Hrvatska nakon rata može pružiti veliku pomoć Ukrajini u razminiranju

Autor: Gordan Pešić , 23. lipanj 2022. u 14:12
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedina smo članica Europske unije koja za sobom ima nedavno iskustvo uklanjanja mina s vlastitog teritorija, a sustav protuminskog djelovanja imali smo izgrađen još davne 1998.

Otkad je krenula ruska agresija na Ukrajinu u veljači ove godine sa strepnjom promatramo tragične događaje koji se odvijaju na istočnoj granici Europske unije. Vjerujem da govorim uime svih kad kažem da nas je duboko pogodila sva ljudska patnja te razaranja kojima je Ukrajina izložena proteklih nekoliko mjeseci.

Jedna od najvećih i najpodmuklijih prijetnji s kojom će se Ukrajina suočavati još desetljećima, bez obzira na trajanje agresije, su zaostala neeksplodirana ubojna sredstva, bilo da je riječ o namjerno postavljenim minama, o eksplozivnim sredstvima poput artiljerijskih granata ili avionskim bombama koje nisu aktivirane.

Prema procjenama ukrajinskih pirotehničara, oko 136 tisuća četvornih kilometara Ukrajine je pod minama, i to ako se izuzmu područja Černobila, Krima i dviju separatističkih republika.

To je oko dva i pol puta veća površina od teritorije Republike Hrvatske. Količine posijanih mina ugrožavaju i poljoprivrednu proizvodnju u Ukrajini, budući da su mine postavljene na pravcima za prijevoz žita, ali i na samim poljoprivrednim površinama.

Sveobuhvatno rješenje
Prema trenutačnim procjenama, oko 4,8 milijuna hektara poljoprivrednih površina u Ukrajini je u statusu minsko sumnjivih.

Znajući da je ta zemlja jedna od velikih žitnica svijeta, svjesni smo kolika je humanitarna prijetnja državama ovisnima o uvozu hrane iz Ukrajine. Glad u velikom broju zemalja, osobito afričkog kontinenta, zbog poteškoća u izvozu ukrajinskog žita, nažalost, postala je stvarna prijetnja.

Upravo na području uklanjanja mina i zaostalih eksplozivnih sredstava Hrvatska može pružiti veliku pomoć Ukrajini. Jedina smo članica Europske unije koja za sobom ima nedavno iskustvo razminiranja vlastitog teritorija nakon ratnog sukoba, a sustav protuminskog djelovanja imali smo izgrađen još davne 1998. godine.

Iskustvo koje smo stekli u Domovinskom ratu i razdoblju koje mu je uslijedilo možemo staviti na raspolaganje Ukrajini, a sve u sklopu šire europske obrambene inicijative. Možemo ponuditi sveobuhvatno konceptualno i aplikativno rješenje razminiranja i uklanjanja minsko – eksplozivnih sredstava u vidu pomoći u ustroju ukrajinskog Centra za razminiranje, testiranje, certificiranje i obuku, pružiti obuku na svim razinama, od pirotehničara do voditelja radilišta i menadžera, te ustrojiti i opremiti postrojbe za strojno razminiranje daljinski upravljanim strojevima za razminiranje proizvedenim u Hrvatskoj.

Dodatna iskustva hrvatski su stručnjaci u protuminskom programu stekli u još nekolicini država svijeta, među kojima su i nedavna ratna područja poput Afganistana, Iraka, Azerbajdžana i Kolumbije u kojima se upravo hrvatska pamet i konkurentnost u ovom području, uz korištenje strojeva za razminiranje hrvatske proizvodnje, spasili nebrojene ljudske živote uklanjanjem minskih i eksplozivnih sredstava.

U procesu može sudjelovati cijeli niz hrvatskih dionika s potrebnim znanjem i iskustvom. Ravnateljstvo Civilne zaštite (CZ) ima veliko iskustvo upravo u vođenju bilateralnih postupaka uklanjanja minskih i eksplozivnih sredstava.

U sklopu Ravnateljstva CZ-a prisutno je institucionalno znanje i iskustvo upravljanja razminiranjem površine od 1174 četvornih kilometara, s kojeg je uklonjeno više od 3,5 milijuna protupješačkih i protutenkovskih mina.

Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku ima sve potrebne međunarodne akreditacije za certificiranje u protuminskoj djelatnosti, od testiranja sredstava, opreme i strojeva za razminiranje, do razvoja metoda, sredstava i opreme te provođenja obuke manualnog i strojnog razminiranja svih razina.

Ovo je prava prilika da se pokaže kako državne i javne institucije mogu zajednički djelovati s poslovnim sektorom u ostvarenju zajedničkih i hvalevrijednih ciljeva.

I kompanija kojoj imam čast biti članom Uprave, DOK-ING, svoje korijene od prije nešto više od trideset godina vuče upravo iz rješavanja minskog problema. Osnivač i glavni inovator kompanije Vjekoslav Majetić je na samom početku Domovinskog rata shvatio da netko mora ponuditi rješenje minskog problema.

Upravo su nam zato i korijeni u humanitarnom razminiranju pomoću autonomnih robotskih strojeva, u kojem još uvijek držimo oko 80 posto globalnog tržišta uz prisutnost u više od 40 zemalja svijeta sa sličnim problemom.

Tehnologija u svjetskom vrhu
Kao država imamo dovoljno eksperata iz područja obnove, sigurnosti i obrane, sa zapovjednim, inženjerskim i međunarodnim iskustvom. Naša ekspertiza u ovom području je cjelovita, a tehnologija u samom svjetskom vrhu.

Ovakvim angažmanom Hrvatska bi sebe mogla pozicionirati kao lidera EU u humanitarnom razminiranju i staviti se uz bok drugim članicama Unije koje pružaju druge oblike pomoći u kojima imaju vještinu i konkurentnost.

Koordinacijom aktivnosti industrije s državnim tijelima, te s predstavnicima Ukrajine u kontekstu pomoći u obnovi, zaštiti kritične infrastrukture te razminiranju i uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava, na najbolji mogući način možemo staviti svoje potencijale u službu pomoći građanima prijateljske Ukrajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close