Gradonačelnik odlučio da u njegovom gradu nema poskupljenja, objasnio zašto

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2022. u 09:37
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, u Novom je danu otkrio kako grad upravlja energentima i kako su postigli na rast cijena energenata ne utječe na cijenu javne usluge.

“U Đurđevcu niša ne poskupljuje, ali na početku energetske krize najavili smo rast cijena energenata”, rekao je Hrvoje Janči i objasnio:

“Treba vidjeti kako spriječiti da cijena energenata ne utječe na cijenu javne usluge. Radimo devet solarnih elektrana u sustavu i tako kroz jednokratnu investiciju da se pokrije kompletna električna energija i da se smanji utjecaj cijene struje na cijenu usluge. Mjere Vlade su do kraj ožujka, trebamo razmišljati kako utjecaj cijene energenta na cijenu usluge. Tri solarne elektrane rade, ostale su u fazi postavljanja. Nadam se do završetka ožujka da će sve solarne elektrane biti u funkciji.”

O financiranju solarnih elektrana je istaknuo: “Dio smo povukli nacionalnih sredstava od Fonda za zaštitu okoliš, a drugi dio smo uložili vlastita sredstva prenamjenom sredstava koja su bile namijenjene za izgradnju nogostupa i uređenje cesta. Energetska kriza je pokazala da moramo brzo reagirati i da neke planirane stvari moramo odgoditi dok se ovo ne riješi.”

“Isto kao i Zagreb pokušavamo tako objediniti uslugu da naše gradske tvrtke nude uslugu za građane jer tako možemo pratiti i efikasnost i cijenu. U cijeni vode gotovo 30 posto je cijena struje i kad struja poskupi, mora rasti i cijena vode osim ako sami ne proizvodite struju”, dodao je za N1.

Istaknuo je da i cijene vrtića i drugih javnih usluga ostaju iste i da zasad nema poskupljenja za građane.

Prokomentirao je i moguće spajanje općina, odnosno izmjenu Izbornog zakona: “I najmanja općina može biti funkcionalna, sve je u načinu upravljanja. Sigurno postoje opravdanja zašto postoje neke općine dok s druge strane puno njih zajednički djeluje i imaju zajedničke službe. Đurđevac ima neka zajednička radna mjesta s okolnim općinama. Tako se može funkcionalno spojiti općine, a načelnici bi mogli biti volonteri. Ključni problem je da nemamo strategiju oko toga ni kako bismo htjeli funkcionirati. Proces decentralizacije kod nas ne funkcionira jer sve što trebate napraviti, trebate papir iz Zagreba.”

Komentirajte prvi

New Report

Close