Raste broj oglasa za zapošljavanje na neodređeno vrijeme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2019. u 15:17
Foto: Getty Images

Među najtraženijim zanimanjima dominirala su zanimanja iz područja turizma, ugostiteljstva i prodaje, a najviše su se tražili konobari, prodavači, skladištari i kuhari.

Istraživanje portala MojPosao pokazuje da raste broj oglasa za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, ali i da na tržištu rada postoji trend stagnacije, a najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su iz područja turizma, ugostiteljstva i prodaje.

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend stagnacije i usporavanja tržišta te blagog pada, do 2 posto, broja objavljenih oglasa, navodi u priopćenju MojPosao. 

S druge strane, u prvih šest mjeseci na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, objavljeno je više od 41 tisuće oglasa za posao, što je povećanje od 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Na temelju ovih podataka mogli bismo zaključiti kako tržište stagnira, ili blago pada, međutim, s obzirom na to da u Hrvatskoj sve teže pronalaze zaposlenike, poslodavci su uvezli značajan broj radnika iz inozemstva i na taj se način nose s manjkom radne snage", kazao je direktor portala MojPosao Igor Žonja.

Raste ponuda za rad na neodređeno vrijeme

U promatranom razdoblju broj oglasa za rad na neodređeno vrijeme porastao je za pet posto. Takvi su oglasi činili 65 posto ukupnog broja oglasa, dok je oglasa za rad na određeno bilo jedan posto manje nego u isto vrijeme lani.

U priopćenju se ističe kako rast broja oglasa koji nude zapošljavanje na neodređeno vrijeme pokazuje da poslodavci radnicima nude sve kvalitetnije uvjete rada, što potvrđuje i rast iznosa prosječne plaće za dva posto u odnosu na 2018. godinu.

S druge strane, zabilježen je lagani pad oglasa sezonskih poslova; prošle godine sezonci su se tražili u devet posto oglasa, dok ih se ove godine tražilo u osam posto.

Među najtraženijim zanimanjima dominirala su zanimanja iz područja turizma, ugostiteljstva i prodaje, a najviše su se tražili konobari, prodavači, skladištari i kuhari.

U odnosu na isto razdoblje lani, najveći porast broja oglasa zabilježen je u kategorijama dizajna i umjetnosti, farmaceutike i biotehnologije, ljudskih resursa te arhitekture.

Komentirajte prvi

New Report

Close