnog prostora na web stranici i društvenim mrežama tvrtke.

Osim modernog stila, uredski prostor i namještaj trebaju biti funkcionalni i imati svrhu. Trebao bi imati sve što zaposlenici trebaju i ništa što im ne treba. Osim modernog namještaja, u obzir uzmite i udobnost i kvalitetu jer ergonomski namještaj utječe na dobrobit i zdravlje zaposlenika. Također, uredska rasvjeta je imperativ za produktivnost. Pravilno osvjetljenje pomaže u borbi protiv umora i poboljšava dobrobit zaposlenika.

Cijena

Foto: Bee.Activities

Cijena je većini tvrtki vjerojatno najvažniji čimbenik kada biraju novi ured. Ako potrošite premalo, možda ćete dobiti ured s kojim niste zadovoljni pa ćete se morati iseliti nakon nekoliko mjeseci. Potrošite li previše, možda ćete imati problema s plaćanjem najma pa ćete se morati ponovno preseliti. Kada razmišljate o tome koliko potrošiti na uredski prostor, trebate razmišljati o tome možete li si sada priuštiti plaćanje najma za tromjesečnu najamninu ovog ureda. Također, morate uzeti u obzir i eventualne skrivene troškove kao što su održavanje, dodatni troškovi parkinga itd. Uvijek je poželjno usporediti cijene ureda s drugim uredskim prostorima u okolici.

Ako želite raditi u ugodnoj i poticajnoj atmosferi, među ostalim tvrtkama i poduzetnicima, a ipak zadržati svoju privatnost, najam privatnog ureda u bee@work Business Centru je izbor za vas. Potpuno opremljeni i namješteni uredi kapaciteta do 6 osoba omogućuju fleksibilnost i efikasnost manjim i srednjim tvrtkama.

Dijeljeni ured u poslovnom centru je odlično rješenje ako tražite fleksibilnost, nisku cijenu i ugodnu radnu atmosferu, a ovaj tip ureda idealan je za poduzetnike početnike.

Ako ste često na terenu i ured vam treba samo za poslovne sastanke i povremene administrativne poslove, nema smisla plaćati skupe najmove. Smanjite troškove svojeg poslovanja koristeći virtualni ured i koristite ured samo kad vam uistinu treba. Virtualni uredi nude tri paketa, ovisno o vašim potrebama.

Drop In usluga namijenjena je freelancerima ili poduzetnicima koji su često na terenu, a ipak im je povremeno potrebno mirno mjesto za rad. Usluga je u potpunosti fleksibilna pa tako možete izabrati pakete od 1, 5 ili 10 dana mjesečno korištenje radnog mjesta.

Sadržaj nastao u suradnji s Bee.Activities

New Report

Close