Zagreb poduzetnicima podijelio 330 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 14. siječanj 2016. u 22:01
Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova u Čakovcu i Zagrebu/Željko Lukunić/PIXSELL

Socijalna zadruga Humana Nova planira u Zagrebu zaposliti ukupno 18 ljudi u naredne tri godine.

Grad Zagreb je u proteklih 15 godina u poticanje obrta i razvoj malog poduzetništva uložio gotovo 330 milijuna kuna, a s ovakvim programima se ide i dalje, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Najnoviji program potpora, čiji rezultati su predstavljeni u četvrtak u Zagrebu, je onaj vezan uz društveno poduzetništvo kojim je bilo obuhvaćeno sedam socijalnih zadruga koje su za svojih devet projekata dobile ukupno 2,32 milijuna kuna. Najviši iznos potpore bio je 350 tisuća kuna, a novac je namijenjen troškovima uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme i repromaterijala, ali i za promociju, marketing te plaće zaposlenih i kao temeljni kapital za pokretanje biznisa. Jedan od korisnika ovog poticaja je i Socijalna zadruga Humana  Nova – zadruga za proizvodnju tekstila.

Kako je pojasnio Ivan Božić, upravitelj zadruge, Humana Nova je nastala u Čakovcu gdje okuplja društveno isključene osobe kojima pomaže zapošljavanjem u svojoj zadruzi. No, sada se zadruga proširila i na Zagreb. "Ova potpora će nam puno pomoći da se brže razvijemo i na taj način pomognemo što većem broju ljudi. Iako već duže vrijeme djelujemo u Čakovcu, tamo nas kao nešto važno i vrijedno potpora nisu prepoznali niti Grad niti Županija. Očekujem da ćemo u Zagrebu odmah zaposliti jednu osoobu, a kroz tri godine će se njihov broj povećati na 18", kazao je Božić koji najavljuje da će se sa tekstila proširiti na reciklažu i iskorištavanje ostalih sirovina.

Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, istaknula je kako se pomaže i uspješnim tvrkama u metropoli da budu još uspiješnije, a posebice da budu jače u izvozu. U 2015. je tako odobreno 9,8 milijuna kuna potpora za 27 tvrtki. Jozić ističe da je najviše poticanih tvrtki iz ICT sektora s značajnim izvoznim potencijalom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close