Umorni od pandemije ili od paralelnog svemira gdje vlada diskriminacija?

Autor: Marija Crnjak , 01. srpanj 2021. u 14:35
Foto Matija Habljak/PIXSELL

U nenormalnom stanju iskače problem diskriminacije u svakodnevnom životu, ali i biznisu. 
Zato nas ne smije iznenaditi ako nakon koronakrize uslijedi pandemija tužbi i sudskih procesa.

Pandemija je ušla u fazu u kojoj više nego ikada živimo u paralelnim svemirima, a razlikujemo se samo po tome možemo li izabrati svoj svemir, odnosno spadamo li u one koji su izloženi diskriminaciji. Više nego u prethodnim mjesecima trajanja ovog nenormalnog stanja, iskače problem diskriminacije u svakodnevnom životu, ali i biznisu. Zato nas ne smije iznenaditi ako nakon pandemije koronavirusa uslijedi pandemija tužbi i sudskih procesa.

Naime, razlike u načinu života postale su ekstremne s obzirom na pridržavanje mjera za sprečavanje širenja pandemije ili njihovo potpuno ignoriranje. Razlike su prisutne ovisno o broju zaraženih, soju virusa, ili tek toliko, a često su rezultat političkih odluka koje više nemaju izravne veze sa zaštitom života i zdravlja.

Virus samo u bolnicama?!

Jedan svemir aktualan je ovih dana. Europsko prvenstvo u nogometu, koje se održava unatoč pandemiji i iskakanju novih sojeva virusa, okuplja tisuće na stadionima, cestama, terasama ugostiteljskih objekata, plažama, gdje god se može postaviti platno. Tu često nema ograničenja, pa čak ni na stadionima. Publika je prisutna čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu, slavilo se i navijalo po ulicama britanskih gradova, iako njihovi stanovnici pod prijetnjom delta soja virusa još uvijek ne mogu putovati na Mediteran na more bez obveze karantene pri povratku. Navijalo se i po hrvatskim gradovima kao da nema sutra, iako je i dalje na snazi niz mjera za sprečavanje zaraze, od zabrane usluživanja gostiju u unutrašnjosti kafića, do ograničenja broja okupljenih i radnog vremena. Na Jadranu su krenule i turističke gužve, s tim da turisti očito nemaju problem s okupljanjem, bliskim naguravanjem u redu za sladoled, naravno bez maski po ovoj vrućini. Ipak je to godišnji odmor, očito i od korone. U međuvremenu su naravno održana i brojna vjerska okupljanja koja su se nastavljala na obiteljska okupljanja.

Tulumi na lokacijama poput zagrebačkog Jaruna traju još od zime, a po količini fekalija i otpadaka po jarunskom šumarcima, očito se odvijaju bez ikakvih kontrola i covid putovnica.

Onda imamo ovaj svemir u kojem korona i dalje postoji. To se i dalje najviše osjeća u bolnicama, u kojima su ostale jednake restrikcije kao i za vrijeme najžešćih proboja virusa. Pregledi se i dalje čekaju vani, sada umjesto na minusima na žestokom suncu, nema posjeta bolesnicima, pa čak ni onima na umoru, nema izlaska s odjela na šetnju i zrak, svi su i dalje strogo pod maskama.

Kaos na aerodromima

U tom svemiru žive i noćni klubovi i svi eventi koji su sve do danas imali ograničenje okupljanja od nevjerojatnih 25 osoba, a od danas će ta brojka moći porasti također uz restrikcije. Tako organizatori evenata neće smjeti postavljati štandove za sponzore, toliko važne kod financijske računice, iako je bjelodano da će se sudionici motati okolo i bez štandova. Organizatori glazbenih festivala pak će morati ovisiti o agilnosti lokalnih stožera za dobivanje suglasnosti za veći broj sudionika. Tko ima vrijedne ljude u stožeru taj može računati na zaradu, tko čeka odgovor stožera danima, taj mora biti spreman na veće rizike.

I onda imamo famozne covid putovnice, digitalne potvrde koje su trebale pojednostaviti putovanja i evente, a zapravo će stvar zakomplicirati i izazvati nove troškove svima koji se nisu cijepili. Usto će se produbiti razlike između cijepljenih i necijepljenih, onih koji su imali covid i onih koji nisu, na što su u dugačkoj raspravi upozoravali članovi Euro Parlamenta, neuspješno tražeći da testovi za putnike budu besplatni. Također, nastat će i neopisive gužve na aerodromima, kako upozoravaju udruženja najvećih europskih zrakoplovnih kompanija i zračnih luka. Oni tvrde da će već od danas doći do kaosa i višesatnih čekanja, ako se ne uspostavi bolja koordinacija između zemalja. A tu je situacija tek šarolika, i sustav covid putovnica mogao bi pasti i prije nego li je uspostavljen. Naime, s probojem delta soja u nekim zemljama, primjerice Portugalu, u pitanje dolazi ideja slobodnog putovanja unutar Unije s dokazom negativnog testa ili imunosti putem cjepiva ili preboljenog covida.

Njemačka je u utorak najavila karantenu za one koji dolaze iz Ujedinjene Kraljevine, Rusije, ali i Portugala. Pa i Grčka, zemlja koja je prva predložila covid putovnice i inzistirala na njihovom što bržem uvođenju, najavila je restrikcije za putnike iz Portugala. Iako se svi kunu u cjepiva, Grci u zemlju neće puštati Ruse bez negativnog testa, Britanci će očito umjesto na Rodosu ili Braču ljetovati na svom otoku, ako ne žele karantenu. Jednaka prava za sve samo su parola, a jedino na što do daljnjeg možemo računati je diskriminacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close