Imate problema s prisilnom naplatom poreza? Evo što vam je činiti!

Autor: Antonio Prtenjača , 10. listopad 2012. u 10:55
Ilustracija (PXL)

Prisilna naplata nastupa nakon što je postalo evidentno da dužnik nema namjeru podmiriti svoju obvezu.

Prisilna naplata nastupa nakon što je postalo evidentno da dužnik nema namjeru podmiriti svoju obvezu. Provođenje prisilne naplate se može izvesti kroz pljenidbu novčanih sredstava, ili prodajom imovine dužnika. To ne uključuje samo pokretnine nego i nekretnine. Sve se plijeni i prodaje.

Morate znati da su prva na meti novčana sredstva i vrlo lako možete bez njih ostati, osim ako ne zaštitite svoja primanja. Odlaskom u Finu i otvaranjem podračuna 35 sve uplate se slijevaju na taj podračun i od tada vam se smije zaplijeniti samo 1/3 primanja. Takav potez je besplatan, samo trebate ispuniti jedan formular. Nakon toga su vam sigurne 2/3 primanja. Također od prisilne naplate su sigurni dječji doplatci, stipendije, mirni su i primatelji zakonskog uzdržavanja.

Što se tiče prodaje imovine dužnika kako bi se namirile obaveze morate znati da je to jedan dugotrajan proces, ali nije neizvedivo jer zakon nije ovdje da štiti dužnike nego da osigura pravedan i zakonit postupak.

Odgoda poreznog duga…

Ukoliko očajavate jer Vam porezi dolaze na naplatu dobra vijest je da postoji mogućnost odgode poreznog duga, pa čak i plaćanje na rate. Ukoliko tražite odgodu duga trebali bi uz zahtjev uplatiti 20% visine duga i dati osiguranje plaćanja, međutim čak i ako to ne učinite zahtjev će se dati na rješavanje. Za otplatu na rate porezna uprava će vas tražiti uplatu 1/5 duga, a te također garanciju za plaćanje. Kao izraz volje da stvarno namjeravate platiti dug porezna uprava traži zalog određene imovine.

A zastara..?

Zastara je ništa više nego pravo na neispunjenje obaveze.Ukoliko dođe do suda morate naglasiti da je nastupila porezna zastara i to potkrijepiti dokazom, dakle to morate napomenuti. Sud to mora uzeti u obzir prilikom presude.U Republici Hrvatskoj je rok za zastaru 5 godina, i to vrijedi kada se utvrdi točan datum nastanka obveze. Dakle 5 godina nakon isteka godine u kojoj je nastala obveza. Porezno tijelo više nema pravo potraživati naplatu ili pokretati postupak ukoliko to nije učinilo. Da ne bi  bilo zabune ista situacija vrijedi i za suprotni slučaj – ukoliko ste preplatili porez i tražite povrat također imate zakonski rok od pet godina. U svakom slučaju apsolutna zastara nastupa nakon 10 godina, te se nakon toga predmet nemože produljiti.

Prisilne naplate nisu ugodno iskustvo. To je nepotrebna gnjavaža koja uzrokuje „glavobolje“ i nepotrebne dodatne troškove ovršeniku. Ukoliko još niste zagazili u takvu situaciju, klonite se toga jer Vam ovrhe i postupci oko prisilne naplate sigurno ne trebaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close