Za drvene montažne kuće traži se povoljnije tehnološko rješenje

Autor: Suzana Varošanec , 30. siječanj 2022. u 22:00
Zbog poništenja jednog natječaja poremećena je planirana dinamika obnove i gradnje pa ide novi, bitno revidirani postupak/S. Strukić/PIXSELL

Od četiri postupka javne nabave uz ovaj poništeni jedan okončan uspješno, za dva izvjestan isti ishod.

Postupci javne nabave procijenjene vrijednosti 30,3 milijuna kuna pokrenuti su za izradu projektne dokumentacije konstrukcijske obnove 900 obiteljskih kuća na Banovini.

Za područje proglašene katastrofe u jednom od recentno raspisana četiri postupka javne nabave za izvođenje radova izgradnje i montaže tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom za 60 kuća ‘škripi’, te slijedi popravni.

Tržište je presudilo, a krivac je očito CLT/XLAM tehnologija, zatraženi skuplji način gradnje koji je za manje kuće, usto prizemnice, troškovno neprikladan.

To donosi poremećaj u planiranoj dinamici, a slijedi novi, u bitnom revidirani postupak, i kako se isti slučaj ne bi ponovio trebat će se posegnuti za povoljnijim tehnološkim rješenjem.

Ponudili previsoke cijene
Prve informacije u vezi problema u koji se ovaj natječaj neslavno pretvorio, procurile su prošlog tjedna. Njihova potvrda te brzi izlaz iz problema, to je ono što slijedi prema odgovoru na naš upit nadležnog tijela.

To je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pa u odgovoru koji potpisuje njihova glasnogovornica Bernarda Tolić Alilov stoji da je natječaj poništen s obzirom na to da su oba ponuditelja ponudila cijenu iznad europskih pragova, te je poništenje bilo obvezno temeljem Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove.

900

obiteljskih kuća za čiju je konstrukcijsku obnovu pokrenuta nabava za dokumentaciju

Isto tako su obje ponude bile daleko iznad procijenjene vrijednosti nabave, ali i po “cijenama koje premašuju vrijednost koju je naručitelj dobio u ostalim postupcima nabave tipskih kuća”.

Središnji državni ured nastavit će s redovitim postupkom i objavom javne nabave tipskih montažnih kuća, ali, poručuju, primjenom drugih tehnologija gradnje koje svojom kvalitetom i cijenom odgovaraju uvjetima programa i potreba stradalnika.

Pokretanje ovih postupaka javne nabave provodi se prema planu Središnjeg državnog ureda po kojem su tijekom prosinca krenula četiri postupka za različite tipove gradnje, ukupno 120 zamjenskih kuća, a izgledno je da će tri biti uspješno provedena.

Od početka veljače
Naime, postupak koji je prvi krenuo rezultirao je s četiri ponuditelja, a brzo je završio s odlukom o odabiru najpovoljnijeg ponuđača Mipeka iz Križa. U drugom tenderu za 30 zamjenskih kuća zidane konstrukcije pristiglo je devet ponuda te se konačna odluka, prema njihovim najavama, očekuje početkom veljače.

Dva su natječaja raspisana na dan 29. prosinca: navedeni tender koji je poništen, dok se drugi tender odnosi na 30 zamjenskih kuća zidane konstrukcije, njih po 10 s različitim tlocrtnim površinama. Na taj je natječaj pristiglo osam ponuda, a prema dostupnim informacijama ugovori se najavljuju do sredine veljače.

Tako se iz neslužbenih najava oko ishoda u dva natječaja u kojima se još očekuju odluke može iščitati da će i oni biti uspješni. Svim tenderima je prethodio posao pripreme dokumentacije i pripreme projektne dokumentacije dvaju modela zamjenskih obiteljskih kuća.

Usto, s tri tlocrtne površine i šest tehnologija gradnje, kreirana je mogućnost izbora modela izgradnje, sve uz najave da će naša industrija moći participirati sa svojim tehnologijama gradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close