Zatajio informaciju: Neodgovorni pacijent kontaminirao je srce Vinogradske bolnice, intenzivnu njegu, šok-sobu

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2020. u 18:20
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list/Ilustracija

“Ispitan je više puta ima li sumnju da je bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, odnosno postoji li ikakva bojazan da bi mogao biti zaražen. Na sva pitanja odgovorio je negativno, tako da je hitno odvezen na operaciju”, rekao je ravnatelj bolnice.

Pacijent starije dobi liječnicima nije rekao da mu je nedavno u posjetu bio rođak iz Njemačke koji je zaražen koronavirusom.

Stariji muškarac stigao je hitnom u četvrtak u KBC Sestara milosrdnica. Imao je prijelome i rupturu slezene.

“Ispitan je više puta ima li sumnju da je bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, odnosno postoji li ikakva bojazan da bi mogao biti zaražen. Na sva pitanja odgovorio je negativno, tako da je hitno odvezen na operaciju”, rekao je za Jutarnji list ravnatelj KBC-a kaže Mario Zovak.

Nakon operacije smjestili su ga intenzivnu, a drugi dan je dobio povišenu temperaturu. To nije neubičajeno nakon operacije.

Zovak kaže da je bolnicu zvala obiteljska liječnica pacijenta i rekla im da je muškarac bio u kontaktu s rođakom koji mu je došao u posjet iz Njemačke i koji je pozitivan na koronavirus.

“Što znači da pacijent nije prijavio da je nekoliko dana bio u kontaktu s rođakom koji je došao iz zemlje u kojoj bukti epidemija “, kaže Zovak.

Pacijenta su odmah testirali te je u noći na subotu došla potvrda da i operirani pacijent ima koronavirus.

“Neodgovorni pacijent kontaminirao je srce bolnice, intenzivnu njegu, šok-sobu. Doveo u opasnost pacijente koji su na intenzivnoj njezi, liječnike i medicinske sestre”, ogorčen je ravnatelj, piše Jutarnji.

Pacijenta su prebacili u Zaraznu, sve je dezinficirano, a pacijenti razmješteni. U samoizolaciji je 10-ak liječnika i sestara. Zovak kaže da je i 15-ak pacijenata bilo u sekundarnom kontaktu.

Ravnatelj kaže kako je unatoč tomu sve u redu i da bolnica ima dovoljno kapaciteta. Opremili su i dodatnu zgradu. Sve će normalno funkcionirati za dva dana. Pozvao je sve da se odgovorno ponašaju i da ne ugrožavaju druge, posebno liječnike i pacijente.

U bolnici uzimaju uzorke medicinskim sestrama i liječnicima koji su pacijenta operirali.

KBC Sestre milosrdnice je bolnica koja će tijekom epidemije primati hitne slučajeve koji nemaju veze s koronavirusom.

Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite rekao je da se rade epidemiloške mjere i klasifikacija svih kontakata tog pacijenta. Bit će podijeljeni na one koji će u samoizolaciju, i oni koji će nastaviti raditi.

Rekao je i da je jučer bilo 11, a danas, s novim slučajem iz Dubrovnika je ukupno 12 liječnika u Hrvatskoj pozitivno na koronavirus.

Ministar Vili Beroš kazao je kako u ovom trenutku ima dovoljan broj liječnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close