Zajednici šaljemo jasnu poruku da svatko zaslužuje svoju priliku

Autor: Borivoje Dokler , 30. siječanj 2018. u 22:00
Na završnoj svečanosti okupili su se predstavnici kompanija i studenti slabijeg materijalnog statusa i studenti s invaliditetom koji su dobili priliku odraditi praksu kod njih/Žarko Bašić/PIXSELL

Šesto izdanje projekta Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista ‘Iskustvo zlata vrijedi’ ove godine počinje u svibnju najavnom kampanjom informiranja studenata o akciji.

Iskustvo zlata vrijedi, projekt Poslovnog dnevnika kojem se prošle godine priključio i Večernji list, ovih dana zatvara svoje peto izdanje. 

 Riječ je o projektu čiji je cilj spajanje poslodavaca sa studentima slabijeg materijalnog statusa i sa studentima s invaliditetom s ciljem omogućavanja prakse kod partnera poslodavaca, kako bi im se olakšalo daljnje zapošljavanje u budućnosti. Peto izdanje projekta kao pokrovitelji podržali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Udruga Zamisli, a kao partneri poslodavci 13 tvrtki: Ad Plastik, Anamarija Company, Atlantic Grupa, Bauerfeind, Hrvatska lutrija, Ina, King ICT, Metro, Novo Nordisk Hrvatska, PBZ Croatia osiguranje, Rail Cargo Logistics, Uriho i Styria. 

 

Nišević

Diskriminacije i razlike među nama nema, niti je treba biti.

Veliki interes studenata 
Na natječaj se prijavilo oko 60-ak studenata, a na završnoj svečanosti održanoj u zagrebačkom hotelu Westin okupili su se predstavnici hrvatskih kompanija i studenti  s invaliditetom i oni slabijeg imovinskog stanja, koji će u sklopu programa kod njih obavljati svoju radnu praksu. Petogodišnja tradicija održavanja, stalno zaposlenje nekolicine studenata u tvrtkama gdje su bili praktikanti, pridruživanje velikog broja partnerskih tvrtki te uključivanje Večernjeg lista kao suorganizatora najbolji su pokazatelji da se cilj s kojim je pokrenut 'Iskustvo zlata vrijedi' uspješno ostvaruje.

Tom prigodom glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević zahvalio je svim tvrtkama koje su se uključile u projekt kao i studentima koji su se na njega prijavili. "Nadamo se da smo osim u poslovnoj, uspjeli i u široj društvenoj zajednici poslati poruku da svatko zaslužuje priliku i svoj trenutak jer diskriminacije i razlike među nama nema, niti je treba biti", poručio je Nišević. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je da su aktivnosti poput projekta 'Iskustvo zlata vrijedi' više no dobrodošle jer doprinose stalnom porastu broja zaposlenih osoba s invaliditetom.

Najavio je i izmjene  zakonskog okvira koje će omogućiti kvalitetnije prikupljanje novca za bolju integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada. "U tom je procesu važan sustav centara profesionalne rehabilitacije, a s obzirom na to da smo svjesni njihovog trenutnog nedostatnog kapaciteta usmjerit ćemo se i na njihovo osnaživanje. Osobe s invaliditetom u fokusu su i Ministarstva i premijera Andreja Plenkovića te možete očekivati brojne izmjene i poboljšanja", kazao je Pavić. 

 

Pavić

Aktivnosti poput ove su više nego dobrodošle.

Zaposleni nakon prakse
Dodao je i da statistika Eurostata sugerira kako se u Hrvatskoj generalno bilježi kontinuirani pad nezaposlenosti te da će Vlada, svjesna problema odlaska mladih iz Hrvatske, nastaviti izrađivati programe za zapošljavanje kojima će se ovaj problem i dalje sustavno rješavati. Inicijativa Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista nastavit će se i šestu godinu zaredom, a sve će započeti u svibnju kada počinje kampanja informiranja studenata o akciji 'Iskustvo zlata vrijedi' i načinu na koji se na njega mogu prijaviti i aplicirati za odrađivanje prakse kod poslodavaca.

Kako je iz godine u godinu interes hrvatskih tvrtki za ovu akciju sve veći, vjerujemo da će ove godine zahvaljujući većem broju poslodavaca partnera biti osiguran i veći broj praksi, što će u budućnosti olakšati daljnje zapošljavanje većeg broja studenata s invaliditetom i onih slabijeg materijalnog statusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close