Orban protiv rata u Ukrajini, dok mediji koje kontrolira hvale Rusiju i šire laži

Autor: Marius Dragomir , 17. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Napad na Ukrajinu predstavlja težak ispit za Orbana koji poduzima sve što može kako bi ponovno pobijedio na izborima, a da pritom ne uplaši antiratne mađarske glasače i ne uznemiri Kremlj.

U sam osvit ruske invazije, tijekom programa emitiranog na Pesti TV, privatnom televizijskom kanalu u Mađarskoj, “stručnjak” je izjavio kako ne postoji nešto poput ukrajinskog naroda i kulture, a da bi Ukrajina mogla biti podijeljena između Rusije i “određenih država članica NATO-a”.

Pokazalo se kako je riječ prije o fotografu i vojnom inženjeru, nego o stručnjaku za geopolitička pitanja. No, za Pesti TV, televizijski kanal koji prima pozamašna sredstva od mađarske vlade kako bi lirički polirao objave o vladajućoj stranci Fidesz i njezinom čelniku, premijeru Viktoru Orbanu, takva propagandna hrana je postala njihov pravi specijalitet. Od invazije na Ukrajinu prošlog mjeseca kanal je proruske dezinformacije producirao zapanjujućim ritmom.

No, Pesti TV nije u tome usamljena. Slične reportaže, neprestano se šire od strane mađarskih provladinih medija, dominantnih snaga u medijskom prostoru zemlje, dovodeći time u pitanje prava Ukrajinaca na njihovu zemlju i otvoreno promičući rusku agresiju.

Prema analizi neovisne novinske kuće Atlatszo, državna televizijska kuća MTVA raspiruje javno mnijenje protiv Ukrajine već od prvih sati rata. Balázs Németh, voditelj MTVA-e, prošlog je mjeseca implicirao u objavi na Facebooku da bi kapitulacija i ostavka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog mogla biti mudra odluka.

Kao odgovor na to, medijski stručnjaci su pozvali mađarskog medijskog regulatora Nacionalnu upravu za medije i informacijske komunikacije (NMHH) da državnim medijima naredi prestanak emitiranja proruske propagande. No, s obzirom na da je isti regulator prepun pro-Fidesz osoblja, nije se ništa dogodilo.

Propagandna septička jama
Duboka propagandna septička jama koja je generirana od strane provladinih medija u Mađarskoj, suprotna je potpori sankcijama protiv Rusije koju je deklarirala mađarska vlada. Zašto bi Orban igrao ovu dvostruku igru: suprotstavljao se ratu kroz svoje javne nastupe, a istovremeno naređivao svojim medijima da hvale Rusiju i šire laži?

Čini se kako je odgovor dvojak: izborno profitiranje i Orbanovo ulizivačko podilaženje Putinu.

Krenimo prvo od izbora. Govoreći protiv ruskog napada na Ukrajini Orbanova strategija umiruje onaj dio biračkog tijela koji strahuje od daljnje eskalacije sukoba. To također zadovoljava njegove kolege iz EU, koji su izrazili zabrinutost glede pomaka njegove vanjske politike prema istoku te ga prikazuje i kao miroljubivog lidera.

Istovremeno, Fidesz je brzo iskoristio rat u Ukrajini kao priliku za odnose s javnošću u njihovoj pripremi za mađarske izbore koji će se održati 3. travnja.

Posljednjih tjedana gotovo svi informativni programi MTVA-e izvještavaju kako oporbeni političari žele slati trupe i oružje u Ukrajinu, što je većini Mađara mrska ideja. Ipak, oporbene stranke to nikada nisu rekle. Bila je to mrlja osmišljena samo kako bi ih diskreditirala.

Prokremaljska kampanja koju vode mediji zarobljeni Fideszom, za razliku od bilo kojeg drugog glavnog medija u EU, prvenstveno je osmišljena za generiranje glasova na nadolazećim općim izborima u Mađarskoj. To se provlači sve do biračkog tijela.

Nije iznenađujuće u nedavnom istraživanju provedenom od strane Pulzus Researcha, što je čak četvrtina Orbanovih pristaša opisala invaziju kao “opravdani rat”. Orban i njegova stranka ne mogu si priuštiti gubitak tih birača u nešto manje od mjesec dana prije izbora, što bi potencijalno moglo značiti gubitak njihove većine.

No, postoji još jedan osnovni razlog koji pokreće prokremaljsku propagandu medija koji podržavaju Fidesz: Orbanova privrženost Putinu.

Kroz gotovo jedno desetljeće, posebno nakon ponovnog osvajanja vlasti na izborima 2010. godine, Orban je izgradio ugodan odnos s Kremljom i njegovim čelnikom.

U 2014. godini, radi obnove jedine nuklearne elektrane u Mađarskoj mađarska vlada je dodijelila 12,5 milijardi eura Rosatomu koji se nalazi u ruskom vlasništvu. Kako bi se izveo navedeni projekt Rusija je obećala zajam od 10 milijardi eura (koje je u međuvremenu blokirala Europska unija).

Teško izvedivo balansiranje
Orban je višekratno hvalio Rusiju zbog njezinog uspješnog “neliberalnog” društva i rutinski se pridružio Putinu u klevetanju Europske unije i NATO-a. Model preuzimanja medija koji je Orban razradio u Mađarskoj, a koji slijedi Putinov plan, očituje se u tome da je preko tvrtki povezanih s Fideszom kontrolirana gotovo cijela medijska scena u zemlji.

Nedavno istraživanje koje je proveo Direkt36, mađarsko medijsko društvo, pokazuje da premijerov komunikacijski tim čvrsto kontrolira tijek vijesti u Mađarskoj. Temeljeno na mnoštvu dokumenata koji su procurili, izvješće opisuje vladino korištenje MTI-a, državne novinske agencije, kako bi oblikovala medijski program u Mađarskoj.

Rat u Ukrajini predstavlja težak ispit za Orbana koji poduzima sve što može kako bi ponovno pobijedio na izborima, a da pritom ne uplaši antiratne mađarske glasače i ne uznemiri Kremlj. U trenutku kada se većina desno orijentiranih čelnika diljem Europe distancira od Putina, Orban poduzima teško izvedivi čin balansiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close