Zbog sumnji u ‘pranje’ blokirali 110 milijuna eura vrijednosti transakcija

Autor: Jadranka Dozan , 10. siječanj 2024. u 06:22
Foto: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Što je pokazalo godišnje izvješće Ureda za sprječavanje pranja novca za 2022.?

Umirovljenik na svoj tekući račun zaprima višemilijunske iznose od dviju fizičkih osoba kojima su oni izravno ili posredstvom računa povezanih osoba doznačeni s računa tvrtke s osnove isplate dobiti/dividende.

Tako počinje opis jednog od anonimiziranih predmeta u godišnjem izvješću o radu Ureda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za 2022. godinu, koje je Vlada prihvatila na prošlotjednoj sjednici.

Iako akteri nisu imenovani, već iz prve rečenice jasno je da se radi o plinskoj aferi u Ini, s jednim od njezinih nekadašnjih direktora Damirom Škugorom i tvrtkom OMS upravljanje kao glavnim protagonistima.

Uz još neke opise tokova novca u toj aferi, u izvješću se navodi kako su na temelju dobivenih obavijesti i dodatnih provjera kod banaka i drugih obveznika obavještavanja izdani nalozi za privremeno zaustavljanje izvršenja sumnjivih transakcija (bankovni računi, udjeli u investicijskim fondovima i police doživotnog investicijskog osiguranja života) u iznosu od 569 milijuna kuna i 33,2 milijuna eura. Slučaj sa sumnjom na pranje novca dostavljen je USKOK-u.

56

puta bankama je naložena blokada izvršenja sumnjivih transakcija ukupnog iznosa većeg od 110 mil. eura

Spektar slučajeva
Među desetak anonimiziranih primjera je i slučaj uplata novca na račun domaće tvrtke iz inozemstva koji se odmah transferira u inozemstvo. U godinu dana više je inozemnih poslovnih subjekata uplatilo toj tvrtki bez ijednog zaposlenog najmanje 38 milijuna eura, uglavnom u “okruglim” iznosima u rasponu od 30 do 500 tisuća eura, pri čemu su odmah po priljevu sredstva transferirana u Sloveniju u korist tri slovenske tvrtke.

Suvlasnik u domaćoj i jednoj od slovenskih tvrtki je ista osoba – Slovenac evidentiran kao počinitelj kaznenog djela porezne utaje, a kod preostale dvije utvrđena je usto i poveznica s prijevarama kroz zamjene robe u tranzitu ilegalnom preradom goriva te krivotvorenjem dokumenata, i to u Italiji i Rumunjskoj.

U spektru različitih slučajeva opisan je i primjer pranja novca kroz ulaganje nezakonito stečenog novca u kriptovalute. Preko računa hrvatske tvrtke koja trguje kriptovalutama izvršene su doznake u inozemstvo od ukupno 2,2 milijuna eura u korist računa njemačkog državljanina otvorenog u Austriji te pola milijuna eura na račun njegove tvrtke u Njemačkoj.

Pokriće za te doznake bili su priljevi od inozemne tvrtke koja trguje kriptovalutama, s njezinih računa u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Provjere su pokazale da je Nijemac, koji u Hrvatskoj nema poslovne aktivnosti, vlasnički i/ili upravljački povezan s velikim brojem tvrtki u Njemačkoj koje se bave nekretninama i građevinom, kao i da je otprije evidentiran zbog sumnje na pranje novca.

Međunarodna razmjena

Ured je poslao 129 zamolbi u 34 države, a i zaprimio ih je više od sto, i to iz 36 država. U izvještajnoj godini podignute su optužnice za pranje novca protiv 10 fizičkih osoba i dvije tvrtke.

Sve u svemu, utvrđena je sumnja da je pokušao prikriti pravi izvor novca prebacujući novac posredstvom hrvatske tvrtke koja trguje kriptovalutama iz jedne europske države u drugu. Isto tako, u jednom od opisanih primjera priča uključuje npr. podizanja gotovine i prebacivanje s jednog na drugi račun na ime pozajmice kojom se potom kupuje nekretnine.

Inače, po zaprimljenim obavijestima o sumnjivim transakcijama Ured godišnje otvori stotine analitičkih predmeta, a nemali dio njih proslijedi na daljnje postupanje DORH-u, USKOK-u, MUP-u ili npr. Poreznoj upravi. Tijekom 2022. operativno je analizirano gotovo 3400 transakcija povezanih s blizu tisuću osoba.

Od 470 otvorenih analitičkih predmeta na daljnje postupanje nadležnim tijelima upućeno ih je 250, a u 56 slučajeva bankama je naložena blokada izvršenja sumnjivih transakcija ukupnog iznosa većeg od 110 milijuna eura. Na sličnom broju naloga godinu prije privremeno su odgođene transakcije vrijedne 4,4 milijuna eura.

U okviru međunarodne razmjene informacija, Ured je poslao 129 zamolbi u 34 države, a i zaprimio ih je više od sto, i to iz 36 država. U izvještajnoj godini podignute su optužnice za pranje novca protiv 10 fizičkih osoba i dvije tvrtke, za osam osoba donesene su i osuđujuće presude, dok su rješenja o provođenju istrage pranja novca donesena za 15 fizičkih i dvije pravne osobe.

Računalne prijevare najčešće
Najučestalija predikatna kaznena djela pranja novca su računalne prijevare i prijevare, a protuvrijednost otkrivene i privremeno ili trajno oduzete nezakonite imovinske koristi po tim kaznenim dijelima iznosila je oko 5,6 milijuna eura. U najviše slučajeva radilo se o transferima u ili iz inozemstva te gotovinskim podizanjem nezakonito stečenih sredstava.

Kod pranja novca povezanog s primanjem mita i zlouporabama u gospodarskom poslovanju manje je procesuiranih osoba, ali kod njih se radi o daleko većim iznosima privremeno oduzete nezakonite imovinske koristi (novca, nekretnina, vrijednosnih papira, poslovnih udjela).

Komentirajte prvi

New Report

Close