ZET u tramvaje uveo novu uslugu koja će usrećiti mnoge

Autor: Agencija VLM , 11. siječanj 2017. u 11:58
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Projekt u probnoj fazi nije koštao ništa – ni gradsku, ni Holdingovu ni blagajnu zagrebačke Turističke zajednice.

Putnici u ZET-ovim tramvajima odsad mogu besplatno surfati internetom. Riječ je o pilot-projektu te podružnice Zagrebačkoga holdinga u kojemu je gratis spajanje na bežični internet (Wi-Fi) moguće u tri tramvaja koja često mijenjaju linije kako bi se u prvoj fazi provjerila zainteresiranost putnika. Ti tramvaji obilježeni su posebnim naljepnicama u unutrašnjosti vozila, a cijeli je projekt zapravo nastavak suradnje Grada, Holdinga i Turističke zajednice Zagreba u programu uvođenja interneta na razini grada.

Čitaju se i portali

Holdingovu odnosno ZET-ovu novotariju u posljednih je tjedan dana, koliko su tramvaji s besplatnom mrežom u prometu, isprobalo oko 15 tisuća putnika, a upravo oni upisali su i prve statistike: u vožnji su tako najposjećenije društvene mreže, odnosno Facebook te dopisivanje pomoću Vibera i WhatsAppa, a na trećem je mjestu čitanje novinskih portala.

Na Wi-Fi se, barem zasad, spaja mlađa generacija, a vozači tramvaja svjedoče kako su već uočili i trend: školarci, koji su novotariju prvi primijetili, a imaju pokaze, voze se i u krug kako bi što dulje mogli besplatno surfati.

Ideja o besplatnom Wi-Fi-ju u tramvajima ujedno je i popularizacija internetske stranice ZET-a jer se spajanjem na mrežu korisnik prvo usmjeri upravo na nju kako bi mu se servirale sve prometne informacije, vozni red i eventualna preusmjeravanja autobusa i tramvaja. A već po sada dostupnim podacima o besplatnim spajanjima, kako doznajemo, projekt će vrlo brzo nastaviti širiti i na ostale tramvaje.

Besplatan internet zasad je dostupan svima i plaćena karta ili posjedovanje pokaza nije uvjet za njegovo korištenje, a tako će, potvrđuju u ZET-u, i ostati.

Počelo od Ljubljanice

Projekt u probnoj fazi nije koštao ništa – ni gradsku, ni Holdingovu ni blagajnu zagrebačke Turističke zajednice, no s konačnom implementacijom sustava u sve tramvaje bit će ispostavljen i račun. No, da su s programom dostupnosti interneta u Gradu ozbiljni svjedoči i novi plan. Radnici se, naime, šalju na teren kako bi postavili svu potrebnu infrastrukturu za besplatni internet i na najfrekventnijim tramvajskim i autobusnim stajalištima, a prva je na red došla Ljubljanica. Prema neslužbenim informacijama, već početkom idućeg tjedna putnici koji ondje budu čekali tramvaj vrijeme će moći kratiti surfajući besplatno, a njihovo spajanje ovisit će i o širenju te usluge na ostala zagrebačka stajališta.

Uslugu besplatnog surfanja internetom tijekom vožnje u javnom gradskom prijevozu, neki su gradovi u Hrvatskoj, poput Osijeka, već uveli, i to prošle godine, a primjerice Beograd osigurao ju je 2015. svojim građanima u 30 autobusa i isto toliko tramvaja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je odlična ideja i ZET bi trebao krenuti u tom modernom smjeru. Npr ponuditi besplatno Internet ali usput nuditi neke svoje usluge, oglase itd. Možda čak i način da se plati karta nekom protuuslugom. Svašta je moguće kasnije komercijalizirati jer ljudi budu surfali, ima puno klijenata putnika svakodnevno itd. Zato je najvažnije da se putnike prvo navuče na surfanje putem Zetove aplikacije.

New Report

Close