Opasno širenje medijskog carstva Viktora Orbana izvan mađarskih granica

Autor: Marius Dragomir , 23. siječanj 2022. u 22:00
Tijekom proteklih nekoliko godina oligarsi povezani s Fideszom kupili su medijske kuće u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji/Shutterstock

Prvo je Euronews, europski program vijesti, kupila portugalska tvrtka Alpac Capital, bliska mađarskom premijeru, a zatim je rumunjsku internetsku tvrtku DIGI preuzeo poduzetnik koji simpatizira Fidesz.

Budući da su mađarski parlamentarni izbori određeni za 3. travnja, nove kupnje medija od strane oligarha bliskih stranci Fidesz koja je na vlasti u zemlji, a kojoj je na čelu premijer Viktor Orban, ponovno se nalaze u središtu zanimanja.

Od kad se Orban vratio na vlast 2010., tvrtke koje su u prijateljskim odnosima s Fideszom u vrijeme izbora preuzimaju medijske tvrtke koje se mogu koristiti za gušenje opozicijskih glasova i povećanje baze glasača stranke.

Ovaj su put, međutim, Orbanove ambicije otišle izvan mađarskih granica. Kako je većina medija u Mađarskoj već pod njegovim nadzorom, strategija je sada proširenje njegovog poslovnog carstva u druge dijelove Europe.

“Ništa više ne može zaustaviti tog čovjeka,” rekao mi je rumunjski novinar koji je zahtijevao da ostane anoniman. Novinar prikuplja dokaze o mnoštvu investitora koje je Orbanova obitelj u nekoliko europskih zemalja mobilizirala za kupnju ključnih medijskih i internetskih tvrtki. “Oni imaju vrlo jasnu strategiju usmjerenu na kontroliranje dvije stvari: sadržaja i tehnologije,” rekao je.

Dvije nedavno zaključene akvizicije ilustriraju Orbanovu ambiciju – i trebale bi dovesti do zabrinutosti među onima u Europi koji cijene neovisne i slobodne medije.

Prva je bila kupnja tvrtke Euronews, paneuropskog programa vijesti, koju je kupila privatna tvrtka za trgovanje vrijednosnicama sa sjedištem u Portugalu, Alpac Capital.

Ubrzo nakon što je sporazum postao javan, otkriveno je da su sredstva potekla od Maria Davida, bivšeg zastupnika u Europskom parlamentu i oca izvršnog direktora Alpaca te bliskog saveznika Viktora Orbana.

Sam Orban je znatiželjno komentirao preuzimanje, uz diskretnu napomenu da stranka Fidesz nema planove za izgradnju “svjetskog carstva.”

Zabrinuti novinari
Uprava Euronewsa odbila je ideju da je program u opasnosti da dođe pod urednički pritisak, što bi bila posljedica preuzimanja, ali dva novinara Euronewsa koje sam intervjuirao priznali su da su zabrinuti zbog povezanosti Alpaca s mađarskom vladom.

U prošlosti su dužnosnici Fideszove vlade promovirali Alpac u Mađarskoj. Fond je, prema Politicu, primio i gotovinu od EXIM-a, mađarske službene izvozne kreditne agencije i ključnih mađarskih tvrtki. Neka od tih sredstava, sada to znamo, korištena su za kupovinu Euronewsa.

Mario David postao je Orbanov prijatelj tijekom 1990-ih, kasnije je bio njegov savjetnik. Kako bi odao priznanje ovom “iskrenom prijatelju” Mađarske, Orban je Davidu dao Srednji križ mađarskog Ordena časti 2016. Portugalski političar je rekao da su sve usluge mađarskom premijeru obavljane pro bono.

Druga kupnja o kojoj govorimo odnosi se na rumunjsku internetsku tvrtku DIGI. U ovom je slučaju, poslovni čovjek koji simpatizira Fidesz, a radi u IT tvrtki 4iG, kupio je mađarski udio DIGI-ja za 625 milijuna eura.

Aranžman je označio uzdizanje velikog telekomunikacijskog igrača koji ima poslovne ambicije izvan mađarskih granica. Uklapanjem novokupljene imovine, kao i dijela vlastitih tvrtki na Zapadnom Balkanu u veću grupu, 4iG je sada na putu da postane moćna regionalna internetska tvrtka.

Pažljiviji pogled na tvrtku otkriva istu mrežu interesa koji upućuju na Fidesz i Orbana. Vlasnik i izvršni direktor 4iG-a, Gellert Jaszai, radio je za Opus Global, tvrtku u vlasništvu Lorinca Meszarosa, koji je u djetinjstvu bio prijatelj mađarskog premijera, a sad je jedan od najbogatijih ljudi u zemlji.

Kako je mađarska vlada 4iG proglasila strateškom tvrtkom, zahvaljujući njenoj povezanosti s Fideszom, za preuzimanje DIGI-ja nije trebalo odobrenje lokalnih vlasti za tržišno natjecanje, a zauzvrat isto neće istraživati niti jedno državno tijelo.

Ovo nije prvi put da je mađarska klasa oligarha proširila svoje interese na medije i tehnološke tvrtke u inozemstvu. Tijekom proteklih nekoliko godina oligarsi povezani s Fideszom kupili su medijske kuće u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

U Mađarskoj su oligarsi koji podržavaju Fidesz proveli nasilna preuzimanja domaćih medijskih kuća, a tijekom 2018. donirali su većinu svojih medijskih kuća Europskoj novinskoj i medijskoj fondaciji (KESMA), grupi koja podržava Orbana, a koja pokriva oko 500 medijskih organizacija.

Želi pobjedu na izborima
Ali, dok mediji u Mađarskoj služe Fideszu na nacionalnim izborima, prebacivanje na paneuropske kuće, kao što je Euronews i tehničke grupe s prekograničnim operacijama označavaju značajnu promjenu strategije.

Kako bi propagirao vlastite ideje, Orban treba širu platformu s većim dosegom, kao i snažno uporište u tehnološkoj i telekomunikacijskoj industriji, kako bi kontrolirao protok sadržaja i komunikacija. S vijestima na 13 jezika, Euronews u Europi dopire do publike od 15,2 milijuna gledatelja mjesečno i može se gledati u 415 milijuna kućanstava u 156 zemalja, prema podacima kuće o gledanosti.

Kako je internet prostor koji je teško nadzirati, ulaganje u tehnološku infrastrukturu smatra se ključnim korakom za pojačavanje brenda Fidesz.

Kod kuće, DIGI mreža, koju sad kontroliraju Orbanovi saveznici, ima 1,1 milijun pretplatnika – u zemlji s manje od 10 milijuna ljudi. Sve u svemu, Orbanovi su potezi usmjereni prema pobjedi na izborima u travnju, ali je njegov pogled sada usmjeren i na puno veću nagradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close