Sudska praksa: Tužitelj nema pravo na posjedovnu zaštitu

Autor: Mićo Ljubenko , 29. svibanj 2016. u 22:01
Mićo Ljubenko

Ne može se prihvatiti tužbeni zahtjev za utvrđenje da je počinjeno smetanje posjeda bez izricanja zabrane daljnjeg smetanja i uspostave prijašnjeg posjedovnog stanja.

Nema zaštite posjeda bez uspostave prijašnjeg stanja

Pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Zagrebu br. Gž-44047/15 utvrđeno je da u obrazloženju odluke prvostupanjskog suda stoji da je tužitelj temeljem lokacijske dozvole bio u mirnom posjedu reklamnog panoa tipa elektronski led displej, postavljen na južnom pročelju predmetne zgrade u Zagrebu, te da su tuženici demontirali navedeni displej i odvezli na deponij prvotuženika.

Kako je u ovom postupku sud utvrdio čin smetanja i zabranu takvog i sličnog smetanja, ali i činjenicu da uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja više nije moguća, proizlazi da u takvoj situaciji više ne postoje zakonski elementi za prihvaćanje tužbenog zahtjeva. Naime, nije moguće prihvatiti tužbeni zahtjev za utvrđenje da je počinjeno smetanje posjeda bez izricanja zabrane daljnjeg smetanja i uspostave prijašnjeg posjedovnog stanja. Iz navedenog razloga, obzirom da uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja nije moguća, tužitelj nema pravo na posjedovnu zaštitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close