Zagreb će po prvi puta u povijesti imati službenu primopredaju vlasti: Evo kako će to izgledati

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2021. u 10:05
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tomašević i Možemo! najavili su da da će postojećih 27 gradskih ureda, a time i pročelničkih mjesta, smanjiti na 15-ak.

Zagreb ima novog gradonačelnika. Državno izborno povjerenstvo još je sinoć prebrojalo sve listiće i objavilo da je Tomašević osvojio 199.630 glasova, više nego ijedan kandidat u Zagrebu ikada. Njegov protukandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

Iako su rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba jasni, pred nama je još rok od 48 sati unutar kojeg se primaju i moguće žalbe, a tek nakon toga može uslijediti primopredaja vlasti koja se obavlja prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti. Taj je zakon donesen 2004. godine, a u Zagrebu se još nije primjenjivao. Gradonačelnici se izravno biraju od 2009., a od tada je na svim izborima za gradonačelnika pobjeđivao Milan Bandić.

Prema zakonu, poglavarstvo koje prima novog čelnika mora podnijeti pisano izvješće u kojem moraju biti informacije o planiranim, započetim i nedovršenim projektima, mjerama i aktivnostima, kao i o preuzetim, a nepodmirenim obvezama lokalne jedinice, piše N1.

Tomislav Tomašević sinoć je rekao da službenu primopredaju očekuje krajem tjedna te da ga danas očekuju prvi sastanci.

O prvim koracima govorila je i Tomaševićeva Zamjenica Danijela Dolenec, koja primopredaju vlasti također očekuje krajem tjedna. “Nakon toga doista moramo odmah krenuti trčati, imamo puno posla s reorganizacijom Gradske uprave, gradskih poduzeća i Holdinga, da bismo ojačali institucionalne kapacitete Zagreba da bi zapravo osigurali da sve ono što je u našem programu možemo i provesti”, najavila je Dolenec.

Komentirajte prvi

New Report

Close