Pitanje za pravnika: Prijenos nekretnine na potomke

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2009. u 22:00

Htio sam sinu darovati kuću a da mu je odmah ne predam u posjed jer tamo još živim i obrađujem zemljište, dok on živi u gradu. Kada sam došao kod javnog bilježnika, dočekao me s računicom iznad 3000 kn na ime solemnizacije takvoga ugovora uz obrazloženje kako se takva darovanja moraju solemnizirati. Je li to točno?
Stjepan Kozina iz Vrbovca, Gornji Dragičevac 61

Javni bilježnik u ovom slučaju ispravno je postupio zato što je Zakonom o javnom bilježništvu, člankom 53. stavkom 1. i 2. propisano da je javnobilježnički akt potreban osobito za pravnu valjanost, između ostaloga darovnih ugovora bez predaje stvari u neposredan posjed daroprimca, uz uvjet da vrijednost darovane stvari ne prelazi 50.000 kuna. S obzirom na iznos koliko je bilježnik utvrdio da mu imate platiti na ime javnobilježničke naknade, dolazim do zaključka da je vrijednost nekretnine veća od 50.000 kn. Dakle, za ugovor o darovanju nekretnine bez predaje u posjed daroprimcu potrebna je tzv. solemnizacija ugovora. Međutim, smatram da biste vi radi vaše pravne sigurnosti jeftinije, a čak i sigurnije prošli kada biste vašem sinu darovali u cijelosti predmetnu nekretninu i pravno mu predali posjed, s tim da bi istim ugovorom o darovanju sebi zadržali, odnosno osnovali pravo služnosti doživotnoga uživanja na istoj nekretnini. Tada je vaš trošak samo iznos potreban za ovjeru Vašega potpisa na ugovoru o darovanju. Prilikom podnošenja ugovora o darovanju na provedbu u zemljišnim knjigama osim prijedloga da se provede uknjižba prava vlasništva za korist vašega sine trebate predložiti i da se na teretnom listu kao teret predmetne nekretnine upiše pravo služnosti doživotnoga uživanja za vašu korist. Takav teret je nakon provedbe u zemljišnim knjigama vidljiv i trećim osobama te traje sve do vaše smrti. Uz to, on nije prenosiv na druge osobe, nego novi teret može osnovati samo vlasnik nekretnine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Molim vas možete li mi pomoći. Ja sam naslijedila kuću od moga oca, koju bi sada ugovorom o darovanju dala mojoj djeci tj. 1/3 mom sinu, 1/3 mojoj kćerki i 1/3 bi ostavila meni. Dali je to moguće napraviti bez etažiranja kuće?
Unaprijed hvala na odgovoru

New Report

Close