Za 2 godine Vrlika dobiva konjički kamp, bit će i dom trofejnim alkarskim grlima

Autor: Suzana Varošanec , 29. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Otvaraju se mogućnosti za rekreaciju i natjecanja, škole jahanja i terapije, a očekuju se i nova zapošljavanja.

Nove mogućnosti za turistički razvoj i novo zapošljavanje vezane uz konje i jahanje donosi atraktivni projekt Grada Vrlike, čije su vlasti odlučile ući u nišu koja ima brojne poklonike – konjički turizam.

Svoj novi projekt, jedan iz niza koji pripremaju, kane provesti kroz suradnju s Viteškim alkarskim društvom (VAD) Sinj.

Posrijedi je projekt Izgradnje konjičkog kampa na zemljištu površine od oko 8,5 hektara u Vrlici, na kojemu su odlučili, uz ostale planirane sadržaje, temeljiti svoj daljnji razvoj.

Cilj privući mlade stanovnike

Realizacijom projekta za manje od dvije godine omogućit će se, navode, razvitak konjičkog turizma na tom području, a na čemu već uveliko rade.

“Izrađeni su geodetski i idejni projekti, u tijeku je provedba Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, a plan je da se do ožujka 2022. ishode sve dozvole potrebne za izgradnju konjičkog kampa te da se sam projekt realizira do kraja 2023. Procijenjena vrijednost investicije je 17,5 milijuna kuna te će se njezino financiranje najvećim dijelom osigurati iz fondova EU”, kažu iz gradske uprave.

Vrlika je grad koji s okolnim selima broji oko 2000 stanovnika od kojih je tek 400 zaposleno, no cilj je vlasti novim programima u području turizma i malog poduzetništva (na njihovoj radnoj zoni površine 30 ha koja je komunalno opremljena), te još i uz novi inkubator, ali i OPG-ove, dinamizirati gospodarske aktivnosti.

Cilj je privući i novo mlado stanovništvo, povećati broj stanovnika i pokrenuti novo zapošljavanje.

Ovim se projektom otvaraju brojne mogućnosti i za druge srodne poslove: organiziranje rekreativnog jahanja, konjičkih natjecanja, škole jahanja i terapijskog jahanja, a sve što planiraju u konjičkom kampu očekivani su poticaj i za značajno novo zapošljavanje, dok bi OPG-ovima trebalo omogućiti da svoje proizvode plasiraju bez posrednika – na kućnom pragu.

U projektu je važna uloga partnera Grada – VAD-a, koji bi u vrličkom konjičkom kampu uz obavljanje navedenih aktivnosti našao trajno rješenje za smještaj konja.

Poslovni inkubator, solari…

Konjički turizam nije jedini aktualni projekt Vrlike. Upravo u kontekstu podizanja gospodarskih aktivnosti, novog zapošljavanja i daljnjeg razvoja izgradili su poslovni inkubator Kosore – Vrlika.

Vrijednost te investicije je 25 milijuna kuna od kojih je bespovratnih 19 milijuna iz strukturnih fondova EU. Objekt je završen i u tijeku je punjenje korisnicima, a plan je da projekt omogući otvaranje novih 50 radnih mjesta u iduće 3 godine.

Nakon što su postali energetski samodostatan grad, što je zanimljivo za investitore zbog zelene orijentacije, i to izgradnjom SE Kosore Jug snage 2,2 MW u suradnji s HEP-om, priprema se i izgradnja SE Kosore Sjever, od 4 MW. Uz to, još je nekoliko projekata za koje ističu da ih uskoro namjeravaju realizirati.

“To je projekt izgradnje i opremanja veslačkog kampa uz obalu Perućkog jezera kao i uređenje plaže, u vrijednosti 5 milijuna kuna. Zatim, izgradnja infrastrukture i zajedničkih sadržaja stambene zone Kosore, isto 5 mil. kn, za koju je izrađen UPU zone, namijenjene stambenom zbrinjavanju mladih obitelji kojima će zemljište biti darovano.

Za izgradnju vatrogasnog doma od 2 mil. kn pribavljena je građevinska dozvola te je prijavljen za sufinanciranje. Izgradnju doma za starije i nemoćne, projekt ‘težak’ 25 mil. kn, planiramo realizirati u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom koja će i preuzeti upravljanje njime.

Za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića (10 mil. kn investicije) dobili smo građevinsku dozvolu i prijavili projekt za sufinanciranje”, poručuju iz Grada Vrlike.

Komentirajte prvi

New Report

Close