Zarada od turista: Iznajmljivaču s nekoliko apartmana godišnje ostane 32 tisuće eura

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2018. u 10:39
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rentanje donosi dostatno novca za podmirenje svih izdataka, uključujući i one po osnovi otplate kredita i porezna davanja, ali sve ovisi o tome jeste li “dobili” nekretninu ili je kupujete “na dug”.

Iz godine u godinu broj kreveta u obiteljskom smještaju raste. Pritisnuti egzistencijalnim problemima, ljudi su se okrenuli poslu koji im, uglavnom, u nekoliko ljetnih mjeseci donese zaradu koja im pokriva znatan dio troškova tijekom godine, a nekima osigurava i dodatne prihode, piše Slobodna Dalmacija.

Prema podacima Ministarstva turizma, udio takvog oblika smještaja u ukupnoj ponudi iznosio je 2017. četrdeset i sedam posto i bilježi najvišu stopu rasta u odnosu na druge oblike turističke smještajne ponude.

Rastuća konkurencija među iznajmljivačima apartmana i kuća za odmor utječe na povećane vrijednosti ulaganja u nekretnine, bilo da je riječ o rekonstrukciji i uređenju postojećih ili izgradnji novih, ali i pad cijena usluga smještaja.

Ulaganja se najčešće financiraju kreditom, i to većim dijelom, a manje vlastitim sredstvima. To, kao i bilo koju drugu dugoročnu investiciju, treba sagledati u odnosu na isplativost i rizičnost ulaganja, odnosno sposobnost komercijalnog korištenja nekretnine, jedne ili više, u duljem razdoblju, barem dok se ne otplati kredit, piše Slobodna Dalmacija.

Rentanje, zaključimo, donosi dostatno novca za podmirenje svih izdataka, uključujući i one po osnovi otplate kredita i porezna davanja, ali sve ovisi o tome jeste li "dobili" nekretninu ili je kupujete "na dug".

Praksa je pokazala da iznajmljivači najčešće u prosjeku posjeduju dva apartmana. Znači, dva jednosobna apartmana u centru grada mogu donijeti priličnu zaradu, a još bolju, ako ubrojimo i zimske mjesece, ako se daju u mjesečni najam i tijekom zime. Prihodi od najma mogu biti dosta različiti, jer sve ovisi o cijenama koje se mogu postići i recenzijama gostiju za određeni apartman.

Kad se odbiju provizije online portala i posredničkih agencija, porezi i pristojbe, vlasnik dviju jedinica, kategorija 3* (1x apartman dvosobni max. za 4 osobe, 1x apartman jednosobni max. 2+2 osobe), može se neto zaraditi oko 22.000 eura.

Troškovi su sljedeći: paušal boravišne pristojbe – godišnje (300 kn/osoba), paušalni porez 300 kuna po krevetu, članarina TZ-u (plaća se po ostvarenoj dobiti), provizija agencijama (3 – 15 % su provizije najčešćih korištenih online portala, npr Booking.com, Airbnbu).

Dodatni troškovi (ako vlasnik ne radi check in, kao ni čišćenje apartmana) jesu čišćenje 30 do 50 kuna po satu i check in oko 50 kuna po dolasku. Tu su troškovi praonice rublja, ovisno o količini posteljine koja se daje na pranje. Namještaj i kućanske potrepštine potrebne za najam turistima ili podstanarima, svejedno, mogu se nabaviti za 30.000 do 45.000 kuna.

Uglavnom, troškova ima, ali i zarade, ali samo ako ste naslijedili nekretnine. U protivnom, to je teška tržišna bitka s vrlo neizvjesnim ishodom, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Ma, koješta…….zaradili su do granice za prijavu paušala….! Sve ostalo je SKRIVENO .

Pa, nek poslovni.hr objavi koliko je poreznih prekršaja pokrenuto nakon provjere podataka
iz booking.com , rbnb, i ostalo…

Država je beskrajno – NAIVNA.

Lupetanje ovakvih nedostižnih cifri pokazuje na novinarsku neprofesionalnost. I što uopće znači “nekoliko” ?? Dal je to 4,5,6..9 apartmana ??


Naslov je bombastičan, spominju se cifre koje nemaju veze sa realnošću. Dobru cijenu je moguće postići 2 mjeseca, pre i posezona je preživljavanje. Zaraditi brutto 5000,00 € je gornja granica a opet se dio prihoda ulaže.Ovdje se govori o apartmanima za dvije do četri osobe. Ostalo u tekstu je realnost. Ako se već ne posjeduje nekretnina ili se nema viška novaca, nema računice za povrat investicije.

Naslov je bombastičan, spominju se cifre koje nemaju veze sa realnošću. Dobru cijenu je moguće postići 2 mjeseca, pre i posezona je preživljavanje. Zaraditi netto 5000,00 € je gornja granica a opet se dio prihoda ulaže.Ovdje se govori o apartmanima za dvije do četri osobe. Ostalo u tekstu je realnost. Ako se već ne posjeduje nekretnina ili se nema viška novaca, nema računice za povrat investicije.

New Report

Close