Agrivi ide na Poljsku, zatim Francusku, Njemačku i Italiju

Autor: Bernard Ivezić , 04. srpanj 2016. u 22:01
Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija, u godinu i pol narastao s 1000 na 15.000 korisnika/N. Čutuk/PIXSELL

Hrvatski startup koji poljoprivrednicima povećava efikasnost proizvodnje želi biti lider na pet glavnih poljoprivrednih tržišta Unije.

Najuspješniji hrvatski agro-tehnološki startup Agrivi iz Kutine, koji je s lanjskih tisuću narastao na 15 tisuća korisnika te ušao na popis osam globalnih softverskih lidera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, primio je investiciju od milijun eura od VC fonda South Central Ventures (SCV).

Riječ je o prvom regionalnom VC fondu među čijim je ulagačima i Republika Hrvatska, koja je u taj fond potkraj prošle godine uložila dva milijuna eura. Iako je SCV prethodno objavio kako će za svoje investicije tražiti između 20 i 49 posto udjela, što znači da trenutačna tržišna kapitalizacija Agrivija potencijalno doseže pet milijuna eura, u Agriviju i SCV-u odbili su to komentirati.

Pet tržišta
Matija Žulj, osnivač i direktor Agrivija, kaže da su spremni za intenzivno osvajanje najvećih poljoprivrednih tržišta u EU. U Španjolskoj su već pronašli partnera, a prvo iduće tržište je ono poljsko. "Prvo tržište koje snažnije otvaramo ove jeseni je ono Poljske, koja ima fantastično poljoprivredno tržište koje raste već deset godina", kaže Žulj.  Navodi da nakon toga slijedi snažan ulazak na tržišta Francuske, Njemačke i Italije. Agrivi je najviše prisutan u Hrvatskoj, dok mu je drugo najvažnije tržište Indija.

Tijekom prošle godine hrvatski startup proširio je korisničku bazu na više od 150 država u Africi, Aziji i obje Amerike. "Imali smo nekoliko zainteresiranih privatnih i institucionalnih investitora spremnih uložiti značajne iznose, ali smo pregovore u posljednjih godinu dana fokusirali na SCV kao partnera s kojim odlično surađujemo te koji podržava i vjeruje u našu viziju", kaže Žulj. Dodaje da će do kraja godine Agrivi povećati broj zaposlenih za tri puta, na 30 stručnjaka. Kutinski je Agrivi,  prema podacima Poslovne Hrvatske, prošlu godinu zaključio s četiri zaposlena, udvostručenjem prihoda na 674,4 tisuće kuna i povećanjem dobiti za 45 puta, na 139,7 tisuća kuna.

Razvojni centar
"Početkom kolovoza u Zagrebu otvaramo razvojni centar, gdje ćemo zaposliti desetak stručnjaka. Pojačavamo i prodajni i tim korisničke podrške, a zapošljavat ćemo i u državama na koje se širimo", zaključuje Žulj.

Gdje su ulagali?

Dvije investicije u Srbiju
VC fondu South Central Venturesu (SCV) investicija u Agrivi treća je po redu i ujedno najveća. Prije toga je napravio dvije investicije u Srbiju. Uložio je 300 tisuća eura u startup Drytools iz Novog Sada, koji pomaže startupima da ubrzaju razvoj za četiri puta, a zatim 700 tisuća eura u startup City Exert iz Beograda, koji razvija portal za iznajmljivanje i prodaju nekretnina. Jure Mikuž iz SCV-a kaže da je "velika vjerojatnost da će do 2020. još investirati u startupe iz Hrvatske".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Katastrofalno promašene investicije fonda koji je dobio novac od EU fondova za razvoj na upravljanje i koji bi trebao podržavati domaće perspektivne startupe. U Srbiji uložili u sajt za nekretnine kakvih ima na tisuće i koji se po ničemu ne ističe. U Hrvatskoj uložili u poljoprivredni startup kakvih je isto hrpa i koji nema ništa po čemu bi se istakao pred konkurencijom. Poznato je da se ne ulaže u startupe koji nemaju neko posebno rješenje koje nije moguće iskopirati preko noći. Ovaj poslovni model možeš vrlo lako iskopirati i konkurencija je žestoka što znači promašena investicija. Umjesto da su ulagali u perspektivne startupe oni ulažu u nešto što uopće nije u trendu. Kažu 15000 korisnika ali ti korisnici ne plaćaju ako ih uopće ima toliko (osobno sumnjam). Pa na osnovu čega su uopće uložili. I odakle im pravo da pogrešno upravljaju sredstvima koje su dobili od Europe. Ovaj projekat ne bi prošao niti po jednom kriteriju za milijun EUR

Naša fond industrija još je gora od prosjeka naše loše ekonomske situacije.

New Report

Close