Župani, gradonačelnici i načelnici režu namete, ali ne odustaju od investicija

Autor: Majda Mikulandra , 14. travanj 2020. u 08:00
Zlatko Komadina/KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL; Goran Pauk/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Jedinice lokalne samouprave revidiraju proračune, uvode stroge mjere štednje i odriču se prihoda. Pozdravljaju Vladine mjere .

Epidemija koronavirusa je paralizirala cijelu zemlju, a sa zdravstvenom stigla nam je i ekonomska ugroza. Kako bi olakšale opstanak lokalnim poduzetnicima I život ugroženim građanima, jedinice lokalne samouprave revidiraju proračune, uvode stroge mjere štednje i odriču se prihoda.

“Smatram da pomoć obrtnicima, poljoprivrednicima, poduzetnicima treba doći s nekoliko razina, lokalne, nacionalne i od strane Europske unije. Pozdravljam brzu reakciju Vlade Republike Hrvatske koja je donijela pakete mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Cilj, je, prije svega, osigurati stabilnost i održivost”, rekao je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ta će županija, u cilju ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo izazvanih pandemijom ovog virusa, među ostalim, iznos predviđen za uskrsnice, božićnice i regres u ovoj proračunskoj godini rebalansom pretvoriti u Fond iz kojeg će se pomoći pogođenima ovom epidemijom, po programu koji se upravo razrađuje.

Zajedno s Ministarstvom financija i jedinicama lokalne samouprave, traži se i najbolji model prema kojem bi se koncesionarima umanjio ili oprostio iznos koncesije, odnosno obveze od koncesija koje su nastale u ovoj godini, s obzirom da je naplata od koncesija trodijelni prihod (države, županije i JLS). I ostale županije čine isto.

Stručne službe Zadarske županije pripremaju prijedloge paketa fiskalnih mjera kojima će se proračunska sredstva preusmjeriti za pomoć poduzetništvu i ustanovama u zdravstvu. S obzirom na to da je županija osnivač zdravstvenih ustanova na svojem području, na čelu s Općom bolnicom Zadar na kojoj je najveći teret borbe s koronavirusom, trenutni je prioritet financijska pomoć zdravstvu, poručuju iz Zadarske županije.

Jakšić

Grad Koprivnica osnovao je “Anti-korona fond” s tri milijuna kuna za izravne potpore svima koji su završili na minimalcu i obrti im ne rade.

Primorsko-goranska županija, kroz smanjenje svog najizdašnijeg prihoda, poreza na dohodak, ali i drugih namjenskih prihoda, snosit će dio tereta Vladinih mjera pomoći gospodarstvu.

– Što se tiče naših mjera morate znati da nema izravnih davanja gospodarstva prema Županiji, pa ih nemamo od čega niti osloboditi. Zato kroz razne potporne programe pomažemo lokalnom gospodarstvu. Smatramo da država, osim ovih hitnih i kratkoročnih, horizontalnih mjera, treba za pojedine sektore, koji će posebno biti ugroženi posljedicama ove pandemije, razraditi i srednjoročne mjere koje će ublažiti negativne posljedice i osigurati njihov opstanak. To se posebno odnosi na turizam, ističe župan Zlatko Komadina.

Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije (Photo:Goran Kovacic/PIXSELL)

Istarska županija, zajedno s istarskim gradovima, uvodi mjere oslobađanja pravnih subjekata plaćanja poreza na javne površine, odgode poreza na potrošnju, odgode naplate za komunalne doprinose i naknade za uređenje voda. Županija i svih deset istarskih gradova, potpisali su Sporazum o sufinanciranju nabave zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, vrijednosti oko 2 milijuna kuna.

– Ovo je ujedno prilika da država počne razmišljati dugoročno, te da uvedene mjere i neke dodatne, poput smanjenja poreza na dobit i doprinosa na plaću, budu trajne, ističu u Istarskoj županiji u kojoj smatraju da je Vlada pakete mjera pomoći trebala donijeti i ranije.

Bjelovarsko-bilogorska županija rebalansom je proračuna osigurala 10 milijuna kuna za krizu, 5 milijuna kuna predviđeno je za troškove nastale kroz mjere i aktivnosti koje poduzima Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, a ostalih 5 milijuna kuna za potpore prema poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.

