Zašto Blackard ne može dati obvezujuću ponudu?

Autor: Suzana Varošanec , 11. prosinac 2019. u 22:00
Blackardov projekt težio bi 500 milijuna dolara/Davor Puklavec/PIXSELL

Jedini smo se javili na natječaj i bili svjesni problema koji do danas nisu riješeni, kaže američki poduzetnik.

Hrvatska bi se morala pozabaviti time kako da nađe način da doista privuče investitore, posebice američke, a mi je volimo i nismo u potpunosti odustali od ovog posla, no zasad ne možemo dovršiti ponudu za projekt Pašman rivijera, izjavio je direktor američke nekretninske tvrtke Blackard Global – Jeffory D. Blackard. 

Do odustanka potencijalnog ulagača od green field projekta vrijednog pola milijarde dolara došlo je neposredno prije isteka roka za predaju obvezujuće ponude, pa ni Općini Pašman trenutačno nije moguće sagledati kako će se realizacija nastaviti. Objavili su tender (u dva dijela) za nekretnine u svom vlasništvu te, kako nakon preokreta navodi načelnik Krešimir Ćosić, uskoro će donijeti novu odluku.

Da su općina i gradonačelnik bili sjajni sugovornici, Blackard i ističe, ali dodaje da su u dvije godine potrošili puno novca, angažirali svjetsku klasu arhitekata, planera i inženjera, te na kraju nisu u stanju isfinancirati kako je određeno, što objašnjava: "U odnosu na prvotnu ponudu mislili smo da u hodu možemo nešto dorađivati, ali nažalost proizlazi, kako je sada definirano, da vaša država može u bilo kojem trenutku u slučaju defaulta sjesti na svu imovinu. To bi primjerice značilo da može sjesti na iznos i od milijardu dolara. To u mojoj zemlji tako ne funkcionira pa naše financijske institucije, ni naša Vlada koja ovo podržava ne mogu to prihvatiti. Jedini smo se javili na natječaj i od početka bili svjesni problema, koji do danas nisu riješeni, a prepreke su tolike da nijedna od naših financijskih institucija ne želi nastaviti posao."

Glede veće atraktivnosti projekta i potreba investitora, npr. za golf sadržaje Ćosić navodi da nisu bili određeni prostornim planom u trenutku raspisivanja natječaja, kao ni zonom obuhvata projekta, ali je postojala mogućnost da ih se integrira u prostorni plan, izvan same zone.

Navodi i da su izmjene PPU-a Zadarske županije u tijeku, dok u odnosu na tvrtku Pašman rivijera ističe da joj općina ne može osigurati koncesiju na pomorskom dobru te nema ingerencije za izdavanje koncesija za marinu i plažu, jer ih izdaje županija ili RH.

Kako se doznaje od strane Blackarda Globala, američka je tvrtka do sada uložila, vezano za natječaj za realizaciju projekta Pašman Rivijera, odnosno u posljednje dvije godine, milijun dolara i to na troškove poput poreznih i financijskih savjetnika, logistiku, troškove stručnjaka za golf iz Londona te osoblja Blackard Globala kroz radne sate na razvoju projekta Pašman Rivijera i radne sate menadžmenta. 

Za realiziranje spomenutog projekta, kako se to ističe od strane Blackard Globala, potrebno je raspisivanje fleksibilnijeg natječaja u kojem će investitorima biti omogućeno raspolaganje sagrađenom imovinom.

Nadalje, ovi potencijalni investitori smatraju da plaćanjem troškova iz prošlosti (nominiranih troškova) ne bi dobili vrijednost navedenu u natječaju. Primjerice potrebnije je ishoditi koncesije na pomorsko dobro jer je bez istih projekt bezvrijedan, odnosno investitori ne žele uložiti novac unaprijed bez jamstva, hoće li i ikada koncesije dobiti. Stoga i ističu kako je "jasno da je riječ o greenfieldu, jer tamo nema nikakve infrastrukture a troškovi su brownfielda".

Inače, prema sadašnjem stanju, kako navode, Općina Pašman imala bi pravo oduzeti sve građevine na zemljištu koje je pod koncesijom u slučaju bilo kakve neprilike – poput stečaja tvrtke Blackard Global – odnosno tvrtka Blackard Global ne bi imala pravo prodaje svojih građevina u slučaju, primjerice, financijske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close