Konačno objavljen javni poziv: Za energetski učinkovitu proizvodnju do 20 milijuna kuna po projektu

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2020. u 15:23
U provom pozivu ukupno odobreno 303,7 milijuna kuna/SHUTTERSTOCK

Bespovratna sredstva će ostvariti samo oni s najvećim brojem bodova, minimalni iznos je 200.000 kuna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas kreće s objavom drugog Poziva na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama.

Namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima u proizvodnoj i prerađivačkoj djelatnosti (osim proizvodnje i prerade hrane te pića i duhanskih proizvoda): najniži iznos bespovratnih sredstava je 200 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna, dok je za dodjelu ukupno raspoloživo 226 mil. kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Maksimalni intenzitet potpore ovisi o veličini poduzeća kao i vrsti troška, u rasponu od 45% do 85%, i ono glavno – prijave su moguće od 16. studenog do 25. siječnja 2021. Sve ukazuje na njihov iznimno veliki broj, što navodi i direktor i vlasnik tvrtke za poslovno savjetovanje Meta partner Alen Rubčić pojašnjavajući da se ovaj Poziv najavljuje još od proljeća.

No, prema nacrtu Poziva koji je prošao e-savjetovanje, po njemu nije riječ o “najbržem prstu”, već će biti objavljen u modalitetu privremenog poziva, što znači da će se sve projektne prijave rangirati nakon zatvaranja poziva, a bespovratna sredstva će ostvariti samo oni s najvećim brojem bodova koji uđu financijsku alokaciju Poziva.

Maksimum rijetkima?

“Dakle, osim udovoljenju svih kriterija prihvatljivosti i prolaska propisanih minimalnih bodovnih pragova, za ostvarenje potpore će biti važan svaki bod prema propisanim kriterijima odabira. S obzirom na ukupni iznos alokacije Poziva te maksimalni iznos potpore koji projektna prijava može ostvariti, teoretski bi tek 14 projektnih prijava po maksimalnom iznosu potpore ušlo u alokaciju.

226

milijuna kuna ukupno je raspoloživo za potpore, a interes je izuzetno velik

To naravno neće biti tako, jer će većina projekata tražiti značajno manje iznose, ali ova činjenica pokazuje financijsko ograničenje Poziva i dodatno apostrofira važnost svakog boda prilikom pripreme projektne prijave”, upozorava Rubčić.

Rezultati prvog poziva

U ovom resoru navode da očekuju veliki interes zbog barem dva razloga. Uz velik interes koji su poduzetnici iskazali za prvi Poziv, gotovo 60 pitanja poduzetnika upućenih tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koje je za drugi Poziv trajalo u svibnju i lipnju, pokazuje značajnu zainteresiranost za korištenje bespovratnih EU sredstava za ovu namjenu.

Tome u prilog idu i rezultati prvog Poziva jer je 130 projektnih prijava rezultiralo s 89 potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnog novca te je ukupno odobreno 303,7 milijuna kuna za ukupno predviđene investicije od 613,4 milijuna.

Investicije u mjere energetske učinkovitosti procijene su na 273,3 mil. kuna, a u novoinstalirane kapacitete za proizvodnju energije iz OiE i VUK ( jedinice za visoko učinkovitu kogeneraciju) 234,4 mil. kn, dok se ostatak odnosi na pripremu i upravljanje projektnim aktivnostima.

Od navedenih 89 poduzetnika s kojima je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, 23 poduzetnika su mikro ili mali poduzetnik, 36 je srednjih poduzetnika i 30 velikih.

“Realizacijom ugovorenih projekata je planirano smanjenje potreba za energijom u poduzećima za 58 milijuna kWh/godinu, a u novoinstaliranim kapacitetima za proizvodnju energije iz OiE i VUK povećanje proizvedene energije iz OiE u industriji za 32,7 milijuna kWh/god te je procijenjeno smanjenje emisije CO2 u proizvodnim industrijama za 19.820 tona godišnje”, navode iz nadležnog resora.

Komentirajte prvi

New Report

Close