– Najvažnije nam je osiguravanje investicijskog ciklusa. Imamo ugovorenih projekata u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna, a više od 20 projekata, za koje su financijska sredstva osigurana prvenstveno kroz europske fondove, spremno je za raspis natječaja. Ono što ćemo napraviti jest zatražiti dopuštenje, s obzirom na privremenu zabranu raspisivanja natječaja od strane Vlade, da se nastavi investicijski ciklus za koji su osigurana sredstva. Time bi osigurali posao ne samo za građevinski sektor, kojem pripada gotovo 20% zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu naše županije, nego i za mnoge druge djelatnosti. Što se politike Vlade tiče, ona u bitnome pomaže gospodarstvu županije, a za nas je jedna od najvažnijih mjera otkup viškova poljoprivrednih proizvoda po fer cijeni. Bilo bi dobro i da se mjere pojednostave, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Puljašić

Gradskom vijeću predložit će se smanjenje prireza za 3% i smanjenje poreza na potrošnju s 3% na 1%. Ugostitelji će biti oslobođeni svih plaćanja.

Osječko-baranjska županija je u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om omogućila poduzetnicima – korisnicima kredita za koje subvencionira kamatu, moratorij na kreditne obveze i reprogram postojećih kredita. I u ovo krizno vrijeme, što je ohrabrujuće, neki poduzetnici nisu odustali od planiranih investicija.

– Osječko-baranjska županija podržava mjere hrvatske Vlade i indirektno sudjeluje i u njima, jer one, poput oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa te smanjenje plaća, utječu na znatno slabije punjenje, odnosno znatno smanjenje prihoda i našeg proračuna. Očuvanje radnih mjesta je prioritet, a s obzirom na to da je gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno orijentirano, a među najvažnijim izvoznim tržištima su ono njemačko i talijansko, posebno pratimo sve mjere koje su usmjerene prema izvoznicima, koji su sad jedna od najugroženijih grana gospodarstva, rekao je župan Ivan Anušić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Zagrebačka županija osnovala je Fond za pomoć gospodarstvenicima, na čiji račun ide cijela plaća župana i njegovih zamjenika za ožujak te uskrsnice i regresi zaposlenih u Županiji. Slijede novi rezovi, jer rashodovna strana proračuna mora sadržavati samo najnužnije troškove, a pregovarat će se i o plaćama.

Rezovi su logični, ističu i u Zagrebačkoj županiji, s obzirom na to da su im Vladine mjere koje potpuno podržavaju, bitno umanjile prihode iz poreza na dohodak i koncesija za mineralne sirovine. Revidira se doslovno sve. Ipak, već otvoreni natječaj u sektoru poljoprivrede vrijedan 6,5 milijuna kuna temeljem kojeg poljoprivrednici i proizvođači hrane mogu ostvariti bespovratnu potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova ostaje otvoren.

Novosel

Mogu odgovorno reći da nastavljamo sa svim velikim kapitalnim projektima i povlačenjem odobrenih EU sredstava.

– S obzirom da Zagrebačka županija ima najveći broj OPG-ova u državi, posebne mjere za poljoprivrednike su iznimno važne. Predlažemo da se država i županije odreknu dijela obveza po osnovi korištenja i kupnje državnog poljoprivrednog zemljišta i to županije u iznosu od 10 posto, a država 25 posto, rekao je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Gradovi i općine također režu sve proračunske troškove koji nisu nužni, a svakom donesenom mjerom se bore za opstanak lokalnog poduzetništva.

Jedna od otočnih općina, Općina Vir, poduzetnike koji zbog korona krize ne smiju raditi na 3 mjeseca je oslobodila plaćanja komunalne naknade i usluge prikupljanja otpada. Odgodila je pokretanje svih postupaka prisilne naplate i postupaka prisilnog iseljenja za sva svoja potraživanja, osim onih kojima prijeti zastara. Za vrijeme trajanja odgode plaćanja obveza, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata.

– U ovoj krizi iznimno važnu ulogu ima država jer raspolaže sa 90% poreznih prihoda, doprinosa i naknada koje završavaju u centralnoj blagajni. Samo 5% novaca ostaje županijama te 5% gradovima i općinama. Iz toga proizlazi da svaka mjera koja se donese na lokalnom nivou je ogromna s obzirom na raspodjelu javnih sredstava. Jako je važno da se gospodarstvenicima omogući pristup tržištu novca kako bi se očuvala njihova likvidnost, a i mogućnost odgode naplate PDV-a, pogotovo za one kojima je rad zabranjen. Država mora omogućiti i dugotrajnije modele očuvanja radne snage, prvenstveno u pogledu dugotrajnog rješenja naplate doprinosa i parafiskalnih nameta, istaknuo je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Grad Zadar je samo mjerom oslobađanja od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i javnih površina smanjio prihod gradskoga proračuna za 8 – 9 milijuna kuna.

