Za povratak iz Irske 200.000 kuna, za selidbu u manje razvijene krajeve Hrvatske 175.000 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2021. u 08:25
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala otkriti nove demografske mjere koje se navodno zovu “Biram Hrvatsku”.

Iako još nije jasno puno toga vezano uz njih, Jutarnji list doznaje kako će vlada davati novac povratnicima iz EU u okviru potpora za samozapošljavanje plus dodatnih 50 tisuća kuna za povratak ili preseljenje.

Također, vlada će davati novac i onima koji žele preseliti svoje poslovanje iz urbanih razvijenih krajeva u manje urbane. Oni bi, prema prijedlogu, trebali dobivati također 150.000 kuna za samozapošljavanje te dodatnih 25 tisuća kuna za preseljenje, npr. iz Zagreba u Liku.

Prema informacijama lista, te mjere bi na snagu stupile već 1. siječnja.

Riječ je o potpuno novoj mjeri pod nazivom “Biram Hrvatsku” koju će Vlada, uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, predstaviti na sjednici u četvrtak, a Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Ukupna vrijednost mjera je milijardu kuna, a moći će se koristiti od 1. siječnja iduće godine, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

U Ministarstvu rada poručuju da se time želi osigurati kvalificirana  radna snaga diljem Hrvatske i to kroz poticaj za povratnike iz EU i poticaj za ekonomsku migraciju iz visokorazvijenih dijelova zemlje u one gospodarski slabije razvijene.

Uz te nove mjere koje ciljaju da se u Hrvatsku vrate mladi koji su iselili, primjerice, u Irsku, Vlada povećava i iznose za mjere samozapošljavanja u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna, a trajanje te mjere je dvije godine. To se primarno odnosi na prerađivačku industriju, opskrbu električnom energijom, plinom parom i klimatizaciju, djelatnosti sanacije okoliša i građevinarstvo.

Predviđena je i mjera usmjerena na uključivanje mladih na tržište rada kroz pripravništvo kod poslodavca koji posluju u zelenim i digitalnim industrijama. Tom mjerom predviđeno je isplaćivanje mjesečnog paušalnog iznosa potpore koja bi trebala iznositi 50.000 kuna godišnje za zapošljavanje priprsavnika sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i do 60.000 kuna godišnje za osobu visokoškolskog obrazovanja.

Trećom mjerom potiče se zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, sufinanciranjem troška njihove plaće poslodavcima koji obavljaju zelene i digitalne djelatnosti. Do 45.000 kuna godišnje isplaćivat će se poslodavcima za osobe u nepovoljnijem položaju i do 70.000 kuna za osobe s invaliditetom, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close