5 podlih tajni zapošljavanja za koje poslodavci ne žele da ih znate

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2019. u 11:15
Foto: Getty Images

Kao tražitelj posla, prirodno je da želimo sakriti nekoliko stvari o sebi od potencijalnih poslodavaca. Primjerice, pravi razlog zašto tražimo novi posao ili slike svog društvenog života iz vremena studiranja.

Ako se osjećate krivima zbog toga što želite zadržati bilo koju od tih stvari za sebe, nemojte, jer poslodavci i sami čuvaju nekoliko tajni, za CNBC je savjetovao Peter Yang, stručnjak za karijeru i izvršni direktor Resume Writing Services, matične tvrtke ResumeGo.

Ovdje su neke od najskrovitijih tajni:

1. Poslodavci vas uhode preko računala koliko god mogu

Poslodavci žele saznati više o vašim osobnim stvarima, a ne samo o profesionalnoj strani koju otkrijete tijekom intervjua. Možete se kladiti da će vas temeljito pretraživati ​​Googleom i prolaziti kroz vaše profile na Facebooku i Instagramu, nadajući se da  niste našli vremena za brisanje razotkrivajućih stvari.

Povrh toga, očekujte od poslodavaca da dopru do vaših bivših poslodavaca i suradnika kako bi prikupili više informacija o vama. To je osobito uobičajeno ako na vašem LinkedInu pronađu osobe s kojima su i oni međusobno povezani.

2. Tvoja osobnost će ti stvoriti ili uništiti šansu

Svi volimo misliti da živimo u svijetu u kojem su regruteri pošteni i nepristrani – svijet u kojem dobivamo posao na temelju naše vjerodostojnosti i zasluga. Međutim, stvarnost je da poslodavci često donose svoje konačne odluke o zapošljavanju jednostavno na temelju toga – koji od kandidata im se sviđa kao osoba.

"Cilj je naposljetku natjerati ih da zavole tko ste", naveo je Yang.

Često će poslodavci prilikom odabira sebi postavljati pitanja poput: "s kojim kandidatom imam najbolju kemiju?" ili "s kime se najviše slažem?".

To je razlog zašto tijekom intervjua, vaš cilj ne bi trebao biti samo pokazati anketaru da ste najbolja osoba za taj posao. Također biste trebali aktivno pokušavati izgraditi odnos s njima.

3. Možete prevariti njihov softver za zapošljavanje

Većina velikih tvrtki, kao što su Google i Microsoft, koriste sustave praćenja podnositelja zahtjeva za pregled vašeg životopisa tijekom početnih faza procesa zapošljavanja. Ono što oni ne žele da znate je da zapravo možete manipulirati njihovim softverom da vaš životopis bolje ocjeni.

Većina sustava zapošljavanja radi tako da traže određene ključne riječi na vašem životopisu. Ako ste u mogućnosti identificirati te ključne riječi i ubaciti ih na svoj životopis, softver za zapošljavanje potencijalno može dati vašoj prijavi super visoku ocjenu.

4. Postoje 'pravi' i 'pogrešni' odgovori na 'otvorena' pitanja

Jeste li više introvertni ili ekstrovertni? U kojoj se vrsti radnog okruženja ističete? Koje su vaše najveće prednosti i slabosti? Ova otvorena pitanja na intervju mogu izgledati bezopasna, bez pravih ili pogrešnih odgovora na njih, no nemojte se zavaravati.

Poslodavci pragmatično postavljaju ova pitanja kako bi utvrdili hoćete li se dobro uklopiti u radno mjesto i kulturu rada tvrtke. Ako nešto nije u skladu s onim što ispitivač želi čuti, vaše će se šanse za zaposlenje značajno smanjiti.

5. Oni vam uvijek daju nižu početnu ponudu

To je zdrav razum, zar ne? Poslodavci ne žele platiti više nego što moraju, a ako razgovor za posao uključuje i pregovore o plaći, pucali bi si u stopalo tako što bi počeli s najvećom ponudom.
Ako se pregovara i o plaći, važno je znati vlastitu vrijednost kada se krećete prema završnoj fazi procesa zapošljavanja. Odnosno, koliko ste procijenjeni na tržištu rada i što možete ponuditi.

Tako ćete moći pregovarati o većoj plaći od onoga što je izvorno predloženo.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close