Radimo kao jedan u rješavanju novih izazova za globalno dobro

Autor: Jaushieh Joseph Wu , 27. rujan 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Zahvalni smo što zemlje diljem svijeta počinju shvaćati što Tajvan može ponuditi. Mnoge podržavaju snažno sudjelovanje Tajvana u sustavu UN-a. Među njima i Europski parlament.

Globalna zajednica suočava se s brojnim krizama bez presedana: od stalnog izazova varijanti COVID-19 i zastalih napora u borbi protiv klimatskih promjena, do prekida opskrbnog lanca i ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Sada više nego ikad, sve veće retoričko i vojno zastrašivanje Kine ugrožava regionalni mir i stabilnost. Sve će to utjecati na sigurnost i dobrobit svijeta.

Dok se članice UN-a ove godine ponovno sastaju u New Yorku, vrijedi podsjetiti te čelnike da svi ljudi — uključujući i narod Tajvana — zaslužuju da se njihov glas čuje i da budu dio zajedničkih napora u rješavanju ovih izazova za globalno dobro.

Svjetionik demokracije
Kao svjetionik demokracije u Aziji i snaga dobra u svijetu, Tajvan je vrijedan partner koji može pomoći u prevladavanju tih globalnih izazova. Od izbijanja pandemije COVID-19, Tajvan je pružio humanitarnu podršku diljem svijeta, uključujući prijeko potrebne maske i medicinske potrepštine, kao i razvoj i dijeljenje vlastitog domaćeg cjepiva.

Tajvan je također poslao više od 550 tona pomoći građanima Ukrajine nakon ruske invazije na njihovu zemlju, uz davanje preko 40 milijuna američkih dolara u donacijama za ukrajinske izbjeglice.

Nadalje, Tajvan je predan borbi protiv klimatskih promjena, s planom za neto nultu emisiju ugljika do 2050. i politikama koje su na snazi kako bi se pomoglo u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Kao 22. najveće svjetsko gospodarstvo prema kriterijima BDP-a i veliki proizvođač poluvodiča, Tajvan igra ključnu ulogu u globalnim opskrbnim lancima.

A kao branitelj demokracije, Tajvan radi na očuvanju statusa quo i podupire međunarodni poredak temeljen na pravilima. Dok Kina koristi prisilu da izveze svoj autoritarni model u inozemstvo, Tajvan dopušta svom slobodnom i otvorenom društvu da vodi svojim primjerom.

Nažalost, Tajvan ne može sudjelovati u najvećem i najvažnijem forumu globalne suradnje zbog neumoljivog pritiska Narodne Republike Kine (NR Kina). Namjernim poistovjećivanjem svog načela “Jedne Kine” s Rezolucijom 2758 Generalne skupštine UN-a – rezolucijom koja je odredila tko predstavlja “Kinu” u organizaciji prije nekih 50 godina – Peking obmanjuje svijet šireći zabludu da je Tajvan dio NR Kine.

Suprotno ovim lažnim tvrdnjama, rezolucija ne zauzima stav o Tajvanu, niti uključuje riječ “Tajvan”. Dugoročni status quo je da su ROC (Tajvan) i NR Kina odvojene jurisdikcije, pri čemu nijedna nije podređena drugoj. Narod Tajvana u međunarodnoj zajednici može predstavljati samo njegova slobodna i demokratski izabrana vlada.

Pogrešno tumačenje Rezolucije Generalne skupštine UN-a 2758 dugo je Tajvanu uskraćivalo pravo sudjelovanja u Ujedinjenim narodima i njegovim specijaliziranim agencijama, a također je uskratilo međunarodnoj zajednici mogućnost da ima koristi od doprinosa Tajvana.

Što je još gore, napori NR Kine da preinači status Tajvana u UN-u dodatno potkopavaju globalni mir i stabilnost. Nedavni opasni vojni manevri Pekinga oko Tajvana to jasno pokazuju.

Povelja UN-a jasno kaže da su svrha i načelo Ujedinjenih naroda održavanje međunarodnog mira i stabilnosti, te da se međunarodni sporovi trebaju rješavati mirnim putem. Međutim, Peking nastavlja provoditi vojne vježbe u područjima oko Tajvana, potkopavajući status quo u Tajvanskom tjesnacu, eskalirajući napetosti, utječući na međunarodnu trgovinu i transport te ugrožavajući regionalni mir i sigurnost.

Ovakve neodgovorne postupke treba osuditi i stati im na kraj. S obzirom na trenutne okolnosti, još je važnije da UN i njegove države članice prestanu dopuštati takvoj članici, koja je ironično stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, da diktira stajališta organizacije koje odgovara njezinoj političkoj agendi. Prešutno pristajanje na pogrešne tvrdnje Kine spram Tajvana samo će destabilizirati regiju, što je također u suprotnosti sa samom svrhom UN-a.

Obrana suvereniteta
Tajvan će odlučno braniti svoj suverenitet i sigurnost. Kao odgovoran član međunarodne zajednice, Tajvan će također nastaviti sa suzdržanošću u odgovoru na provokacije Kine i raditi zajedno s državama koje isto razmišljaju na održavanju mira i stabilnosti u regiji.

I kao što smo pokazali svijetu tijekom godina, nastavit ćemo ispunjavati naše međunarodne odgovornosti aktivnim sudjelovanjem i doprinosom međunarodnoj zajednici. Tema 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, “Prijelomni trenutak: transformativna rješenja za isprepletene izazove” jasno nas podsjeća na ozbiljne izazove s kojima se suočava međunarodna zajednica: pandemija COVID-19, nestašice hrane i energije, poremećeni globalni opskrbni lanci i klimatske promjene. A popis se nastavlja.

Kad UN govori o “zajedničkim rješenjima” i “solidarnosti” za rješavanje “međusobno povezanih kriza”, ne možemo se složiti više. Tajvan je više nego spreman i sposoban biti dio takvih zajedničkih rješenja. A 23,5 milijuna otpornih Tajvanaca sigurno ne bi trebalo biti isključeno iz tako važnih globalnih napora.

Zahvalni smo što zemlje diljem svijeta počinju shvaćati što Tajvan može ponuditi. Mnoge podržavaju snažno sudjelovanje Tajvana u sustavu UN-a. Među njima i Europski parlament koji je velikom većinom odobrio rezoluciju 6. srpnja ove godine kojom se izražava podrška značajnom sudjelovanju Tajvana u međunarodnim organizacijama.

Zemlje G7 također su izrazile sličnu podršku. Konkretno, američki državni tajnik Antony Blinken javno je potaknuo sve države članice UN-a da se pridruže Sjedinjenim Državama u podršci značajnom sudjelovanju Tajvana u sustavu UN-a prošlog listopada.

Naše zajedničke prepreke zahtijevaju zajedničke ruke na kormilu. Te teške međusobno povezane krize ne mogu se riješiti dok se cijeli svijet ne ujedini. Tajvan se pokazao kao pouzdan i nezamjenjiv partner, a narod Tajvana spreman je dati svoj doprinos. Radimo zajedno kao jedan za globalno dobro!

Komentirajte prvi

New Report

Close