Zahuktava se gradnja ceste vrijedne pola milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2021. u 11:40
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izgradnja je najdalje odmakla na probijanju tunela Podmurvice s južne strane.

Radovi na izgradnji pola milijarde kuna vrijedne državne ceste DC 403 koja će spajati novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, ali i zapadni dio centra Rijeke s čvorom Škurinje na zaobilaznici, zasad teku prema zacrtanom dinamičkom planu, bez značajnijih kašenjenja, potvrđeno je iz Hrvatskih cesta (HC), piše Novi list.

Izgradnja je najdalje odmakla na probijanju tunela Podmurvice s južne strane, u neposrednoj blizini Zapadnog trgovačkog centra, zajedno s pripadajućim kružnim tokom na samom južnom portalu tunela te odvojkom kojim će buduća prometnica biti povezana sa Zvonimirovom ulicom, odnosno raskrižjem Zvonimirove i Ulice Rikarda Benčića, kod zgrade Novog lista.

Prema informacijama iz Hrvatskih cesta, dosad je probijeno više od 130 metara tunela Podmurvice s južne strane, a paralelno su izvedeni i radovi na pripremi trase na dionici kojom će DC 403 biti povezana sa Zvonimirovom. Ti su radovi uključivali rušenje nekoliko velikih tankova bivše rafinerije Mlaka, drugih manjih objekata, kao i zida između nekadašnje rafinerije i Zvonimirove ulice. U sklopu tih radova izmješteno je i autobusno stajalište gradskih linija koje prometuju Zvonimirovom ulicom u smjeru centra grada, također kod Novog lista, koje je sada smješteno oko 200 metara dalje u smjeru Mlake. Dionica od izlaza iz tunela kod ZTC-a do križanja Zvonimirove i Benčićeve, najvećim će dijelom biti izgrađena na vijaduktu, jednako kao i znatno duža dionica, od kružnog toka na izlazu iz tunela do Zagrebačke obale, koja će dijelom prolaziti i podvožnjakom ispod postojeće željezničke pruge, a zatim vijaduktom nastavljati prema kontejnerskom terminalu.

Prije nekoliko dana je započelo i probijanje tunela na sjevernom portalu, na Škurinjama, nakon što su završeni svi pripremni radovi koji su uključivali ravnanje trase između čvora Škurinje i ulaza u tunel, kao i rušenje niza objekata na trasi buduće ceste te pripremu čela tunela. Cesta DC 403 s čvorom Škurinje na zaobilaznici bit će povezana kružnim tokom na jugozapadnom dijelu čvora Škurinje. Izgradnja ceste DC 403 s 85 posto sredstava sufinancirana je sredstvima Europske unije, a izvođač radova je zajednica ponuditelja. Rok završetka je polovica 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close