Na korak je do 100 milijuna korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 13. svibanj 2018. u 22:01
Damir Sabol najuspješniji je naš osnivač startupa, Foto: Robert Anić / Pixsell

Mobilna aplikacija koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem spremna za komercijalizaciju.

Ovog ljeta ne očekuje se samo rekord u broju posjetitelja u turističkoj industriji već i sličan rekord u domaćoj softverskoj industriji. Damir Sabol, najuspješniji hrvatski startup osnivač dosad, koji je 2006. za 100 milijuna kuna prodao svoj startup Iskon HT-u, u iščekivanju je 100-milijuntog preuzimanja svoje mobilne aplikacije koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem.

Kvartalni prirast

Postojećim tempom, njegov Photomath će postati prva hrvatska mobilna aplikacija sa 100 milijuna korisnika te, šire gledano, jedan od malobrojnih proizvoda hrvatske visokotehnološke industrije s takvim uspjehom. U industriji mobilnog softvera Photomath je premašio i Nanobit, inače najuspješnijeg hrvatskog proizvođača mobilnih igara. Ispred je jedino InfoBip, čije industrijske softvere koristi više od 3,5 milijarde ljudi. Sabol kaže da je zadovoljan tim pokazateljima.

“Da, jako dobro stojimo po broju preuzimanja, iako se mnogo više fokusiramo na broj aktivnih korisnika”, kaže on. Photomath je nastao kao interni projekt u okviru Sabolove druge tvrtke MicroBlinka, koja je razvila mobilnu aplikaciju – najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu. Inicijalno, kamera-kalkulator trebala je biti tek demonstracija što MicroBlinkova tehnologija može napraviti kad je se upotrijebi u nekom specifičnom okruženju, primjerice rješavanju matematike. Interes korisnika je, pak, bio toliki da je dan nakon što je Sabol premijerno predstavio Photomath na TechCrunch Disrupt konferenciji u Londonu, već imao 110 tisuća korisnika. Mjesec kasnije bilo ih je 8,5 milijuna. Šest mjeseci kasnije bilo ih je više od 14 milijuna. Od tada Photomath s lakoćom, organski, svako pa malo skoči za još 15 milijuna preuzimanja. Inicijalno mu je za takav prirast korisničke baze trebalo 12 mjeseci, zatim sedam mjeseci pa pet, a trenutačno dobije 15 milijuna novih preuzimanja u roku četiri mjeseca s tendencijom da to postane kvartalni prosjek.

Novi model

“Zbog svega razmišljamo da od jeseni započnemo u praksi istraživati kako najbolje komercijalizirati Photomath, a da u istovremeno ostane dostupan što većem broju djece”, kaže Sabol. Što točno planira nije želio komentirati. No, prema svemu što kaže, izvjesno je da će komercijalizacija ići kroz neke nove opcije. “Važno nam je da raste broj aktivnih korisnika koji aplikaciju koriste svaki dan ili barem jednom mjesečno. Sad ih je 15 milijuna, najviše u SAD-u, Rusiji, Brazilu i Indoneziji”, zaključuje Sabol.

Komentirajte prvi

New Report

Close