Zatvara se jedan od splitskih simbola, građani ogorčeni

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2019. u 08:43
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dok ribari čekaju, odgovorni poručuju kako će se, suradnjom koncesionara, grada Splita i konzervatora ipak pokušati pronaći rješenje za ponovno otvaranje kultnog teatra na otvorenom.

Prema odluci Državnog inspektorata i Veterinarske inspekcije, zatvoren je vanjski dio splitske Peškarije, ribarnice koja je na tom mjestu opstala još od 1890. godine. Koncesionar tvrdi kako, zbog zakona koji zabranjuje prodaju ribe na otvorenom, nisu imali izbora, Splićani su ogorčeni nestankom još jednog od simbola grada, a ribari zabrinuti za egzistenciju.

Prazna je splitska peškarija pa po ribu i čakulu Splićani sada moraju ulaziti unutra, piše N1.

"Ovo je jedina peškarija koja je još uvik sačuvala tradiciju. Ima dušu, ona ima dušu! Ovo je netko bacio oko na ovo vanka, kao što se sve pokralo i ovo je žalosno!", smatra prodavač ribe Željan.

Božidar se ribolovom bavi cijeli život, a sve što ulovi proda na peškariji. Premještanje ribarnice u zatvoreno, tvrdi, ugrožava mu egzistenciju.

"Nitko nije zadovoljan! Skučen je previše prostor unutra, pogotovo ovim većima koji imaju koče i plivarice", požalio se Božidar.

Danas je nemirno more pa nema ribe, ali kada budu lijepi dani, svi će nahrupiti unutra. "Kad bude dosta ribara na ribarnici ne znam hoćemo li svi imati mjesta, stvarno ne znam", pita se Božidar.

Iz tvrtke Hipos poručili su kako su uspjeli sve prodavače rasporediti u unutrašnjost zgrade splitske ribarnice, ali brojni Splićani, pogotovo oni stariji, kažu kako će im nedostajati vanjska kulisa.

"To je nešto što nam je poznato, ka i sist na rivu i popit kavu! Tako nam je i normalno da su ovdje banci i da se viče srdela, srdela!", kaže nam Tonka

Milena ističe: "To je bija jedan gušt. Osim što je bilo lipo proć' i kupit nešto, bio je gušt i da ništa ne kupite. To je bija jedan šušur."

Kako i bi i dalje sudjelovali u tom šušuru, hitno se okupio ceh ribara. Tvrde kako nisu očekivali da će se netko zaista usuditi zatvoriti kultnu ribarnicu.

Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Splita upozorava i na još jedan detalj: "Dok su trgovačka društva i pojedinci znali informaciju na vrijeme pa su već prije godinu dana počeli iznajmljivati štandove unutar gradske ribarnice."

Dok ribari čekaju, odgovorni poručuju kako će se, suradnjom koncesionara, grada Splita i konzervatora ipak pokušati pronaći rješenje za ponovno otvaranje kultnog teatra na otvorenom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close