Joško Dorić novi šef H1 Telekoma

Autor: Bernard Ivezić , 21. kolovoz 2015. u 08:45
Dorić (lijevo) je vodio financije H1 Telekoma prvih godinu dana rada, a zatim radio u financijskoj i IT branši, Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje traže odgovor na HT i Vipnet.

Dok Metronet najavljuje prodaju, H1 Telekom, jedini preostali veći telekom operater koji nije ni u taboru ni Hrvatskog telekoma ni Vipneta, objavio je da ima novu Upravu. Prvi direktor financija H1 Telekoma Joško Dorić, menadžer koji je na toj poziciji bio prvih godinu dana od osnivanja kompanije i koji ima iskustva u dogovaranju prodaja tvrtki, vratio se u H1 Telekom na funkciju predsjednika Uprave.

Dorić je prethodne četiri godine radio u Infosistemu gdje je konsolidirao poslovanje tog sistemskog integratora, a prije toga bio je član Uprave brokerske kuće Fintrade gdje je, među inim, sudjelovao u njezinoj prodaji SG Splitskoj banci.

Profitabilnost skočila

Kakve planove po pitanju strateškog ili financijskog partnera ima H1 Telekom u kompaniji zasad ne otkrivaju. Joško Dorić kaže da im je cilj unaprijediti poslovanje te očuvati vrijednost imovine.

“Na nama je, kao novoimenovanoj Upravi, da nakon analize aktualnog stanja prezentiramo vlasnicima prijedlog i konsolidacijskih i razvojnih mjera, uzimajući pritom u obzir sve okolnosti vezane uz telekom tržište i gospodarsko okruženje u cjelini”, kaže Dorić.

Dodaje da je fokus Uprave primarno na osiguranju nastavka rasta i razvoja kompanije kroz rast broja korisnika i prihoda, te jačanje branda H1 Telekoma kako bi osigurali tržišnu poziciju na, kako ističe, izrazito konkurentom telekomunikacijskom tržištu.

H1 Telekom je, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani, nakon uspješno završene predstečajne nagodbe, ostvario rast prihoda od 19,2 posto na 253,6 milijuna kuna uz rast neto dobiti sa simboličnih 422 tisuće na respektabilnih 22,2 milijuna kuna.

Dosadašnji čelnik kompanije Kristijan Uwe Ćurković ostao je član Uprave koja sad ima još jednog člana – Deana Kostyja. On je na tu funkciju došao iz Telekoma Austrije. Tamo je bio glavni čovjek za upravljanje mrežom za grupu Telekoma Austrije. Dobro poznaje ne samo hrvatsko, već i regionalno tržište s obzirom da je radio i u Vipnetu u Hrvatskoj i u Srbiju.

Banka vlasnik

Promjene u Upravi H1 Telekoma pokrenuli su novi vlasnici Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje. Naime, nakon lanjske predstečajne nagodbe HPB je postao većinski vlasnik s udjelom od 58,17 posto. Slijedi Croatia osiguranje s udjelom od 18,85 posto, dok osnivač ovog operatera – Zoran Ćurković preko svoje tvrtke Elektromagic ima udio od 10,22 posto u H1 Telekomu.

Nova Uprava ističe da je svjesna brojnih promjena na hrvatskom telekom tržištu unazad godinu i pol dana. Navodi da svjedočimo konsolidaciji i okrupnjavanju domaćeg telekom tržišta te da ti procesi ulaze u završnu fazu.

“Optima i Iskon su pod kapom HT-a, a Amis i B.net pod Vipnetom tako da je H1 ostao jedini operater na putu duopola, a duopol ne bi bio dobar ni za tržište, ni za korisnike u kontekstu cijena i izbora”, poručuju iz H1 Telekoma te dodaju da je naše tržište posebno osjetljivo na takva kretanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close