Tajvan može pomoći u izgradnji otpornijeg sustava Ujedinjenih naroda

Autor: Jashieh Joseph Wu , 06. rujan 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Uspješan odgovor Tajvana na pandemiju, njegov ubrzan razvoj kapaciteta za zadovoljavanje potreba globalnog lanca opskrbe i pomoć partnerskim državama pokazuju da Tajvan može igrati konstruktivnu ulogu u UN-ovom sustavu.

Nakon više od 200 milijuna zaraženih i četiri milijuna preminulih, pandemija Covida-19 bjesni diljem svijeta. Pandemija je rezultirala razarajućim društveno-ekonomskim posljedicama za cijeli naš povezani svijet te nije poštedjela gotovo niti jednu zemlju.

Poremetila je globalnu trgovinu, pogoršala siromaštvo i ugrozila spolnu jednakost. Najveći dio tereta podnijele su države s malim i srednjim prihodima.

Dok se mnoge države spremaju za novi udar virusa, kojega uzrokuje visoko zarazna Delta varijanta, svijet gleda prema Ujedinjenim narodima kako bi ojačao sveobuhvatne napore u rješavanju krize, osigurao bolji oporavak i izgradio održivost.

To predstavlja veliki zadatak koji zahtijeva angažman svih raspoloživih sredstava. Stoga je došlo vrijeme da UN pozdravi Tajvan, vrijednog i korisnog partnera spremnog pružiti prijeko potrebnu pomoć.

Uspjeh javno-privatnog partnerstva

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Tajvan se, poput mnogih drugih zemalja, suočava s povećanjem slučajeva bolesti Covid-19 nakon gotovo godine dana uspješnog obuzdavanja virusa. Unatoč tome, uspio je ovladati situacijom te se pokazao još spremnijim surađivati sa saveznicima i partnerima u suočavanju s izazovima koje predstavlja pandemija.

Uspješan odgovor Tajvana na pandemiju, njegov ubrzan razvoj kapaciteta u cilju zadovoljavanja potreba globalnog lanca opskrbe i pomoć partnerskim državama diljem svijeta zajednički ukazuju na činjenicu da ne postoji valjani razlog da Tajvan ne igra konstruktivnu ulogu u UN-ovom sustavu.

Unatoč tome, pod pritiskom Narodne Republike Kine, UN i njegove specijalizirane agencije nastavljaju odbijati Tajvan, navodeći rezoluciju 2758 (XXVI) Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 1971. godine kao zakonsku osnovu za izuzeće. No jezik rezolucije kristalno je jasan: on se samo dotiče pitanja kineskog predstavništva u UN-u; nema spomena kineskog potraživanja suvereniteta nad Tajvanom niti ne odobrava da NR Kina predstavlja Tajvan u sustavu UN-a.

Činjenica je da NR Kina nikada nije upravljala Tajvanom. To je realnost i status quo u Tajvanskom tjesnacu. Stanovnike Tajvana na međunarodnoj sceni može predstavljati samo njihova demokratski izabrana vlada. Lažno izjednačavajući izričaj rezolucije s “načelom jedne Kine” koju zagovara Peking NR Kina proizvoljno nameće svoja politička stajališta UN-u.

Apsurdnost ovdje ne prestaje. Navedeno izuzeće također onemogućava sudjelovanje tajvanskog civilnog društva. Osobama koje posjeduju tajvansku putovnicu zabranjen je pristup UN-ovim prostorijama, i za turističke posjete i za sastanke, dok tajvanski novinari ne mogu dobiti akreditacije kako bi popratili UN-ove događaje. Jedini razlog tog diskriminatornog tretiranja je njihova nacionalnost.

Sprečavanje pristupa UN-u članovima tajvanskog civilnog društva poraz je ideala multilateralizma, proturječi temeljnim UN-ovim principima promoviranja poštivanja ljudskih prava i temeljnim slobodama te ometa ukupne napore UN-a.

Tajvan već šest desetljeća pruža pomoć partnerskim državama diljem svijeta. Od usvajanja UN-ovog Programa globalnog razvoja za 2030. Tajvan se usredotočio na pomaganje partnerima u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja te se nedavno uključio u protupandemijsko djelovanje i oporavak nakon pandemije.

U međuvremenu je na domaćem planu ispunio ciljeve održivog razvoja koji se, između ostalih, tiču jednakosti spolova, čiste vode i sanitarnih pitanja te kvalitetnog zdravstva i životnog boljitka. Naša inovativna rješenja koja koriste cijeloj zajednici odražavaju javno-privatno partnerstvo na korist cijelog društva.

Pandemija otkrila međupovezanost

Svjetski izvještaj o sreći za 2021., kojega objavljuje UN-ova Mreža rješenja za održivi razvoj, rangirao je Tajvan kao najsretniju zemlju u Aziji i 24. po redu u svijetu. Redoslijed pokazuje način na koji građani neke države doživljavaju društvenu podršku koju uživaju te u velikoj mjeri odražava implementaciju ciljeva održivog razvoja.

Tajvan je voljan proslijediti svoje iskustvo i surađivati s globalnim partnerima u izgradnji bolje i otpornije budućnosti za sve.

U vrijeme kada svijet glasno poziva na borbu s klimatskim promjenama i ostvarenje nulte stope emisije stakleničkih plinova do 2050., Tajvan ubrzano radi na ostvarenju tog cilja te je izradio zakonodavni okvir kako bi lakše došao do njega.

Klimatske promjene ne poznaju granice te je nužno udružiti napore ako želimo održivu budućnost. Tajvan je toga svjestan te na najbolji način nastoji izazove smanjenja stakleničkih plinova pretvoriti u nove mogućnosti.

António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, u lipnju ove godine istaknuo je da je pandemija Covida-19 otkrila naše zajedničke ranjivosti i međupovezanost. Rekao je da UN, te države i ljudi kojima služi, mogu samo imati koristi od dovođenja drugih za stol.

Onemogućavanje toga partnerima koji imaju mogućnosti doprinijeti predstavlja moralni i materijalni gubitak za svijet u vremenima kada se nastojimo zajednički oporaviti. Tajvan je snaga za boljitak svih. Sada je vrijeme da se Tajvan dovede za stol te mu se pruži prilika da pomogne drugima.

Komentirajte prvi

New Report

Close