Zaposleno 70 posto više osoba s invaliditetom nego lani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2015. u 10:43
Foto: Thinkstock

U prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zaposleno 418 osoba s invaliditetom, što je 70 posto više nego u istom razdoblju lani, a razlog za takav napredak ponajviše leži u zakonskoj obvezi poslodavaca.

U prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zaposleno 418 osoba s invaliditetom, što je 70 posto više nego u istom razdoblju lani, a razlog za takav napredak ponajviše leži u zakonskoj obvezi poslodavaca.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji se primjenjuje od početka godine, propisuje da poslodavci koji imaju više od 20 zaposlenih moraju zaposliti osobe s invaliditetom ili, ako to ne mogu ili ne žele, ispoštovati neku drugu kvotnu obvezu.

U Fond uplaćeno 46,3 milijuna kuna naknade

Do 8. svibnja, 102 poslodavca su najavila zamjensku kvotu, što može značiti organiziranje mentorstva, prakse, ugovorni odnos s osobom s invaliditetom i drugo, a oni koji su se odlučili da neće zapošljavati ili provoditi neku od zamjenskih kvota u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uplatili su 46,3 milijuna kuna naknade, izjavila je Hini savjetnica ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Jelena Mišić.

Zakonom je propisano da je novac iz Fonda namijenjen isključivo za poboljšanje statusa osoba s invaliditetom.

Kako se provodi zakonska obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom Hina je provjerila na uzorku od pet kompanija. Odgovore je dobila od tri – dm-a, Agrokora i Atlantic Grupe, dok su se Lidl i Zagrebačka banka oglušili.

Voditeljica ljudskih resursa i prodajne regije u dm-u Ana Fostač-Krilčić ističe da je ta kompanija trajno opredjeljena za potporu što većem broju građana s invaliditetom i posebnim potrebama, što potvrđuje i podatak da već 13 godina surađuje sa Centrom za inkluzivne radne aktivnosti.

Trenuto 47 korisnika Centra za dm obavlja radne zadaće uz podršku, navodi Fostač-Krilčić i dodaje kako je uz to u kompaniji zaposleno pet osoba s invaliditetom, od kojih većina duže od četiri godine.

U koncernu Agrokor, koji zapošljava 60.000 radnika, ističu da zapošljavaju osobe s invaliditetom i plaćaju naknadu.

Pozdravljamo i sve druge aktivnosti usmjerene na osobe s invaliditetom i kontinuiran rad na stvaranju prikladnih uvjeta za ispunjenje kvote, rekla je Hini Anja Linić dodajući da su u Agrokorovim kompanijama, diljem regije, zaposlene osobe s različitim vrstama invaliditeta.

U Agrokoru 1,98 posto zaposlenih s invaliditetom

Ovisno o vrsti i stupnju oštećenja zdravlja, te njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti, osobe s invaliditetom obavljaju različite vrste poslova na svim organizacijskim razinama, u svim područjima našeg poslovanja. Na razini regije, udio zaposlenika s invaliditetom u Agrokor koncernu iznosi 1,98 posto, navela je Linić.

Važno je naglasiti, dodala je, da je industrija u kojoj rade neke Agrokorove kompanije dosta specifična jer ima najviše zaposlenih u maloprodaji i industrijskim pogonima.

U takvim je uvjetima teško zapošljavati osobe s invaliditetom, pa stoga tvrtke u sastavu koncerna koje zbog prirode posla nisu do sada zaposlile propisanu kvotu invalidnih osoba plaćaju odgovarajuću naknadu u Fond.

Najavila je da Agrokor priprema i neke specifične projekte koji bi mogli zaposliti veći broj osoba s invaliditetom. Podsjetila je da kompanija Zvijezda d.d., dobitnik nagrade "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom" i dalje provodi dugogodišnji projekt zapošljavanja i mentorskog rada s osobama s invalidnošću putem udruge za promicanje inkluzije. Riječ je o osobama s težim mentalnim poteškoćama koje rade na pomoćnim poslovima u proizvodnji, kaže Linić.

U Atlantic Grupi u Hrvatskoj trenutno je zaposleno ukupno 1670 osoba, od kojih je 16 zaposlenika s invaliditetom prema specifikacijama kvotne obaveze, izjavila je Gabrijela Kasapović, direktorica Korporativnih komunikacija, dodajući da do punog zadovoljavanja kvote ostaje još 35 osoba.

Kao društveno osjetljiva kompanija Atlantic Grupa nastoji uvijek kad može osobama s invaliditetom omogućiti i promicati puno sudjelovanje u profesionalnom životu, kao i u društvu u cjelini.

U tom smislu nastojimo u skladu s poslovnim kapacitetima i naš sustav unapređivati kako bismo što većem broju osoba s invaliditetom mogli omogućiti učinkovit profesionalni angažman, ističe Kasapović.

Na Zavodu za zapošljavanje 7.705 osoba s invaliditetom

Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 7.705 osoba s invaliditetom, što je 2,2 posto od svih nezaposlenih osoba na Zavodu.

Od ukupno 418 osoba s invaliditetom zaposlenih u prva tri mjeseca ove godine, njih 398 zaposleno je na temelju radnog odnosa, a 20 putem drugih oblika zapošljavanja (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovorom o djelu itd.).

Najviše ih se zaposlilo u Zagrebu, 121 ili 28,95 posto, a potom u Zagrebačkoj županiji, 39, te u Primorsko-goranskoj županiji, 28.

Najveći broj zaposlenih su mlade osobe u dobi od 15 do 29 godina, a među njima je 266 muškaraca.

Kao i u prethodnim godinama, najveći broj prijavljenih na Zavodu ima završenu srednju školu i nema radnog iskustva, što predstavlja jednu od najvećih poteškoća za njihovo zapošljavanje.

Najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom spada u skupinu osoba s intelektualnim teškoćama, 21 posto, a slijede osobe s tjelesnim invaliditetom te one s višestrukim kombiniranim oštećenjima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

to je u nekim zemljama možda i ok ali kod nas gdje ima pol milijuna zdravih nezaposlenih ljudi da netko mora zaposljavati invalide je totalna glupost! ali ako EU tako hoće neka tako i bude!

New Report

Close