– Planiramo proračunske intervencije poput smanjenja plaća Gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Grada na 3 + 3 mjeseca. Predložit ćemo ukidanje vijećničkih naknada, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova i naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca, smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te minimaliziranje svih troškova osim neophodnih, istaknuo je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Kapović

U ovoj krizi iznimno važnu ulogu ima država jer raspolaže sa 90% poreznih prihoda, doprinosa i naknada koje završavaju u centralnoj blagajni.

Grad Dubrovnik donio je paket mjera za gospodarstvenike i ranjive skupine vrijedan više od 80 milijuna kuna. Ukida, među ostalim, plaćanje tromjesečnog najma za gradske stanove, uvodi mjeru socijalno financijske pomoći za kućanstva bez prihoda. Oprostit će dug za vodu i odvoz smeća socijalno ugroženim kućanstvima. Roditelji se oslobađaju plaćanja naknade za boravak djece u vrtićima.

Obrtnicima i gospodarstvenicima koji ne rade, pokrit će dio troškova najma poslovnog prostora u kojem se nalaze u iznosu od 2.500,00 kn. Odgađa se plaćanje poreza na dohodak i prireza za travanj, svibanj i lipanj, privatnim iznajmljivačima se ukida plaćanje paušala za drugi kvartal, a komunalna naknada se umanjuje za 15 %. Sve navedene mjere odnose se na sve koji uredno izvršavaju svoje preostale obveze prema Gradu Dubrovniku.

Paket mjera za pomoć gospodarstvu Grada Splita težak je 150 milijuna kuna. Na tri mjeseca su obustavili ovrhe i plaćanje komunalne naknade za građane i poduzetnike, poduzetnike oslobodili plaćanja zakupa gradskih javnih površina i prostora, odgodili plaćanje vode i odvoza otpada, a poduzetnicima će subvencionirati kamate na kredite za likvidnost do 1%.

Set sličnih mjera donio je i Grad Rijeka, a u proračunu se odriče oko 25 milijuna kuna prihoda u tri mjeseca.

U Gradu Bjelovaru kažu da su odmah išli s radikalnim mjerama vrijednim više od 8 milijuna kuna.

– Odlučili smo ukinuti prirez od 12%, sve poduzetnike osloboditi plaćanja komunalne naknade slijedeća tri mjeseca, ugostitelje plaćanja zakupa terasa, a zatvorenim obrtnicima pomoći s 1000 kuna mjesečno. Svim poduzetnicima omogućili smo odgodu plaćanja svih ostalih računa prema gradu Bjelovaru slijedeća tri mjeseca, a oni koji nisu platili račune od 1.1. – 16.3. mogu ih platiti na 24 mjeseca bez kamata. Vodili smo se idejom da nijedan bjelovarski poduzetnik ili obrtnik nema što platiti gradu slijedeća tri mjeseca. Bitno nam je da nam zauzvrat sačuvaju radna mjesta. Vjerojatno ćemo se s novim Vladinim mjerama morati odreći solidarno i poreza na dohodak. Mi smo maksimalno opteretili proračun i išli smo sa svim mogućim mjerama koje jedan grad može napraviti, izjavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara (Foto:Damir Spehar/PIXSELL)

Grad Koprivnica osnovao je “Anti-korona fond” s tri milijuna kuna za izravne potpore svima koji su završili na minimalcu i obrti im ne rade. Otpisuje i komunalne naknade, ukida naplatu odvoza otpada, korištenja javnih površina, spomeničke rente.

– Smanjujemo dužnosničke naknade za 15 posto,a plaće u sustavu grada za 10 posto. U iduća tri mjeseca nema naknade za Gradsko vijeće, niti za članove gradskih i nadzornih odbora te upravnih vijeća, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da se mjera smanjenja plaća ne odnosi na komunalce, vatrogasce, čistačice, one koji brinu da Koprivnica normalno funkcionira.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice (Foto: Emica Elvedji/PIXSELL)

Grad Jastrebarsko Gradskom vijeću predlaže, među ostalim, da se vlasnici i korisnici poslovnog prostora i građevinskog zemljišta koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, oslobode 4 mjeseca plaćanja komunalne naknade, ugostitelji plaćanja poreza na potrošnju do kraja godine, a pravne i fizičke osobe s kojima Grad ima Ugovor o korištenju javnih površina, od plaćanja naknade kao i od poreza na korištenje javnih površina , od 1. travnja pa do kraja 2020. godine, roditelje plaćanja vrtića i usluga produženog školskog boravka.Predlaže se isplata Uskrsnice umirovljenicima i odgoda isplate sredstva političkim strankama.

