Zagreb godišnje izveze dvaput više od priobalja

Autor: Ana Blašković , 08. siječanj 2019. u 15:34
U Zagrebu i najviše tvrtki koje ostvaruju dobre vanjskotrgovinske rezultate/Goran Stanzl/PIXSELL

Glavni grad godišnje izveze 33,2 milijarde kuna roba, a sve županije jadranske Hrvatske zajedno tek 15,9 milijardi kuna.

Premda se sve glasnije čuju upozorenja da je domaća ekonomija na staklenim nogama zbog pretjeranog oslanjanja na turizam, izgledno je, ne samo da se trend neće uskoro promijeniti, već da će još jačati u budućnosti.

Analizirajući brojke o robnom izvozu, Hrvatska gospodarska komora (HGK) ističe da Zagreb godišnje izveze 33,2 milijarde kuna roba, dvaput više od ukupnog izvoza svih županija Jadranske Hrvatske, od 15,9 milijardi kuna.  Dok robni izvoz metropole doseže trećinu ukupnog izvoza, regionalne razlike su tolike da istodobno, primjerice, najjužnija Dubrovačko-neretvanska županija, ne uspije proizvesti pa potom ni izvesti niti 157 milijuna kuna vrijedne robe. U ukupnom robnom izvozu to čini zanemarivih 1,5 promila. 

Tvrtke gravitiraju metropoli
Gleda li se izvoz per capita, najveći regionalni izvoznik je Varaždinska županija, u stopu slijede Zagreb i Međimurska županija. Sa 172,5 eura po glavi, Dubrovačko-neretvanska županija daleko je i ispod nacionalnog posjeka po robnom izvozu per capita od 3360 eura. U Komori ističu da je Zagreb daleko ispred svih ostalih i zbog jednostavnog razloga što se podaci o vanjskoj trgovini bilježe prema sjedištu kompanija, koje logično gravitiraju glavnom gradu.

 

46,8 mlrd.

eura trgovinskog suficita ostvari Grad Zagreb

No, pogled iz drugog kuta, poput trgovinskog suficita, također mu ide u korist. Zagreb ostvaruje najveći vanjskotrgovinski suficit među županijama od 46,8 milijardi kuna. Slijede Sisačko-moslavačka s 1,2 milijarde kuna, Brodsko-posavska s 868 milijuna te Međimurska sa 766 milijuna kuna.

Prednjače tri županije
"Unatoč nedostacima statistike, koji obuhvaćaju i povremena preseljenja sjedišta velikih tvrtki, može se zaključiti da su pristupanje Hrvatske EU i razdoblje oporavka potražnje na razini Unije najbolje iskoristile Ličko-senjska, Zagrebačka i Brodsko-posavska županija, koje su u posljednjih pet godina ostvarile najveće stope rasta izvoza", kaže direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Komore Zvonimir Savić.

Dodaje da orijentaciju tih županija prema EU tržištu, kao i kod većine ostalih, potvrđuje struktura izvoza prema izvoznim tržištima u kojoj najviša mjesta pretežno zauzimaju Njemačka, Italija, Slovenija i Austrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close