Zastupnicima u Saboru ostaje naknada za odvojeni život: Mnogi se pitaju za što dobivaju taj novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. svibanj 2022. u 12:02
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Za ukidanje naknade izjasnila se Orešković (Centar), tumačeći da ona izaziva “negativan stav građana”, da su zastupnicima osigurani putni troškovi, plaća im se smještaj u Zagrebu, pa naknadu treba ukinuti.

Neopravdani izostanci saborskih zastupnika s plenarne sjednice Hrvatskog sabora ponovno će se kažnjavati, a zastupnicima ostaje naknada za odvojeni život, odlučio je u četvrtak Odbor za izbor i imenovanja i upravne poslove.

Odbor, naime, nije prihvatio zahtjev Arsena Bauka (SDP) da se zastupnicima ukine pravo na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi tisuću kuna.

Njegov prijedlog podržalo je dvoje članova Odbora (Bauk i Dalija Orešković), petero ih je bilo protiv, a suzdržana Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati).

“Suzdržana sam zbog licemjerja predlagatelja”, rekla je.

Odbor je odluku da naknada za odvojeni život ostane, donio nakon što je o Baukovu prijedlogu dobio mišljenje samo tri od 16 zastupničkih klubova koliko ih je trenutačno u Saboru.

Očitovanje od klubova zatražili smo početkom ožujka, no odaziv baš i nije bio velik, rekla je predsjednica Odbora Nada Murganić.

Očitovali su se, navela je, Klub SDP-a koji je bio za ukidanje naknade, Klub nacionalnih manjina koji se tome usprotivio te Klub HSS/RF-a koji smatra da naknadu za odvojeni život treba vezati uz boravište, pa slijedom toga pravo na nju ne bi imali zastupnici s boravištem u Zagrebu.

Orešković: Naknada izaziva negativan stav kod građana

Za ukidanje naknade izjasnila se Orešković (Centar), tumačeći da ona izaziva “negativan stav građana”, da su zastupnicima osigurani putni troškovi, plaća im se smještaj u Zagrebu, pa naknadu treba ukinuti.

Bauk ustrajava na ukidanju naknade. Navodi da u tri mjeseca, koliko je proteklo od kako je formalno predložio njeno ukidanje, nije čuo argument zašto je uvedena prije 20 godina. “Najbliže je tome bio Branko Bačić (HDZ) koji je to povezao s dnevnicama”, kazao je.

“Ako je ta naknada uvedena za duševne boli, jer zastupnici nisu sa svojim obiteljima, što je onda sa samcima, razvedenima”, upitao se, te ustvrdio da bi prihvaćanje njegova prijedloga doprinijelo “većem ugledu zastupnika u javnosti”.

Murganić otklanja njegovo tumačenje da je naknada uvedena “u emocionalnom smislu”, kaže da je njen iznos manji nego bi bile dnevnice koje bi se isplaćivale zastupnicima.

To je bio smisao uvođenja naknade, naglasila je.

Lani je naknadu za odvojeni život dobivalo 85 od 151 zastupnika, za što im je isplaćeno oko 710 tisuća kuna. Ta se naknada isplaćuje za mjesece u kojima Sabor zasjeda, njih devet, što znači da zastupnik koji ima pravo na nju godišnje dobije devet tisuća kuna.

Ponovno će se kažnjavati neopravdani izostanci

Nakon što su popustile epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa i svi zastupnici dobili mogućnost vratiti se u Sabornicu, Odbor je izvan snage stavio svoju odluku iz ožujka 2020. kojom se za vrijeme pandemije nisu ‘brojali’ neopravdani izostanci, odnosno svi su se smatrali opravdanima.

Izostanci će se sada ponovno ‘brojati’ i to od danas.

Zastupnike koji neopravdano izostaju kažnjavat će se sa 150 kuna po danu plenarnog rada, a taj će im se iznos oduzimati od paušala koji iznosi tisuću i pol kuna mjesečno.

Opravdavaju im se izostanci zbog bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, poziva suda, nazočnosti društvenim, političkim i inim skupovima na koje su pozvani te zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Komentirajte prvi

New Report

Close