– Mogu odgovorno reći da nastavljamo sa svim velikim kapitalnim projektima i povlačenjem odobrenih EU sredstava, jer je važno da se investicije realiziraju kao poptora gospodarstvu, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić najavio je kako će na tjednoj bazi održavati sastanke s lokalnim gospodarstvenicima i donositi odluke koje će biti u smjeru pomaganja gospodarstva. Gradskom vijeću predložit će smanjenje prireza za 3% i smanjenje poreza na potrošnju s 3% na 1%. Građani će biti oslobođeni plaćanja naknada za vrtiće, škole i školski obrok. Grad Požega će i dalje snositi svoj dio troškova za privatne vrtiće, kako bi se očuvala radna mjesta i kapaciteti. Ugostitelji će biti oslobođeni plaćanja svih troškova zakupa, poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju nekorištenja.

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Prvi paket mjera Grada Vinkovaca vrlo je sličan mjerama ostalih gradova.

– Cilj nam je da svi naši gospodarstvenici i građani izađu iz ove epidemije sa što manje ekonomskih posljedica, te ćemo učiniti ono što je u našoj moći i mogućnosti da im pomognemo – kako na financijski način, tako i kroz profesionalnu pomoć tima sastavljenog od djelatnika gradske uprave i poduzetničko-potpornih institucija. Vjerujemo da Vlada treba biti posebno osjetljiva na Slavoniju kao što je i dosad bila. Svi rezultati napora države u posljednje 3 godine po pitanju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Vinkovcima se ogledaju u porastu broja radnih mjesta, plaća i udvostručenja trgovinske bilance poduzetnika. Potrebno je održati maksimalan broj radnih mjesta, te očuvati sigurnosti isplate plaća uz, što je prije moguće, pokretanje rada svih poduzetnika, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Grad Pakrac, unatoč trenutačnoj situaciji u državi s korona virusom i dalje nema slučajeva zaraze, poručuju iz Gradske uprave koja je donijela niz proaktivnih mjera za ublažavanje gospodarskih posljedica. Gradska uprava reže sve nepotrebne troškove, a zaposlenici su se odrekli Uskrsnice.

Grad Zagreb koji se istodobno mora nositi s dvije paralelne krize – koronom i razornim potresom, donio je niz financijskih olakšica za građane i poduzetnike za vrijeme borbe protiv epidemije COVID-a-19 i olakšavanja posljedica od šteta nastalih u potresu.

Umirovljenicima se produljuje za tri mjeseca rok za plaćanje režija i komunalne naknade, u tom razdoblju nema zateznih kamata ni ovrha. Poduzetnici se u cijelosti oslobađaju plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, umanjena im je za 30%

komunalna naknada za poslovni prostor i građevinsko zemljište, a onima kojima je obustavljen rad oslobađaju se u cijelosti plaćanja komunalne naknade. Ne naplaćuje se parking zdravstveno-medicinskom i tehničkom osoblje bolnica u Gradu Zagrebu kao i građanima koji koriste njihove usluge , te djelatnicima državnih i lokalnih tijela vlasti koji su angažirani u suzbijanju epidemije virusa COVID-19, prema lokacijama bolnica te okolnim ulicama.

Grad Zagreb je preko ZET-a uveo na 17 linija izvanredni prijevoz radi prijevoza osoba s posla i na posao za one poslove koji se nisu prestali obavljati za vrijeme epidemije koji je besplatan.

Svi građani čiji su stanovi i kuće nastradali u potresu tako da su morali iseliti, do daljnjeg se oslobađaju plaćanja režija.

Za ljude pogođene potresom omogućeno je besplatno parkiranje u javnim garažama u centru grada kao i na javnim površinama na području Grada Zagreba pogođenim potresom. Građanima kojima je zbog potresa preventivno zatvoren plin, Gradska plinara ne naplaćuje poslove ponovnog uključivanja plina u objektima. Na sljedeću sjednicu Gradske skupstine Grada Zagreba upućuje se prijedlog da se roditelji oslobađaju plaćanja participacije za produženi boravak u osnovnim školama kao i participaciju koju roditelji plaćaju dječjim vrtićima.

Komentirajte prvi

New Report

Close