Za uklanjanje bespravnih reklama Zagreb potražuje 3 mil. kuna

Autor: Ivan Pandžić , 03. siječanj 2006. u 06:00

Do sredine prosinca u Zagrebu je uklonjeno nešto više od šest tisuća malih reklama i 780 veleplakata koji su bili bespravno postavljeni na gradskim površinama, a ovih dana će vlasnicima biti poslani računi za uklanjanje. Rade se obračuni, a pročelnik za prostorno uređenje Davor Jelavić jučer je rekao da će ukupni iznos računa iznositi između dva i tri milijuna kuna. Protiv vlasnika koji ne budu željeli platiti bit će podignute tužbe kako bi grad došao do novca od korištenja javnih površina. Najveći problem je utvrditi koliko vremena se određena reklama nalazila na javnoj površini, pogotovo što se tiče malih reklama pa komunalni redari uspoređuju popise kako bi utvrdili točno stanje. Zanimljivo je da je među bespravnim veleplakatima bilo i na desetke onih koje su postavile gradske tvrtke, ponajviše Vodoopskrba i odvodnja (njihova mjesta je inače koristio Nenad Ivanković i njegova stranka SIN za svoje poznate plakate o siru, vrhnju, pršutu i Eurposkoj uniji).
“Oprostit ćemo našim tvrtkama i nećemo im naplatiti što su bespravno postavljali plakate, ali to više neće moći činiti”, kaže Jelavić.
Novac prikupljen od naplate korištenja bit će kompenzacija za ono što je grad platio tvrtkama koje su ih uklanjale. Jelavić kaže da su već pripremili i tender za natječaj na kojem će biti izabrana institucija koja će napraviti program i kriterije oglašavanja i postavljanja reklama na javnim površinama. Plakati će se zasigurno drastično prorijediti, a za male reklame i putokaze, grad će smisliti izgled koji će se morati poštovati. Grad bi trebao napraviti i svoje panoe (spominjali su se i rotirajući) koje bi zatim iznajmljivao tvrtkama za oglašavanje. Nakon donošenja kriterija, programa i postavljanja panoa, grad očekuju golemi prihodi od prodaje oglasnih prostora jer se većina panoa uglavnom i postavljala na gradskom zemljištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close