Mir i sigurnost uzimaju se zdravo za gotovo, ali nitko ne može živjeti bez njih

Autor: Qin Gang , 05. ožujak 2023. u 22:00
Xi Jinping/Reuters

Globalna sigurnosna inicijativa predsjednika Xi Jinpinga namjerava služiti interesima svih i zaštititi mir za sve. Njen napredak zahtijeva jedinstvo i suradnju međunarodne zajednice.

Sigurnost je glavno pitanje koje utječe na budućnost svijeta i opstanak čovječanstva. Kako bismo riješili suvremeno pitanje “Koje sigurnosne koncepte svijet treba? Kako zemlje mogu postići zajedničku sigurnost?”.

Predsjednik Xi Jinping predložio je Globalnu sigurnosnu inicijativu (GSI, Global Security Initiative), koja podupire viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti, slijedi dugoročni cilj izgradnje sigurnosne zajednice i zagovara novi put sigurnosti koji uključuje dijalog umjesto sukoba, partnerstvo nad savezništvom i pobjedu nad sve-ili-ništa. Kina je ovih dana službeno objavila konceptni dokument Globalne sigurnosne inicijative.

Kineski osjećaj odgovornosti
Konceptni dokument izlaže temeljne ideje i načela GSI-a, utvrđuje prioritete, platforme i mehanizme suradnje te pokazuje kineski osjećaj odgovornosti za očuvanje svjetskog mira i čvrstu odlučnost da obrani globalnu sigurnost.

Konceptni dokument je izrazito usmjeren na djelovanje:

Podržavanje središnje uloge UN-a u upravljanju sigurnošću. Podržati UN treba u njegovim nastojanjima da spriječi rat i sukobe, izgradi arhitekturu mira i promiče poslijeratnu obnovu, te u igranju veće uloge u globalnim sigurnosnim poslovima.

Promicanje koordinacije i zdravih interakcija između velikih zemalja. Velike zemlje trebale bi preuzeti vodstvo u održavanju jednakosti, suradnje i vladavine prava. Hegemonističke, nasilničke i dominantne prakse treba odbaciti, i treba uložiti zajedničke napore u izgradnju okvira odnosa između velikih zemalja kojeg će karakterizirati miran suživot, sveukupna stabilnost i uravnotežen razvoj.

Aktivno promicanje mirnog rješavanja problema žarišnih pitanja kroz dijalog. Trebalo bi pružiti podršku uključenim stranama u rješavanju sporova i razlika kroz dijalog i konzultacije. Međunarodna zajednica bi se trebala zauzeti za pravdu, smiriti žarišta i smanjiti napetosti.

Rješavanje tradicionalnih i netradicionalnih sigurnosnih izazova. Promicati globalnu stratešku stabilnost, suprotstaviti se utrci u naoružanju i ublažiti rizike nuklearnog rata. Potrebni su zajednički napori za borbu protiv COVID-19, borbu protiv terorizma i zaštitu sigurnosti podataka, biosigurnosti i stabilnosti opskrbnog lanca te znanstvenih i tehnoloških lanaca. Jačanje sustava i kapaciteta za upravljanje globalnom sigurnošću. Treba razviti arhitekturu upravljanja sigurnošću koja uključuje koordinaciju između vlada i međunarodnih organizacija te sudjelovanje nevladinih organizacija.

Pet načela djelovanja
GSI namjerava služiti interesima svih i zaštititi mir za sve. Njen napredak zahtijeva jedinstvo i suradnju međunarodne zajednice. U provedbi GSI-a Kina zagovara sljedećih pet načela:

Prvo, međusobno poštovanje. Moraju se poštivati ciljevi i načela Povelje UN-a. Treba podržati jednakost među državama bez obzira na veličinu, snagu i bogatstvo. Različite sustave, religije i civilizacije treba tretirati kao jednake. Treba poštovati temeljne interese svih zemalja i legitimne sigurnosne brige svih strana.

Drugo, otvorenost i uključenost. GSI ne cilja nijednu određenu zemlju i ne isključuje nijednu određenu stranu. Sve zemlje su dobrodošle pridružiti se GSI-u ako to žele; i bit će podržani svi napori za globalni mir i razvoj.

Treće, multilateralizam. Trebalo bi težiti bilateralnoj i multilateralnoj sigurnosnoj suradnji između zemalja diljem svijeta i međunarodnih i regionalnih organizacija u skladu s načelom opsežnih konzultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi. Svi bi trebali raspravljati o pitanjima od zajedničkih interesa. Trebalo bi stvoriti veću sinergiju među različitim sigurnosnim vizijama kako bi se potražilo najbolje moguće zajedničko tlo.

Četvrto, uzajamna korist i obostrana pobjeda. Treba se pridržavati načela nedjeljive sigurnosti. Vlastita sigurnost i zajednička sigurnost svih trebaju se unapređivati jedna uz drugu, težnjom za suradnjom koja pridonosi međusobnom napretku i suprotstavljanjem igri na sve ili ništa koja koristi nama na štetu drugih, kako bi se proširili konvergentni interesi svih.

Peto, holistički pristup. Upravljanje sigurnošću treba unaprijediti na koordiniran način, a tradicionalnim i netradicionalnim prijetnjama sigurnosti treba se pozabaviti na cjelovit način. Jednak naglasak treba staviti na sigurnost i razvoj, kako bi se uklonilo plodno tlo za nesigurnost i tražili temeljni i trajni načini za postizanje održive sigurnosti.

Kina se zalaže da ide mirnim putem. Bez obzira koliko se razvijala, Kina nikada neće težiti hegemoniji, ekspanziji ili sferi utjecaja, niti se uključiti u utrku u naoružanju, već će ostati branitelj svjetskog mira. Mir i sigurnost su poput sunca i kiše; uzimaju se zdravo za gotovo, ali nitko ne može živjeti bez njih. Kina želi raditi sa svim zemljama u smjeru navedenom u GSI-u te zajedno krenuti u jedinstvu i suradnji prema svjetlijoj budućnosti trajnog mira i univerzalne sigurnosti.

* Autor članka je ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine

Komentirajte prvi

New Report

Close