Zagorci pioniri zapadnog Balkana u zelenoj energetskoj obnovi škola

Autor: Darko Bičak , 22. srpanj 2015. u 22:00
Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, ispred palače Županije koja se energetski obnavlja/Marko Jurinec/PIXSELL

Prvi u Hrvatskoj instalirali sustav geotermalne dizalice topline u kategoriji obrazovnih ustanova.

Krapinsko-zagorska županija među hrvatskim je liderima u energetskoj učinkovitosti, a posebno se to odnosi na škole i vrtiće. Kako objašnjava Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, prvi koraci u tom smjeru napravljeni su još 2007. godine, kad se krenulo s projektom HEP-ESCO, u kojem su zamjenjivane kotlovnice u osnovnim i srednjim školama. 

Donacija EIB-a
"Ukupno je bilo obuhvaćeno 12 škola na području županije, a projekt zamjene krutog goriva plinom bio je težak 14 milijuna kuna. Od toga nam je 1,9 milijuna kuna bila bespovratna potpora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak je financiran kreditom koji je uzela Županija s godišnjom ratom od 1,5 milijuna kuna. Procjene su tada bile da će uštede na računima biti 40 posto. U međuvremenu su energenti poskupjeli, ali uštede su nam i dalje znatne", kaže Kolar. 

 

40posto

manje energije troše zagorske škole u kojima su izmijenjeni kotlovnica i stolarija

Nakon toga je  2011. godine pokrenut novi projekt energetske obnove škola, koji je ovaj put obuhvatio 10 osnovnih škola, a vrijednost radova bila je 12,5 milijuna kuna. "Projekt je izveden uz jedinstven pristup u financiranju samog projekta na način da ga je podržala Europska investicijska banka (EIB). Zanimljivo je da nam je EIB ponudio smanjenje kreditne obveze za 1,5 milijuna kuna uz uvjet ostvarivanja minimalnih energetskih ušteda od 30 posto, a uštede su na kraju bile prosječno 31,75 posto, a često i veće od 40 posto", navodi zagorski župan. U Krapini naglašavaju da su na 10 osnovnih škola obavljeni brojni radovi – zamjena vanjske stolarije, izgradnja toplinske ovojnice, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, rekonstrukcija kotlovnice te pilot-projekt ugradnje geotermalne dizalice topline za grijanje.

Prvi sustav geotermalne dizalice topline u kategoriji obrazovnih ustanova u Hrvatskoj instaliran je upravo u okviru tog projekta. Projektom je postignuto ukupno smanjenje emisija od 200 tona CO2 s ukupnim energetskim uštedama od 854 MWh te je instalirano 11,4 kW obnovljivih izvora energije. Župan Kolar ističe da je njihov projekt poboljšanja energetske učinkovitosti osnovnih škola prvi takav projekt na području zapadnog Balkana kojim su se modernizirale škole po zelenim energetskim principima.

Jedna od škola koja je obuhvaćena tim projektom je Osnovna škola Donja Stubica, u koju je investirano ukupno 1,6 milijuna kuna. Izmijenjeni su fasada, krovna izolacija, stolarija te kotlovnica, što je donijelo smanjenje računa za energiju za gotovo polovicu, 46,4 posto. Ravnateljica donjostubičke škole Sonja Martinek objašnjava kako se nakon  rekonstrukcije krenulo u modernizaciju i informatizaciju škole te su uvedeni e-imenici, e-ploče, a uređena je i multimedijalna učionica koja je stajala 50-ak tisuća kuna, što se pokrilo iz donacija. 

Rade i na Županijskoj palači
Krapinsko-zagorska županija radi i na energetskoj obnovi ostalih javnih zgrada, kao i privatnih stambenih jedinica. Tako su Županija i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, sa slovenskim partnerima – općinama Velenje i Celje te njihovom energetskom agencijom, krenule u provedbu projekta "Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini", koji je s 85 posto vrijednosti sufinanciran u sklopu EU Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.- 2013. Tim projektom obuhvaćena je energetska rekonstrukcija Vile Rože u Velenju i Županijske palače u Krapini. Projekt je vrijedan je 6,16 milijuna kuna, a obnova Županijske palače vrijedna je oko 1,5 milijuna kuna.

Državne potpore
Projekte u Zagorju pomoglo je i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode,  posebice Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U ovogodišnjem Fondovu natječaju za nestambene zgrade odobreno je sufinanciranje za 51 obrazovnu instituciju ukupne vrijednosti investicija 65 milijuna kuna. Udjel sufinanciranja Fonda je 36 milijuna kuna. U Krapinsko-zagorskoj županiji 2015. je odobreno sufinanciranje dvaju projekata. Posrijedi su rekonstrukcija i sanacija OŠ Belec i rekonstrukcija unutarnje rasvjete u osnovnim školama.

Ukupna vrijednost investicije je 3,3 mil. kn, a Fond daje 2,5 milijuna. U pripremi je i ugovor za Energetsku obnovu krova OŠ Tuhelj i rasvjete OŠ Veliko Trgovišće, vrijedan gotovo milijun kuna, s udjelom Fonda od 770.000 kn. Iz Ministarstva ističu da je 2013. realiziran projekt izmjene stolarije u 10 škola Krapinsko-zagorske županije vrijedan dva milijuna kuna, s udjelom Fonda od 700.000 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close