Za liječenje narkomana lani izdvojeno 52 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 12:32
Foto: Thinkstock

Broj ovisnika o drogama u Hrvatskoj od 1990. u stalnom je porastu.

Broj ovisnika o drogama u Hrvatskoj od 1990. u stalnom je porastu, a među liječenim osobama je najviše opijatskih ovisnika zbog čega je država prošle godine iz proračuna izdvojila oko 52 milijuna kuna za programe supstitucijske terapije i tretmane ovisnika, doznaje se od Sanje Mikulić, zamjenice ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je kako se svake godine iz proračuna izdvaja dio novca za liječenje ovisnika pa je tako 2011. država platila 42 milijuna kuna, a 2012. 45 milijuna kuna. Iako se iznos za liječenje povećava iz godine u godinu u cijeloj 2012. je od uzimanja metadona (sintetskog opioida) u Hrvatskoj preminulo 27 ovisnika.

Voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pejnović Franelić otkriva kako se najviše hospitaliziraju osobe u radno aktivnoj dobi od 20 do 59 godina. U toj skupini osoba koje se liječe od posljedica konzumiranja narkotika primjetni su duševni poremećaji pa je tako posljednjih godina zabilježen trend rasta.

Kako je u svom izvješću navela Iva Pejnović Franelić zabrinjava uzlazni trend razvijenih duševnih poremećaja kod djece i adolescenata te trostruko veća stopa smrtnosti zbog samoubojstava kod muškaraca nego kod žena. "Suvremeni pristup prevenciji zlouporabe droga fokusira se na sve mlađu populaciju i faze osobnog razvoja. Prilikom toga se ne radi stroga podjela na ovisnost o duhanu, alkoholu ili drogama obzirom da dijele slične mehanizme stvaranja navika i motivacije za njihovu upotrebu. Neke mjere i aktivnosti su primjenjive u prevenciji uzimanja bilo koje psihoaktivne supstance, a ne samo droga", smatra Pejnović Franelić.

Dodaje kako je primarni cilj prevencije zlouporabe droga pomoć pojedincima, posebno mladima, da izbjegnu ili odgode uzimanje droga, a ako su to već započeli, spriječiti razvoj ovisnosti i drugih poremećaja te posljedica. "Opći cilj je puno širi, a to je zdrav i siguran razvoj djece i mladih koji ih vodi u realizaciju talenata i ostvarivanja osobnih potencijala, kako bi postali funkcionalni i produktivni članovi društva. Efikasna i efektivna prevencija zlouporaba droga značajno pridonosi pozitivnom angažmanu djece, mladih i odraslih u njihovim obiteljima, školama, radnim okruženjima i zajednicama", drži Pejnović Franeli.

U registru osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga registrirano je više od 30.000 ljudi, a broj onih koji prvi put dolaze na liječenje se kreće prosječno oko 800 godišnje. Obećavajuće je što se od 2009. broj onih koji prvi put dolaze na liječenje počeo smanjivati pa je tako 2012. njihov broj "pao" na svega 300.

Ovisnike u smrt najviše odvlači heroin ili neki njegov metabolit. Prema stopi liječenih ovisnika na sto tisuća stanovnika u dobi od 15 do 64 godine već nekoliko godina je iznad hrvatskog prosjeka Istarska, Zadarska, Primorsko-goranska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija te grad Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close