Zagrebački gradonačelnik: Sad su poskupljenja neizbježna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2022. u 12:20
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Istaknuo je da više od godinu dana nijedna komunalna usluga u Zagrebu nije poskupjela, unatoč udarima inflacije pod kojima je, primjerice, ove godine u proračunu izgubljeno oko milijardu kuna. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je u utorak poskupljenje vode u Zagrebu za 20 posto, istaknuvši da je korekcija cijena bila neizbježna, no da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede.

“Nitko nije došao, vidio da je Holding na rubu bankrota i odmah dizao cijene. To se nije napravilo, nego se išlo u dosta mučan proces rješavanja viška radnika u administraciji (…), a tek sad dolazi do korekcije cijena”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Istaknuo je da više od godinu dana nijedna komunalna usluga u Zagrebu nije poskupjela, unatoč udarima inflacije pod kojima je, primjerice, ove godine u proračunu izgubljeno oko milijardu kuna.

Poručio je da komunalna poduzeća pritisak inflacije ne mogu rješavati kroz uštede.

“Imamo operativne gubitke u poslovanju, a u ovom poskupljenju vode od oko 20 posto, tri četvrtine od toga će ići u investicije”, istaknuo je Tomašević podsjetivši da u vodovodnoj mreži ima 3500 kilometara cijevi za vodoopskrbu, iz kojih curi 50 posto vode.

Dodatan razlog poskupljenja je i činjenica da s novim zakonom od 1. siječnja trošak izgubljene vode u cijevima pada na teret poduzeća Vodovod i odvodnja (ViO) jer se voda naplaćuje prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj vodi. To je dodatni trošak za tu tvrtku za oko 50 milijuna kuna godišnje.

“U sljedećih pet godina, ViO će investirati 2 milijarde kuna u vodnu infrastrukturu i cijevi, što su četiri nova Maksimirska stadiona ili četiri nove sljemenske žičare, kako cijevi ne bi pucale i da bi bilo što manje gubitka u mreži”, poručio je Tomašević.

Na pitanje plaćaju li time građani iz vlastitih džepova ostvarenje predizbornih obećanja, Tomašević je poručio da nitko ne može reći da se nije napravilo sve što se moglo prije tih poskupljenja.

“Zagreb je i dalje među najjeftinijim većim građanima po fiksnoj naknadi, a kada gledamo po varijabilnoj cijeni odnosno po kubiku, bio bi najjeftiniji da nema pročistač, kojeg će i drugi gradovi morati izgraditi i prema tome korigirati cijenu”, dodatno je argumentirao Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close