Žigman mirovincima: Jače se angažirajte za oporavak

Autor: Ana Blašković , 03. rujan 2020. u 22:00
Ante Žigman/Tomislav Miletić/PIXSELL

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, dokument koji se radi s Vladom, u završnoj je fazi, rekao je guverner HNB-a.

Prvi čovjek Hanfe Ante Žigman poručio je mirovinskim fondovima da od njih očekuje proaktivniju ulogu u oporavku realne ekonomije.

S govornice konferencije Hrvatsko novčano tržište u Opatiji, koja svake godine okupi domaću financijsku kremu, Žigman je kazao da “postoje naznake gospodarskih projekata” u koje će se ulagati. To je važno, dodaje, jer će dostupnost različitih domaćih izvora financiranja biti ključna u poticanju novih investicija i saniranju oporavka poduzeća.

Kompanijama je poručio da je sada vrijeme da se pripreme na nova izdanja jer se za njih očekuje dobar odaziv investitora naglasivši da tržište kapitala treba bit otvoreno za prikupljanja novog kapitala poduzećima.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ponovio je očekivanje da, unatoč pandemiji koja je snažno pogodila gospodarstvo i državne financije, uvođenje eura ostvarivo 1. siječnja 2023. Procjenjuje da će pad BDP-a u ovoj godini biti 10%, dok se za iduću prognozira 6-postotni rast.

“Očekujemo brz oporavak gospodarstva. Važno je ispunjavanje preostalih mastriških kriterija i provedba reformskih mjera na koje smo se obvezali u zahtjevu za ulazak u europski tečajni mehanizam, ERM II”, rekao je Vujčić.

Najavio je da je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, dokument koji se radi s Vladom, u završnoj fazi, a koji će regulirati praktične korake uvođenja eura, od distribucije gotovog novca, načine konverzija depozita i kredita do preračunavanja cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close