Zagreb gubi liniju za Lisabon, ali dobiva za Toronto

Autor: Darko Bičak , 19. siječanj 2016. u 08:48
TAP je letio preko Bologne/D. Urukalović/PD/PIXSELL

Portugalski operater TAP mijenja poslovnu politiku – 27. ožujka ukida četiri destinacije.

Hrvatska će u ožujku ostati bez izravne linije portugalskog prijevoznika TAP koji povezuje Lisabon i Zagreb.

U ovosezonskom redu letenja TAP dvije metropole povezuje triput tjedno, s tehničkim zaustavljanjem od 45 minuta u talijanskoj Bologni. Linija će biti ukinuta 27. ožujka ove godine. Naime, kako su u Lisabonu potvrdili za Ex-Yu Aviation, u narednom razdoblju dolazi do velikog restrukturiranja te zrakoplovne kompanije koja je u velikim financijskim poteškoćama. To će rezultirati s optimalizacijom reda letenja koja će dovesti do ukidanja četiri linije – Bogota, Manaus, Panama City te Zagreb.

No, usprkos redukciji linija, Portugalci tvrde da neće u potpunosti biti prekinute veze sa Zagrebom jer će se omogućiti veza preko Züricha u suradnji s Croatia Airlinesom. Na ovaj način TAP planira uštedjeti 60 milijuna eura godišnje. Osim ukidanja linija, portugalska tvrtka uvodi i niz inovacija u svojem poslovanju, uključujući i novu flotu manjih zrakoplova koji uključuje osam Airbusovih ATR 72 i devet brazilskih Embraera P190.

TAP do sada nije imao sreće s poslovanjem u ovoj regiji jer je prošle godine, nakom samo pet mjeseci letenja, u siječnu ukinuo liniju za  Beograd. Tijekom 2010. TAP je sezonski letio i za Dubrovnik. Unatoč činjenici da će ostati bez jednog operatera, zračna luka Zagreb bi trebala dobiti dva nova. Radi se, navodi Ex-YU Aviation, o Czech Airlines koji će uvesti četri puta tjedno liniju Prag-Zagreb, a Air Transat bi tijekom sezone trebao povezati Zagreb i Toronto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close