Za vrijeme karantene: Pogledajte što se najviše kupovalo u Hrvatskoj, ali i u svijetu

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 08:33
Foto: Getty Images

U košare smo trpali sve: od velikih količina brašna, šećera, ulja, konzervi do alkohola i toaletnog papira.

Svi se sjećate dana kad je postalo jasno da nastupaju zabrane i da ćemo iduće tjedne uglavnom provoditi doma. U košare smo trpali sve: od velikih količina brašna, šećera, ulja, konzervi do alkohola i toaletnog papira. No, nema zemlje u svijetu koja nije doživjela slično, piše RTL.

Ipak, u svakoj se zemlji nešto drugo pokazalo najvažnijim, onim bez čega se vjeruje da se ne može preživjeti. Evo što su ljudi kupovali diljem svijeta u trenutku kad su shvatili da počinje karantena:

Na Šri Lanki vlada je zabranila prodaju cigareta i alkohola, ali nije računala da će to izazvati ludu prodaju nečega neočekivanog.

“U većini slučajeva kupnja se obavlja putem dostave. Alkohol se ne dostavlja pa je u nekim krajevima vidljiv porast kućnog destiliranja alkohola”, kaže Chamara Sumanapla sa Šri Lanke.

Zbog toga su planule zalihe šećera čijim vrenjem Šrilančani dobivaju alkohol.

A šećer se, zajedno s ostalim sastojcima za kolače, brašnom i čokoladom, suludo kupovao u mnogim europskim zemljama, osobito Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj. Kod svih njih, a najviše u Rumunjskoj, osjetila se nestašica i još jednog sastojka – kvasca.

Prije dvije godine naš di-go kvasac se zbog smanjene proizvodnje iz Prigorja Brdovečkog otišao proizvoditi u sretnije europske krajeve. Kakav promašaj jer u jednom je trenutku globalno, a najviše u Rumunjskoj, nastala takva pomama za kvascem da nam se čini kako bi nam samo njegova prodaja nadoknadila gubitke u turizmu.

Kod nas je od kraja veljače do polovice travnja prodaja brašna skočila za 410 %, riže za 300 %, a prodaja prašaka za pripremu kolača 220 %. Mnogi bi nam se smijali kad bi vidjeli da smo toaletni papir kupovali samo 162 % više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close