‘Afera HNB’ ili pucanje prije nego se pita tko je

Autor: Jadranka Dozan , 13. siječanj 2022. u 06:33
Foto: S. Strukić/PIXSELL

Dvadesetogodišnja povijest transakcija podrazumijeva ozbiljan ‘institucionalni angažman’ i to ne samo jedne institucije. A tu dolazimo do pitanja motiva. Zasad bez odgovora, ali utoliko inspirativnije za spekulacije.

Sve se više rasplamsava priča o tome kako je 40-ak zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera i zamjenicu, u 20 godina napravilo oko 400 transakcija vrijednosnim papirima banaka. Prema portalu Index, koji je “zapalio eter”, vrijednost transakcija premašuje 10 milijuna kuna.

Najvećim dijelom tog razdoblja problematizira se posjedovanje i trgovanje obveznica banaka, dok se spominjanje dionica veže uz sam početak 2000-ih, tj. vrijeme do kojeg zakonski za njih nije bila regulirana zabrana.

Priča se, očekivano, umnožava pod egidom “afera”, “skandal” i slično. Gotovo svi u politici koji “drže do sebe”, ali i mnoge druge javne osobe o svemu su se već više ili manje rezolutno očitovali.

Za potrebe priče nema se vremena čekati pune informacije, Hanfu isl. pa ovih dana svjedočimo i pucanjima prije nego što se pita – tko je? U zapaljivoj atmosferi pogubile su se granice između toga što je (ne)zakonito, što je potencijalni, a što stvarni sukob interesa, što je trgovanje povlaštenim informacijama, što je načelno etički poželjno i/li prihvatljivo, a što ne.

Sve u svemu, iz dosad javno iznesenog o tom “skandalu” nije jasno je li riječ o buri u čaši, kanti ili bazenu vode. Za početak, imati obveznicu i dionicu banke u kontekstu HNB-ovaca i pitanja povlaštenih informacija ni približno nije isto, i to ne samo zato što već godinama zakon jedno zabranjuje, a drugo (barem zasad) ne.

Bi li bilo bolje da je to već učinjeno, druga je priča. Obveznica, pogotovo ako se kupi i drži x godina odnosno do dospijeća usporediva je s oročenom štednjom, ima unaprijed zadanu kamatnu stopu. A to valjda ne bismo zabranili.

To ne znači da nisu moguće i situacije u kojima i trgovanje obveznicama itekako može biti sporno, ali od dosad javno iznesenog to ne vidimo. U takvim okolnostima zapravo se i intrigantnijom nameće pozadina ukazanja afere.

Jer, uvid u 20-godišnju povijest pojedinačnih transakcija već tehnički nadilazi domete istraživačkog novinarstva. To podrazumijeva ozbiljan “institucionalni angažman”, i to ne samo jedne institucije. A tu dolazimo i do pitanja motiva. Zasad bez odgovora, ali utoliko inspirativnije za spekulacije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanimljiv novinarski članak. Cijela se “afera” otkriva i pumpa poput dirigiranog lova na vještice.

Nemaš pojma, informiraj se kod Samodola.

Povlaštene informacije i trgovanje na temelju njih su strogo zabranjene.

Ne znam da li si upućena u američko tržište koliko SEC radi po tom pitanju i kolike su kazne!!!

New Report

Close