Čekajte samo da se u coworking uključe šoping centri i proizvođači kave

Autor: Bernard Ivezić , 14. siječanj 2016. u 22:00

Tragično je da Zagreb umjesto obnove Paromlina, čija bi industrijska arhitektura bila kao stvorena za coworking prostor, na tom prostoru širi parkiralište i čeka da se cijeli taj kompleks sam sruši, ili što se stalno koketira s idejom da tvornica Nada Dimić postane poslovno-stambena zona.

Ako mislite da su HUB385 na Trešnjevci i novi Tehnološki park Zagreb na Zagrebačkom velesajmu najveća iznenađenja na coworking sceni u Zagrebu, pripremite se za trenutak kad gradski šoping centri, koji su okupili trgovine da bi privukli kupce, shvate da vrlo sličan koncept mogu ponuditi i tvrtkama. Coworking prostori?

Nisu li to zapravo i novi trgovački centri za freelancere i tvrtke? Okupljaju ekipu koju želite vidjeti dok radite. U njima se usto možete družiti, jesti, obrazovati, sastančiti i surađivati. K tome, možete dobiti popratne pravne, dizajnerske i računovodstvene usluge, pa čak se i dobro rekreirati. Zašto to onda ne povezati i s kinom, kuglanom, igraonicom za djecu i – temeljnim poslovanjem trgovačkih centara – trgovinama? Pa tko kaže da u takvim uvjetima ako imate i dijete nećete moći pokrenuti startup?

Prostor za IT tvrtke
Ako vam zvuči kao nestvaran koncept pogledajte što je u Ljubljani u rujnu napravio ABC Akcelerator. Na 2000 kvadrata u lokalnom šoping centru, BTC Cityju, otvorio je, i to na donjoj etaži, ABC HUB. Nije to prostor s velebnim pogledom na Ljubljanu, zelenim parkom u sredini, fontanama ili pak mramornim podovima. No, stvar funkcionira, jer je ABC uspio stvoriti odličnu, propulzivnu startup zajednicu. Nisu trgovački centri jedini od kojih očekujte iznenađenja u narednom razdoblju.

U središtu Zagreba mnogo je velikih ureda koji zjape prazni. Mnogi su se i prije iznajmljivali tvrtkama od obitelji i prijatelja, a sada su na najboljem putu da evoluiraju u hipsterske coworking prostore otvorene za nove kreativne i IT tvrtke, ili pak one koji traže zanimljiv prostor za sastanak. No, jednako tako ti novi coworking prostori u središtu grada bit će zanimljivi i za organizatore raznovrsnih tečajeva, za neobične evente i sve ono što se vašim programerima i drugim kreativcima čini "cool" pa će stoga željeti ostati raditi kod vas još barem neko vrijeme.

Kako postati prepoznatljiv
Možda usput otkrijete i neki novi zanimljivi tim s perspektivnim proizvodom pa ste dobili recept po kojem je u Zagrebu već nastao coworking prostor u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP-u; iako nije u središtu grada) ili pak vrlo čest model po kojem nastaju coworking prostori po Londonu. U tom je kontekstu jasno koliko je tragično da Zagreb umjesto obnove Paromlina, čija bi industrijska arhitektura bila kao stvorena za coworking prostor, na tom prostoru revno širi parkiralište i čeka da se cijeli taj kompleks sam sruši. Ili pak što se stalno koketira s idejom da tvornica Nada Dimić postane poslovno-stambena zona.

Pri tome se zaboravlja da je na tom mjestu prije sto godina stajala jedna od prvih tvornica gramafonskih ploča na svijetu, a koja je organizirala jedno od prvih glazbenih snimanja na daljinu. Danas to preko interneta i radija čujete redovito, ali u prosincu 1927. godine to je bila inovacija. Tada je, naime, tvornica Edison Bell Penkala iz Zagreba, koju je pokrenuo hrvatski inovator Slavoljub Penkala kao zajednički poslovni pothvat s tvrtkom Edison Bell England, u Zagrebačkoj katedrali organizirala javno snimanje božičnih napjeva uživo uz slogan "Vaš glas u gramofonu kako bi ploče naših božićnih pjesama ispale što savršenije i veličajnije". Ne bi li to bio idealan prostor za jednu novu coworking tvornicu.

Uz ovakve priče u Londonu, Berlinu, New Yorku i Silicijskoj dolini niču vrhunski coworking prostori. Drugi se usmjeravaju na cobranding s poznatim brendovima kave, jer u svakom radnom prostoru pije se ili kava ili čaj ili oboje. Treći stvaraju posebnu atmosferu za mlade majke i očeve pa grade coworking prostor u koji možete doći s djecom. Nešto poput coworkinga s uslugom jaslica i vrtića. Coworking prostori se također naslanjaju tik do ureda poznatih kompanija kao što je Google ili pak sami postaju prepoznatljivi po svojoj zajednici poput ZIP-a. ImpactHUB koristi činjenicu da je svaki njegov član iz Zagreba dobrodošao i u svaki drugi ImpactHUB diljem svijeta. U Sloveniji zbog toga već postoji lanac coworking prostora Geek House.

Privlačenje investitora
U Zagrebu i ostatku Hrvatske coworking se tek budi. Ovdje je desetak takvih prostora u cijeloj državi. Potražite li coworking prostore u Silicijskoj dolini, Londonu ili Berlinu Google će vam najbolje oslikati u čemu su razlike. Kao rezultati pretrage nećete dobiti nekoliko imena već izbor najboljih coworking prostora u Silicijskoj dolini, najkreativnijih coworking prostora u Londonu, ili pak izbor 10 najljepših coworking prostora u Berlinu. Dobit ćete informacije gdje usto možete učiti o crowdfundingu, privuči investitore kakve tražite ili dobiti pristup priželjkivanim mentorima. Pojava prvih lokalnih VC fondova u Hrvatskoj, čini se, ukazala je da imamo nedostatak infrastrukture. No, ne cesta, mostova i tunela već startup infrastrukture poput coworking prostora.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pisac je sve objasnio – samo nije rekao ŠTO JE COWORKING – definicijom na hrvatskom jeziku !

Bravo odlican clanak.bas radimo na novom coworking prostoru.

New Report

Close