Želite uspješnu karijeru u IT sektoru? Pročitajte savjete nove direktorice SAP-a

Autor: Tomislav Hrastovčak , 17. svibanj 2013. u 10:55
Sonja Popović

S. Popović nova je direktorica SAP-a u Hrvatskoj. Tamo je stigla iz Oraclea, a karijeru je započela u Krašu.

Sonja Popović nedavno je imenovana novom direktoricom tvrtke SAP u Hrvatskoj. Popović je u SAP stigla iz konkurentskog Oraclea, prethodno je radila u Combisu, a karijeru je započela u Krašu. U razgovoru za Poslovni.hr Popović nam je otkrila više o svom novom radnom mjestu i profesionalnoj karijeri.

Koji su Vaši ključni planovi i ciljevi na poziciji direktorice SAP-a u Hrvatskoj?

Planovi su nastaviti strategiju mog prethodnika Igora Dropulića kako bi uz izvrstan tim stručnjaka realizirali lokalnu strategiju razvoja. Ta strategija pretpostavlja predstavljanje i primjenu portfelja inovativnih SAP rješenja od kojih je trenutno najaktualnija SAP HANA i Mobility rješenja vezana uz Sybase platformu. Riječ je o primjeni platforme koja donosi optimizaciju IT troškova, a s druge strane poslovnim korisnicima omogućuje optimalno iskorištavanje svih resursa tvrtke, povećanje zadovoljstva korisnika i potrošača, što sve skupa dovodi do povećanja prihoda uz povećanje profitabilnosti. A to je danas cilj svim našim postojećim i budućim korisnicima. Od ciljeva bih istaknula bolju i čvršću suradnju sa udrugom SAP korisnika HrUSKo s kojom smo intenzivirali suradnju i koja u ovoj godini ulaska Hrvatske u Europsku Uniju ima ključnu ulogu kako bi korisnici nesmetano uz predviđene procesne promjene nastavili poslovati. Osim toga, suradnja sa našim partnerima bez kojih bi naš rad bio gotovo nezamisliv, dobiva novu dimenziju u kojoj će se intenzivirati edukacija i zajednički nastup prema cjelokupnom tržištu.

Možete li nam ukratko opisati tijek Vaše dosadašnje karijere?

Karijeru sam započela u Krašu gdje sam provela pet godina kao članica IT projektnog tima. Nakon toga sam prešla u Info Opus, gdje sam nakon više rukovodećih pozicija 1998. godine postala direktorica tvrtke. Nove izazove u karijeri nastavila sam ostvarivati kao Business development manager u Combisu gdje sam u razdoblju od 2008. do 2011. radila na razvoju jedne od linija poslovanja na lokalnom i internacionalnom tržištu. Na mjesto direktorice SAP-a u Hrvatskoj dolazim iz Oracle-a gdje sam dvije godine radila na poziciji Account managera za aplikacije za područje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Što je bilo presudno u odluci o prelasku u SAP?

Presudan je bio izazov koji se pruža jedanput u životu, a to je raditi za vodećeg svjetskog ponuđača softverskih rješenja. To je ujedno i velika čast čime se potvrdilo kako je moj dosadašnji rad prepoznat u ICT ali i u poslovnoj zajednici, a moje poslovno iskustvo kao konkurentska prednost kojima ću unaprjeđivati rad lokalne podružnice SAP-a.

Kako izgleda Vaš prosječan radni dan?

Vjerujem da je moj prosječni radni dan vrlo sličan ljudima na menadžerskim pozicijima.
Ustajem oko 6 sati, te uz doručak i prvu jutarnju kavu pročitam zanimljivosti i novosti sa poslovnih portala. To je u stvari i najmirniji dio mog radnog dana. Jer, nakon što među prvima dođem u ured, započinju dogovori sa timom, sastanci sa korisnicima, partnerima, komunikacija sa kolegama… I tako do kraja onog dijela radnog dana koji se zbiva u i oko ureda. Nakon povratka kući iza 18 sati provodim vrijeme s obitelji. A u kasnim večernjim satima nastojim pročitati neke nove stvari o SAP-ovim rješenjima, pričama o uspjehu, ali i zanimljive teme iz područja osobnog razvoja.

Što biste savjetovali svakome tko želi izgraditi uspješnu karijeru u IT sektoru?

Kada bi postojao recept za uspjeh s lakoćom bi ga svi mogli primjenjivati. Smatram kako su za uspjeh ipak presudni ustrajnost, kontinuirano učenje, rad u različitim projektnim okruženjima. Imati jasnu sliku i cilj gdje želite biti i kako to postići sigurno će doprinijeti bržoj realizaciji karijere. Godine iskustva uz sve naprijed navedeno može dovesti do činjenice da svoju karijeru možete nazvati uspješnom ili da Vas drugim prepoznaju kao uspješnog stručnjaka u ICT sektoru.

Komentari (3)
Pogledajte sve

[emo_palacg] samo naprijed

[emo_palacg][emo_palacg]

[emo_palacg]

New Report

Close