Unatoč blagom padu na početku godine, cijena zlata i 2021. doživjet će veliki rast

Autor: Josip Kokanović , 09. ožujak 2021. u 07:23
Foto: Shutterstock

Zbog straha od inflacije, ali i povijesno niskih kamatnih stopa na štednju, sve je više investitora i štediša koji žele osigurati vrijednost svoje imovine ulaganjem u plemeniti metal.

Investicijsko zlato ponovno se našlo u središtu pozornosti financijskog svijeta prošle godine.

Pojava pandemije uzrokovane novim koronavirusom unijela je velike nestabilnosti u financijski svijet, a povijest je pokazala da je zlato jedno od najisplativijih ulaganja u takvim, nestabilnim vremenima.

Dobar je primjer prošla financijska kriza koja je uzrokovala rast cijene zlata za čak 200% u razdoblju od 2007. do 2011. godine.

Opravdano pumpanje novca

Doista, povijest se počela ponavljati prošle godine, pa je tako pojava nove krize digla cijenu unce žutog plemenitog metala do povijesnog vrhunca od gotovo 2100 američkih dolara.

Cijena je nakon toga doživjela blagi pad i trenutačno se kreće na razini od oko 1750 dolara po unci, što je i dalje relativno visoko u odnosu na prijašnje godine.

Stručni analitičari London Bullion Market Associationa (LBMA), udruženja trgovaca na londonskom tržištu plemenitih metala koje obuhvaća oko 70% svjetskog prometa zlata, svake godine imaju svojevrsno natjecanje u predviđanju kretanja cijene zlata u narednoj godini.

Kada uzmemo prognoze 32 stručnjaka koja sudjeluju u analizi, te njihov prosjek, konsolidirana prognoza prosječne cijene zlata u 2021. iznosi 1974 dolara po unci. Usporedbe radi, prosječna cijena unce zlata u 2020. godini, najunosnijoj godini za ulagače u zlato u dugo vremena, iznosila je 1770 dolara.

Razlozi koji stoje iza ovakvih prognoza analitičara iz LBMA isti su razlozi koji su prošle godine doveli do velikog rasta cijene zlata. Glavni je razlog nova monetarna, ali i fiskalna politika u Sjedinjenim Američkim Državama koja za cilj ima poticanje rasta posrnulog gospodarstva po bilo kojoj cijeni.

Čak 40% svih američkih dolara u optjecaju stvoreno je u posljednjih 12 mjeseci kao izravna posljedica ekspanzivnih politika koje provodi Federalna rezerva.

Iako pobornici moderne monetarne teorije opravdavaju ovakvo pumpanje novca kao opravdanu reakciju na šok izazvan korona krizom, sve je više onih koji vide slabljenje dolara i inflaciju kao neminovnu posljedicu takve politike.

Jedan od takvih kritičara je Michael Burry, hedge fond menadžer proslavljen u filmu The Big Short u kojemu je prikazano kako je ispravno predvidio krizu 2008. godine i kolaps američkog tržišta nekretnina kada to nitko drugi nije očekivao.

Ove je godine Burry posebno pesimističan pa je na svom Twitter računu napisao kako očekuje pojavu hiperinflacije nalik onoj u Weimarskoj Njemačkoj prije stotinjak godina. Ukoliko se takve prognoze barem djelomično pokažu točnima, to će pružiti vjetar u leđa cijeni zlata koja bi mogla srušiti i prošlogodišnje rekorde.

Cjepivo donijelo optimizam

Zbog navedenog straha od inflacije, ali i povijesno niskih kamatnih stopa na štednju, sve je više investitora i štediša koji žele osigurati vrijednost svoje imovine ulaganjem u oblike imovine koji su koliko-toliko otporni na negativne ekonomske pojave.

Oni skloniji riziku u posljednje se vrijeme okreću i kriptovalutama od kojih je najpopularniji Bitcoin čija je cijena nedavno dosegla povijesni vrhunac, dok se oni imućniji nerijetko odlučuju za nekretnine koje se tradicionalno smatraju pametnom dugoročnom investicijom.

Ipak, investicijsko zlato i dalje je prvi izbor takvih investitora, ne samo zbog očekivanog rasta cijene, već i zbog neoporezivosti, likvidnosti i sigurnosti koju ono pruža.

Cijena zlata u blagom je padu proteklih mjeseci zbog porasta optimizma uslijed pojave cjepiva te polaganog vraćanja proizvodnje i gospodarastva u predpandemijsku normalu, što je uzrokovalo rast cijene industrijskih metala poput bakra i aluminija. Ipak, monetarni faktori zbog kojih analitičari najavljuju rast cijene zlata nisu nestali pa ne čudi što potražnja za fizičkim zlatom još uvijek raste.

World Gold Council izdao je izvješće koje pokazuje da je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u SAD-u 2020. godini nadmašila potražnju iz 2019. za čak 250%, a dosadašnji podaci iz 2021. pokazuju da se taj trend nastavlja i u ovoj godini.

Situacija u Hrvatskoj nije ništa drukčija, sve je više ulagača u zlato koje je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju oslobođeno PDV-a, što ga čini pristupačnijim i isplativijim nego prije.

Ukoliko se predviđanja stručnjaka iz LBMA pokažu istinitima, takvi će ulagači najviše profitirati u sljedećem razdoblju kojeg bi mogla obilježiti visoka inflacija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nece. Stagnacija je pozitivna opcija a izglednija pad. Pa ako dodje do inflacije, rast ce kamatne stope a to vodi do pada zlata. Sigurnost od inflacije je u dionicama, REIT’S nekretninama jer one mogu vratiti na ulozeno vise od zlata. Naravno, zarada na zlatu ce imati oni kojima je to primarni biznis i preprodaja i kojima odgovara da im se ulozena imovina puni novim ulagacima.

New Report

Close